Voorlopen pinkstertocht 2018, 28 januari 2018

Geknapte bomen. Als lucifers. Dat is wat wij vandaag 28 januari 2018, in de bossen en heuvels rondom Maarn en Doorn tegenkwamen. De overblijfselen van de 2e januari storm van 2018 die veel oude en zieke bomen teveel werd.

Vandaag ga ik weer op pad met Michel, mijn buurman. Ik wilde hem graag de route van mijn tocht voor 20 mei 2018 laten zien. We hadden samen al een route van 30 km gelopen rond Rhenen maar ik was toen nog niet helemaal overtuigd. Vandaar dat ik maar weer achter de PC was gedoken en in afstandmeten.nl een route heb uitgezet rondom Doorn en Maarn. Ben je benieuwd hoe die route eruit ziet, klik dan HIER.

Michel komt op de afgesproken tijd met zijn auto voor rijden. Ik stap in en bedenk dat ik minuten rijden komen we bij restaurant La Place aan in Maarsbergen aan, de startplaats . Het is iets na 8.00u dus is hij al open maar we gaan direct van start. Omdat ik deze tocht ook al op 5 november samen met Ineke heb gelopen is het voor mij geen onbekende route. Daarom had ik bedacht om de route niet op de GPS te lopen maar op kaart! Zo kan ik mooi oefenen voor als ik in nood tijdens mijn 1000km tocht in juni/juli ook op kaart moet lopen.

Ik had dus van tevoren de route al als pdf bestand gemaakt en bewaard op mijn telefoon. Hoe je zo’n offline route maakt heb ik al eens eerder laten zien in een VIDEO.

We merken al snel dat het bos nog een grote ravage is als gevolg van de storm van ruim 1 week geleden. Dat betekent dus dat we niet een hoog tempo kunnen lopen omdat we regelmatig om of over de takken moeten lopen, wat veel extra tijd kost. Ook de regen van de afgelopen periode heeft er een redelijk gladde bedoeling van gemaakt op sommige plekken. Maar omdat we verder toch geen afspraak meer hebben vandaag maakt het eigenlijk ook niet uit hoe lang we er over doen.

Ik heb een paar mooie plekken in de route opgenomen. Ook Michel geeft na een aantal kilometers gelopen te hebben aan dat dit een mooie route is voor de pinkstertocht. En gezien de centrale en makkelijk te bereiken startplek bij La Place Maarsbergen langs de snelweg A12, hoop ik op veel deelnemers.

Onder andere lopen we langs het “Doornse gat”, uitkijktoren “de Kaap”, de zandafgraving bij Maarn langs de A12, het “Henschotermeer” en natuurlijk de 2 rusten onderweg op 10km bij Chalet St. Helenaheuvel en na 19,5km Eetcafé “Onder de pannen”. Hier is er ook de mogelijkheid om tegen betaling van 2 euro opgehaald te worden zodat personen die een tocht van 30 km te ver vinden, een kortere afstand kunnen lopen.

Na 9 km komen we bij de uitkijktoren aan en onder begeleiding van ons gepuf en gesteun komen we boven en hebben we ondanks dat het zicht niet al te best is toch een mooi uitzicht. De kerktoren in Amersfoort, de “Onze Lieve Vrouwetoren”, kunnen we toch waarnemen. Dat is toch gauw 10 á 15 km hiervandaan verwijderd. Ik ben blij met mijn nieuwe foto camera die dit een stuk beter op de gevoelige plaat zet dan mijn mobiele telefoon! Zie HIER de beklimming van de toren!

Kort hierna komen we bij onze rust aan. Chalet St. Helenaheuvel. Hier mogen we op de bovenste etage van onze rust genieten met een mooie uitzicht. Een andere wandelaar valt mijn grote volle rugzak direct op. En natuurlijk laat ik deze gelegenheid niet voorbij gaan om te vertellen van mijn wandeltocht van 1000km en mijn gekoppelde goede doel van SpierenVoorSpieren.

