Dam tot Dam Wandeltocht Amsterdam, 16 september 2017

Op de koudste 16e september ooit gemeten (in de Bilt werd het maar 12,9 graden, het oude record was 13,4 graden in 1972), Staat de Dam tot Dam loop weer op de agenda. Vandaag ga ik weer met mijn buurman Michel op stap. Omdat parkeren in Amsterdam geen pretje is gaan wij, als zovelen anderen ook doen, lekker met de trein. We hebben besloten vandaag de 27km route te gaan lopen. Aangezien we op tijd willen starten en dat kan al vanaf 7.00u, nemen we de trein van een uur of 6.30u. Die komt dan rond 7.20u aan op het Centraal-Station in Amsterdam. Dan is het nog een klein stukje lopen tot de Dam vanwaar deze tocht zal starten. Nadat Michel zijn eerste sanitaire stop al op de Dam te pakken heeft vertrekken we om 7.35u voor onze tocht.

Op het moment dat wij starten is het gelukkig al een beetje droog geworden. Want de voorspellingen waren toch zéér slecht voor vandaag. De poncho is in ieder geval binnen handbereik opgeborgen.  De eerste km’s gaan door het Centrum. Aan de achterkant van Artis lopen lopen we langs een gracht Entrepotdok geheten. Dit is een complex van pakhuizen gelegen tussen het Kadijksplein en de Sarphatiestraat. Het is grootste bewoonde pakhuizencomplex van Amsterdam. Toevallig zie ik de naam van mijn geboorteplaats, Nijmegen, boven een van de woonhuizen staan en moet daar natuurlijk even een foto van maken. Wil je meer weten over dit pakhuizencomplex lees dan HIER (Bron:Wikipedia)  verder. Na dit mooie complex lopen we verder langs de Indische buurt. Aan het eind van de Indische buurt staat het oudste gebouw van deze wijk, Herberg Zeeburg. Het is gebouwd in 1675 op de fundamenten van Fort Zeeburg, een in onbruik geraakt bolwerk. Het grappige is dat deze Herberg eeuwen lang een levendige en populaire bestemming voor Amsterdammers en wandelaars was om te ontsnappen aan de stank van de stad en te genieten van het weidse uitzicht over, destijds, nog de zee.

Hier komen we nu aan bij onze eerste stempelpost en gaan dan via de Amsterdamsebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal  en lopen via het Zeeburgereiland naar Schellingwoude(Bron:Wikipedia). Een dunbevolkt landelijk deel van Amsterdam-Noord volgens Wikipedia. Dit gaat over in Nieuwendam. Ik begrijp dat ze dit in Amsterdam landelijk vinden als je het vergelijkt met het centrum van de stad, maar voor mij als bewoner uit de “provincie”, is het nog steeds een stedelijke omgeving. Wat mij in dit gedeelte wel opvalt is zijn 2 dingen, samengevat in  4 woorden, stilstand van de tijd! Electra bijvoorbeeld wordt hier gewoon aan een paal 3 meter boven de grond met een klein beschermkapje verdeeld!! De huizen zijn voor een groot gedeelte gebouwd langs de dijk. Waarschijnlijk werd er vroeger nog niet met heipalen gewerkt want de meeste huizen zijn flink verzakt!!

Na Nieuwendam lopen we door en langs het Vliegenbos(Bron: Wikipedia), waarschijnlijk het grootste Iepenbos van Europa omdat door de Iepenziekte zijn dit soort bossen zeldzaam geworden. Het Vliegenbos was een initiatief van het sociaaldemocratische gemeenteraadslid Willem H. Vliegen, vandaag de naam. In 1912 is Amsterdam begonnen met de aanleg ervan. Aan het eind van dit bos komen we weer terug in de bewoonde stadswereld en gaan bij Café ’t Boemeltje een welverdiende pauze houden. Ik bestel een lekkere kop Cappuccino en een tosti. Ik heb onderweg al wat van mijn flyers uitgedeeld maar hier geef ik er natuurlijk ook een aan de vrouwelijke Waard van dit café. Zij gaat het zelfs ophangen in het café en nu maar hopen dat zij dit verhaal ook leest en het aan al haar klanten verteld. Misschien is het een leuk idee om de opbrengst van de fooienpot van een goeie vrijdag of zaterdagavond als donatie te storten??

