Snerttocht Nijmegen 20 km, 7 januari 2018

2018!!! Eindelijk. Het aftellen is nu echt begonnen. En niet omdat ik dit jaar, 12 januari om precies te zijn, 50 jaar wordt. Natuurlijk is dat ook een mooie mijlpaal, maar DE gebeurtenis van dit jaar is toch mijn 1000 km wandeltocht van Oostenrijk naar Nederland. Om precies te zijn van Ried in het Oberinntal naar Nijmegen. Maar daarvoor zal ik nog wel serieus moeten trainen. Een onderdeel ben ik afgelopen week al begonnen, ik heb mij aangemeld bij de sportschool om een programma samen te stellen wat mijn algemene conditie op een hoger plan gaat krijgen en specifiek ook mijn buik, rug en borstspieren sterker zal maken zodat het 5 weken dragen van een rugzak van 12,5 kg geen problemen gaat opleveren.

Maar vandaag staat weer de eerste tocht van 2018 op het programma, de snerttocht van de georganiseerd door WIOS ’81. Dit begint zo langzamerhand ook een  traditie te worden, de eerste tocht in het jaar. Vandaag ga ik weer samen met mijn buurman Michel op pad. vorig jaar was dit de eerste tocht die we samen hebben gelopen en sindsdien zijn er vele tochten die wij samen hebben gelopen en er zullen er nog vele vele volgen. De weersverwachting voor vandaag is prima! Het wordt een schitterende zonnige dag maar omdat de temperatuur ongeveer 1 graad is en er een stevige wind wordt verwacht is de gevoelstemperatuur -5 graden Celcius!! Dat betekent dat ik genoeg lagen kleding aantrek en ook maar weer mijn thermo wandelbroek tevoorschijn haal.

Michel komt exact op de afgesproken tijd, 8.00 u, voorrijden en ik stap in. Ik stal mijn grote rugzak op de achterbank en leg mij sloffen voor na het wandelen ook achterin de auto.  Dat is zó lekker, na het wandelen de wandelschoenen uit en dan lekker ruim zittende sportschoenen of sloffen aantrekken. Na ruim 45 minuten rijden, komen we aan bij de sporthal waar de tocht vandaan vertrekt. Binnen is het al propvol en we kunnen amper bij de inschrijftafel komen. Ik vergeet daarom ook om in de drukte nog een foto te maken.  Om exact 9.00 u worden de beschrijvingen uitgedeeld en kunnen we op pad.

 

Het begin is hetzelfde stukje, meteen even een steil klimmetje maar we lopen nu niet meer langs het Wylerbergmeer omdat de waterstand te hoog is. De route is daarom iets verlegd en is om die reden vandaag voor ons bijna 1 km korter. We lopen via het Piet (niet Maarten) van Rossumpad de Wylerberg op en komen dan na ruim 7 km bij Pannenkoekenhuis de Heksendans. Hier nemen wij een korte rust en bestellen een kop koffie en een heerlijke appelnotentaart mét slagroom! Het viel ons op alsof het wel leek dat de klim vandaag makkelijker ging dan vorig jaar. Ik heb in ieder geval ook geen last van mijn hamstrings, wat anders soms wel het geval is als ik teveel wil aanzetten om het tempo erin te houden tijdens de pittige klim. Dat betekent wellicht dat het trainen van de afgelopen maanden met mijn 12.5 kg rugzak zijn vruchten af begint te werpen.

Na ongeveer 15 minuten gaan we weer verder en lopen langs het amusementspark Tivoli een pad langs een wijngaard in. Ik moet hier in de nazomer toch eens gaan kijken en vragen of van de druiven die hier worden gekweekt al wijn wordt gemaakt. Na niet al te lang gelopen te hebben gaat opeens een alarmpje op Michel zijn telefoon af. Het is het “borrel-alarm”, tijd voor het 11-uurtje!! Dit keer lukt het niet om nog andere voorbijgangers een lekker Liqor 43 aan te bieden. Ze vinden het te vroeg! Nou ja!

We zijn de Zevenheuvelenweg al over gestoken en lopen nu een stukje door het bos aangrenzend van het Reichswald. Omdat er redelijk veel bos is gekapt hebben we op meerdere plekken mooie vergezichten. We lopen via de Meerwijkselaan langs het Afrikamuseum en zo richting onze 2e rust, de wagenrust van de WIOS met de overheerlijke Snert, broodje Unox worst en een lekkere hete Glühwein!!

 

Vanaf hier is het nog maar een kleine 4 kilometer naar de finish. We hebben vandaag de pas er toch al redelijk in dus houden we de pauze kort en gaan snel weer verder. Na iets meer dan 3 uur en 40 minuten hebben wij de bijna 19 km erop zitten. Binnen nemen we nog een lekker biertje en kletsen nog even met onze tafelgenoten. Ik zie aan een andere tafel nog een bekende zitten, Ria, waar ik ook al een paar keer samen een tocht mee heb gelopen. Toch leuk dat je zo na een aantal jaren in dit wandelcircuit bezig te zijn steeds meer bekenden tegen komt. Ik heb voor de rest van deze maand nog geen tocht gepland staan maar ik moet het wandelprogramma dan ook nog maar eens grondig gaan bestuderen. Sowieso zal ik nog een keer samen met Michel de route van mijn 30 km tocht van 1e pinksterdag  gaan lopen. Heb je interesse om mee te lopen op 1e pinksterdag 20 mei? Dat kan. Stuur mij dan een bericht en ik noteer je alvast op mijn lijstje. Deze tocht zal in het teken staan van mijn grote tocht bijna 1 maand later. Het inschrijfgeld zal, onder aftrek van wat kosten voor de catering onderweg, volledig naar mijn goede doel gaan, Spieren voor Spieren!!

Tot de volgende tocht!

Klik HIER voor alle foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.