Ik spreek ook nog even de eigenaar of bedrijfsleider aan en vertel hem van mijn pinksterwandeltocht en dat ik dan hier met een behoorlijk aantal wandelaars langs kom. Hij vraagt nog of ze alleen wat te drinken nemen. Ik antwoord dat er ook wel wat personen een lekker taartje zullen nemen maar heel enthousiast werd hij niet. Maar goed ik mocht een mailtje sturen en dan zouden ze op 1e pinksterdag er rekening mee houden.

Nadat we onze tocht weer hebben hervat, onze bekende borreltje om 11  uur hebben genomen en onderweg een veel te dikke kat die zijn Mc Donalds maaltje verdedigde hebben getrotseerd komen we na 19,5 km bij onze 2e rust aan, Eetcafé “Onder de pannen”. Ik ben hier inmiddels al een aantal keer geweest en hier is het fijn vertoeven. Een beetje verscholen in het bos ligt dit leuke eettentje. Ook hier vertel ik van mijn pinkstertocht maar hier waren ze een stuk enthousiaster en werd direct in het afsprakenboek de datum genoteerd. De exacte aantallen wandelaars kon ik later nog doorgegeven. Kijk, dat is een fijne service! De tosti en soep smaakte overheerlijk.

Vanaf dit punt zal tijdens de tocht de mogelijkheid zijn dat men opgehaald kan worden en teruggebracht naar het startpunt bij La Place Maarsbergen tegen een betaling van 2 euro.

Wij lopen natuurlijk de laatste 10 km gewoon verder. Zeker omdat er nog 2 hele mooie plekken moeten komen, de zandafgraving bij Maarn “de Zanderij” en het “Henschotermeer”. De eerste bereiken we door een steile trap naar beneden te nemen. Volgens de info zouden hier ook veel ringslangen moeten zijn maar wij hebben ze niet gezien. Tenslotte komen we nog bij het Henschotermeer aan. Hier liggen de parkeerplaatsen boordevol met gekapte bomen. Ik neem aan allemaal “slachtoffers” van de storm. Ik neem even plaats op een bankje en wil mijn Drone even oplaten voor een mooie foto van bovenaf. Helaas lukt het niet om verbinding met mijn Drone en  mobiele telefoon tot stand te brengen. Na een aantal mislukte pogingen geef ik de moed na 15 minuten op. Binnenkort op zoek naar een ander exemplaar en ik heb al wat op het oog.  Vanaf hier is het nog maar een kilometer of 3 á 4. En omdat we geen bos meer krijgen maar alleen maar asfalt en een pad over een stukje golfbaan, kunnen we lekker doorstappen. Na 7 uur zijn we weer binnen en kijken we teug op een geslaagde dag.

Ik hoop dat er veel lezers enthousiast zijn geworden en op 20 mei, 1e pinksterdag, zich inschrijven en komen melden bij deze tocht waarbij de opbrengst voor het grootste gedeelte naar het goede doel SpierenVoorSpieren gaat! Wil je meelopen? Kijk dan even op mijn Facebookpagina, “Spieren aan de wandel” bij het evenement of bij ACTIES op deze website

Wil je alle foto’s bekijken? Klik dan HIER!

4 thoughts on “Voorlopen pinkstertocht 2018, 28 januari 2018”

  1. Hey Andre, ik weet dat het een mooie route is, in gedachten was ik erbij. Had je veel last van de omgevallen bomen en klopte de route nog? Ik zal er bij zijn op de 20e! Hans waarschijnlijk ook, om mij af te zetten en te halen en wellicht zien we hem ook op de rustpunten. Maar dat zien we tegen die tijd nog wel.
    Groetjes en tot snel ziens!

    1. Hoi Ineke,

      Er lagen veel bomen en takken po de route. Ik heb de route alleen en stukje aangepast bij de kazerne van de Mariniers zodat we daar niet door dat ondoordringbare bos hoeven. Aan het eind ook nog een kleine aanpassing bij de golfbaan. Nu nog afspraken maken met de rustpunten over eventuele sponsoring en met de plaatselijke supermarkt voor wat lekkers onderweg.

    1. Zeker mooie route met veel afwisseling. Maar ook véél bos en diegene die mij wat beter kennen, is dat wel bijzonder als fervente “asfaltvreter”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.