2-daagse van Amersfoort 2017

Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni staat de 2-daagse van Amersfoort weer op het programma. Dit is voor velen, en ook voor mij, een goede graadmeter hoe het met de voorbereidingen staat om uiteindelijk de 4-daagse van Nijmegen tot een goed einde te brengen. Er wordt vaak gezegd: als je de 2-daagse van Amersfoort goed uitloopt, lukt Nijmegen ook. Nu train ik niet meer specifiek voor de 4-daagse van Nijmegen omdat ik hele jaar wel doorwandel maar in de maanden mei en juni intensiveer ik wel mijn aantal tochten en ook de lengte is meestal rond de 30km of meer.

Op het militair oefenterrein.

Samen met Michel, mijn buurman, vertrek ik naar Amersfoort. Voor Michel wordt dit zijn eerste Amersfoortse 2-daagse. Dus voor hem is alles nieuw. Ik moet dus niet de fout begaan om bij elke bocht te zeggen,” en zo direct komen we hier en daarna daar…” daar wordt je niet vrolijk van. Je moet alles zelf gewoon ervaren, dan beleef je het zelf veel intenser.

Aangekomen in Amersfoort parkeren we de auto dicht bij de start. We hebben overigens nog 2 vrienden uit Scherpenzeel “overgehaald” om deze tocht te lopen en die rijden netjes achter ons aan voor de route naar de start. Voor mij is de 2-daagse niet meer nieuw, het wordt mijn 7e editie. Maar als het de 1e keer is dat je 2 dagen achter elkaar loopt vergt dat toch wel wat voorbereiding. Zo zal bijvoorbeeld niet iedereen thuis verblijven vanwege de reistijd. Dus moet je al thuis bedenken wat je allemaal nodig hebt tijdens deze 2 dagen. Omdat je dan niet even makkelijk naar huis kan om de spullen te gaan halen.

Bij thuiskomst van de 1e wandeldag beginnen al direct de voorbereidingen voor de 2e dag. Het eerste wat ik doe is zorgen dat ik weer genoeg juiste stoffen naar binnen krijg om mijn spieren te laten herstellen. Dat is voor mij meestal wat fruit maar zorg ook dat ik genoeg drink om zo te zorgen dat alle voedingsstoffen ook snel kunnen worden opgenomen. Na zo’n langdurige inspanning gaat de verbranding nog even door en gaat het herstel veel sneller als je in het 1e uur na de inspanning zo veel mogelijk zorgt voor aanvulling van je voedingsstoffen.

Maar goed, dat was even wat je moet doen ná de 1e dag. Nu moeten we nog beginnen. Op vrijdag is het mooi zo niet het perfecte wandelweer. Er zijn een hoop mensen die het ook die deze dag te warm vonden, maar het was uiteindelijk een graad of 23! Dat is voor mij ideaal! Maar ja, met voor de helft Spaans bloed is dat ook niet zo gek. Om 7.00u is het vertek van de 40km. De 50km lopers zijn al 30 minuten eerder vertrokken. We lopen de eerste kilometers over het militair oefenterrein en daarna door Soesterberg. Tussendoor hebben we al een pauze gehad waar we een heerlijke (iets te zoute) groentesoep met ballen hebben gegeten. We, zijn mijn buurman Michel en Patricia en Karin die nog van vorig jaar ken. Die heb ik hele jaar niet gezien dus genoeg om bij te kletsen.

Vliegveld Soesterberg

Als we in Soesterberg lopen kijk ik op mijn horloge en zie dat het tijd is voor een ritueel wat ik tijdens wandeltochten vaak doe: om 11.00u een borreltje. Ik houd niet zo van een bittertje dus drink ik nu altijd liqor 43. Helaas weet ik het exacte verhaal over een oorlog en Duitsers en volgens mij Fransen die niet wilde vechten meer maar dat vraag ik nog wel een keer na. De dames weten niet wat ze overkomt dat wij gewoon midden op de straat stoppen en ik mijn tas opentrek en een fles liqor 43 tevoorschijn haal. We brengen met z’n 4’en een toast uit en gaan dan weer snel verder.

