28 april 2018, 40 km Leeuwenmars te Boven-Leeuwen

Vandaag staat mijn 1e 40 km van dit jaar op het programma en dus ook mijn eerste 40 km met mijn 13kg rugtas!! Tot nu toe was 30 km het maximum dus die 10 km extra is toch wel belangrijk. Ik heb namelijk 8 afstanden van langer dan 35 km en 2 daarvan zijn zelfs 40 en 41 km!! Vandaag wordt voor mij persoonlijk dan ook een test hoe mijn lichaam zal reageren. Daarom wil ik ook graag 3x pauzeren want dat zal ik straks op de afstanden van 38 km of langer ook gaan doen.

Wij (Michel en ik) zijn al vroeg bij de start, ongeveer 6.40 u maar helaas is de deur van de sportkantine nog niet open terwijl er al aardig wat mensen buiten staan te wachten. Ik snap dat men de wandelaars niet voor 7.00 u op het parcours wil hebben maar dan kunnen we tenminste een “startersbakkie” nemen. Helaas is dit waarschijnlijk bij de organisatie (nog) niet goed geregeld want de deuren gaan pas iets voor 7.00 u open. Hetty en Anja zijn inmiddels ook gearriveerd en we kunnen ons inschrijven en nemen het startersbakkie toch maar even maar ik sla over. Ik neem ’s morgens vroeg eigenlijk nog geen koffie.

Wij weten van vorig jaar dat deze tocht veel over dijken en in ieder geval véél over asfalt zal gaan, en al snel na de start lopen we de Waalbandijk op richting Wamel. De route gaat dit keer voor ons precies de andere kant op dan vorig jaar en dat vind ik prima, dan zien we weer eens wat anders.  Na 8 km dijk komen we aan het einde van Wamel en lopen we weer terug aan de onder kant richting Beneden-Leeuwen. Onderweg zie ik weer veel dieren die ik op de foto wil zetten en voor de zoveelste keer fotografeer ik een ooievaar. Maar dat is nu al de 4e of 5e  geloof ik en ik beloof mijzelf dat ik die de volgende tochten niet meer op de foto zet!! Maar dit keer zie ik ook weer andere dieren die ik nog niet eerder heb gefotografeerd. Zoals een kalkoen. Alleen, net zoals de vorige tocht zit ook deze vogel met zijn kont naar mij toe en wil niet omdraaien. Dus heb ik alleen zijn/haar achterste er op staan!! Maar schaap 564, die in een wei staat wil graag op de foto, zoals alle schapen overigens die ik ben tegengekomen de afgelopen tijd.

Het weer is dit keer overigens totaal anders dan vorige week. Toen was het heerlijk warm wandelweer en kon zowel de jas als de lange broek snel uit. Vandaag verwissel ik alleen tussendoor mijn softcell jas voor en dun windjack. Het is echt een stuk frisser en het scheelt gauw een graag of 8 á 10. Gelukkig is het wel zo goed als droog en de enige bui die wij gehad hebben hadden wij het geluk dat we bij onze 2e rust binnen zaten.

Onze eerste rust in na ruim 13 in Beneden-Leeuwen en daar zie ik wat bekende gezichten uit mijn dorp die ook de krant hebben gelezen en de tocht van 1000 km van Oostenrijk naar Nederland even benoemen.  Het is een buitenrust maar gelukkig staan hier voldoende stoelen en krukjes om even op uit te rusten. We nemen alleen een koffie en wat te eten uit onze eigen tas. Na de rust gaan we weer vrolijk verder en lopen snel weer het polderlandschap in van Maas en Waal. Het valt mij op dat er hier op elk elektriciteitskastje kunst is geschilderd. Ik heb er eerst geen aandacht aan besteed maar fotografeer er nu toch maar een paar.