Na deze heerlijk pauze gaan Michel en ik weer verder. Met de regen valt het nog steeds mee. Er lopen wel veel mensen nog met hun poncho aan maar dat is echt niet nodig. En trouwens, als het een beetje miezert wordt je natter onder de poncho dan erboven. Je krijgt er altijd een gratis sauna door. Ik heb hem dus ook alleen aan als het echt niet anders kan. En juist vandaag is het ook niet handig omdat ik op mijn tas een mooie A4-flyer heb gemonteerd om meer aandacht te vragen voor mijn actie voor Spieren voor Spieren. En die zie je niet meer als ik mijn poncho aan heb, dus ik loop liever zonder.

 

We krijgen nu 2 stempelposten kort op elkaar, bij 14 kilometer het Barkpad en op 17 km Molenwijk. Hier ergens tussenin hebben wij ook even ons bekende 11-uur momentje met een heerlijk borrel, Liqor 43!! Een aantal mensen maakt er wel een opmerking over maar als ik dan vraag of ze ook een slokje willen slaan ze het af. Ik ben benieuwd als ze dit ook zullen doen als het nog 10 of 20 graden kouder is!!! Dan lopen we onder de snelweg A10 door en langs de RING west(A8). Hier staan de dames van Pink Ribbon,het goede doel die ook dit jaar weer verbonden is aan deze wandeltocht. De opbrengst is op het moment van dit schrijven een nieuw record, € 73.587,-!! Langs deze route staan ook bordjes met daarop pakkende teksten. Eén daarvan valt mij in het bijzonder op, “Droom niet je leven, leef je droom”. Dat is wat ik in 2018 ga doen met mijn tocht van 1000 km en geld inzamelen voor het goede doel. Mijn droom om een mooie levenstocht te lopen en een mooi bedrag bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Natuurlijk hoop ik ook dat mijn individuele actie voor Spieren voor Spieren van volgend jaar van 11 juni t/m 14 juli 2018 en aansluitend de 4-daagse van Nijmegen een mooi resultaat oplevert. We zullen zien.

Inmiddels zijn de kilometers onder mijn schoenen weer snel voorbij gegaan en zijn we alweer bijna aan het einde van deze mooie tocht. We krijgen nog 1 rustpunt op 21 km met een heerlijk broodje gevuld met spijs. Die smullen we nog heerlijk op terwijl we genieten van de muziek en sfeer op dit leuke rustpunt aan de Vredeweg. Omdat ik mijn poncho niet meer aan heb kunnen mensen die wij voorbij lopen, en vandaag hebben wij de pas er flink in, mijn tekst achter op mijn rug goed lezen. Ik probeer mijn oren goed te gebruiken en als ik ik dan hoor dat ze het over mijn tekst hebben draai ik mij even om, om hun een flyer van mijn tocht te overhandigen. Zo ook bij twee dames Miranda en Diana. Ze vinden het al heel wat dat zij 20 km lopen vandaag maar die 1000 km…… mijn god wat een afstand!! Ik raak kort aan de praat met ze en maak nog even een Selfie! Nu maar hopen dat ook zij dit verhaal lezen en het aan al hun (Facebook) vrienden laten zien en delen!! De laatste kilometers gaan door het centrum van Zaandam om uit te komen in het “Burgemeester in ’t Veldpark”. Daar is de daadwerkelijk finish. Met een gemiddelde van 5.3 km/u inclusief pauzes (het wandeltempo lag geregeld rond de 6.0 km/u) hebben we vandaag een hoop mensen ingehaald en hoop ik dat ze mijn tekst op mijn rug en dan vooral het adres van deze website, goede hebben kunnen lezen.

Mijn volgende tocht is nog niet helemaal zeker. Het kan zijn dat dit volgende week zondagochtend in Wijchen de Pashalismars is maar het kan ook zijn dat ik dat weekend oversla i.v.m. diverse verjaardagen en dat het zaterdag 30 september de herfstkleurentocht van de SGWB wordt. Houd deze website dus in de gaten over beter nog, zet hem in je favorieten.

Voor alle foto’s van deze tocht klik HIER

Voor de gezelligheidsvideo’s klik HIER

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.