We lopen dwars over de oude start en landingsbaan van vliegveld Soesterberg waar vroeger de F-16 vanaf vloog. Imposant, hoe lang dat stuk asfalt dan is. Gelukkig lopen wij er dwars overheen en lopen dan nog langs het Nationaal Militair Museum wat zeker een bezoekje waard is. Niet voor ons, wij lopen erlangs en zien dat er ook foto’s voor een bruiloft worden genomen.

We zijn al over de helft en lopen een nieuw stukje route ten opzichte n andere jaren. Aangekomen bij de 2e rust bij AV Peijnenburg blijkt dat we er ruim 30km op hebben zitten en dat vinden we raar. Ons papiertje geeft aan dat deze rust op 27km moet zijn. Zou mijn GPS het niet meer goed doen? Nee hoor, het is een geroezemoes van jewelste over dit onderwerp en iedereen ziet dat we een stuk meer hebben gelopen dan zou moeten. Zijn we dan fout gelopen? Nee, ook niet. We hebben netjes de route gevolgd zoals de bedoeling is. Want afsnijden van de route dat doe je niet! Dan belazer je alleen jezelf! Maar ja, met afsnijden zou je juist minder willen lopen en wij hebben meer gelopen. Ik houd het erop dat de organisatie de route heeft aangepast maar is vergeten de kilometervermelding op de routekaarten bij te werken.

We lopen verder en gaan via het zuiden van Soest langs de dierentuin van Amersfoort en komen dan over het spoor nog een rustpunt tegen waar de dames nog even een sanitaire stop maken. Helaas gaat het hier fout en dacht een van de dames dat we al weg waren en zien we haar dus pas weer bij de finisch. Een mooie dag en nu snel naar huis en voorbereiden voor dag 2! Maar wel bijna 44km gelopen i.p.v. 40!!!

Dag 2 is helaas geen kopie van dag 1. De weersvoorspelling is dat het een beetje gaat (mot)regenen. Uiteindelijk zal blijken dat we vandaag 70% van de tijd motregen hebben gehad.

Patricia is er vandaag helaas niet bij vanwege verplichtingen elders. Karin zien we ook nog niet direct bij de start. We komen haar na een kilometer of 5 weer tegen en lopen weer gezamenlijk verder. Na exact 10km hebben we de 1e rust en nemen hier een bak koffie en een eigen meegenomen broodje. Ik krijg hier ook van Karin een lekkere yoghurt breaker. Perzik!!! Mijn favoriete smaak. Na deze pauze lopen we verder en gaan richting de pyramide van Austerlitz. Een 36 meter hoge pyramide van aarde gebouwd door Napoleontische soldaten in 1804.

Pyramide van Austerlitz

Via het Henschotermeer lopen we richting Woudenberg. Daar maken we zelf even een sanitaire stop maar lopen weer verder omdat we onze pauze gepland hebben na een kilometer of 29 bij Theehuis Monchoutte. Niet als zodanig opgenomen  in de rustpunten beschreven in de route maar we lopen erlangs en ze hebben er een heerlijke rabarber monchoutaart!! Mijn vrouw en schoondochter had ik al ingelicht hoe laat we hier zouden zijn en komen ook daar na toe.

Na een minuut of 25 vertrekken we voor de laatste ruim 10 km. Die is hetzelfde als andere jaren en dus voor mij een bekende route. Onderweg is er nog een rust maar die slaan we over zodat we na ruim 8 uur lopen bij de finisch aankomen. We nemen er en lekker finischdrankje op en babbelen nog wat na. Voor mij is deze voorbereidingstocht op de 4-daagse prima verlopen. Jammer van de regen van de laatste dag, maar ja ook tijdens de 4-daagse kan het regenen.

Klik op onderstaande link voor alle foto’s.

Foto’s van de 2-daagse van Amersfoort 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.