 

Bij Moeke Mooren, aan recreatieplas “de Gouden Ham” hebben wij onze 2e rust. Als we hier goed en wel zitten komt er, zoals al eerder gezegd, een buitje over en hebben wij dus geluk dat we lekker binnen zitten. Ook hier nemen we alleen wat drinken en bestellen allemaal wat fris. De route wordt, het zal je niet verbazen, weer vervolgd over een dijk richting Appeltern. Maar wat andere ook zeggen, ik vind het op een of andere manier toch niet saai. Misschien probeer ik juist de mooie dingen te zien om je heen zodat die lange stukken, die overigens zeker niet allemaal recht zijn, snel voorbij gaan. In Appeltern komen we langs de “Tuinen van Appeltern” waar ik vroeger een aantal maal ben geweest om wat inspiratie op te doen voor de aanleg van mij eigen tuin destijds. Het is inmiddels een gigantisch complex geworden, de tuinen van Appeltern dan, maar is nu zo vroeg en met het ietwat sombere weer niet zo druk. Na Appeltern lopen we richting Horssen en daar hebben wij  bij een kilometer of 29 onze 3e rust.

Onderweg daarna toe maak ik nog wat mooie plaatjes en komen we ook langs het stoomgemaal “de Tuut“. Dit is een historisch erfgoed welke nog gewoon in bedrijf is. Vanwege haar 100-jarig bestaan wordt het seizoen op 5 mei met feestelijkheden gestart. Aan de achterkant van het Stoomgemaal staat een meetlat van het NAP en daar zie je 4 “speciale”c waterstanden apart op vermeld. De watersnood van 1995 staat daar overigens als laagste vermeld. In de geschiedenis zijn er nog 3 momenten geweest dat de waterstand hoger heeft gestaan, 1839, 1861 en 1926! Na onze 3e rust gaan we verder en lopen we via Puiflijk en Druten via de Waalbandijk weer terug naar Boven-Leeuwen. Hetty en Anja komen iets na ons binnen en we nemen nog een lekker drankje op deze geslaagde 40 km tocht.

Voor mij was deze 40 km als test zeer geslaagd. De extra 10 km ten opzichte van de vorige tochten merk ik wel in de zin van dat ik moet zorgen voor extra energie, maar het heeft verder niet voor problemen gezorgd met mijn voeten.

Volgende week heb ik in principe een dubbele wandeltocht in het weekend gepland, dus zowel de zaterdag als de zondag. Voor de zaterdag staat een soort eigen NS-tocht gepland. Namelijk van station Veenendaal-de Klomp naar Nijmegen. Een tocht van 36 á 37 km via Ede, Wageningen, Zetten, Andelst, Ewijk en vanaf daar ook weer over een dijk naar Nijmegen. De route kan je hier bekijken:  http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1595108

Als je mee wilt lopen: de trein uit de richting Ede/Arnhem/Nijmegen komt aan om 7.17 u en uit de richting Utrecht om 7.12 u. Ik zal dus vertrekken als de laatste trein is aangekomen. In Nijmegen kan je dus weer de trein terug nemen vanwaar je bent gekomen. Maar niet voordat we een lekker drankje aan de Waalkade hebben gedronken.

De zondag is nog niet helemaal duidelijk. Misschien ga ik voor de laatste maal mijn eigen pinkstertocht verkennen van 20 mei a.s.. jullie zien het volgende week wel weer.

Klik HIER voor alle foto’s

Wil je meer weten over mijn ambassadeur voor Spieren voor Spieren? Kijk dan HIER op het profiel van Lynn!

Meer weten over de de tocht die ik organiseer op 1e pinksterdag 20 mei 2018? Kijk dan HIER verder!

2 thoughts on “28 april 2018, 40 km Leeuwenmars te Boven-Leeuwen”

  1. Zo jammer dat de organisatie geen rekening heeft gehouden met de starttijd, zeker als je een 40-er wilt lopen. Je wilt toch op tijd binnen zijn? Dat verbaasde me bij de RET tocht ook, die waren ook nog niet klaar om 7 uur! Verder heb ik weer genoten van je verslag. Ik zal je pas weer zien bij je tochtje 20 mei, volgende week gaan we de bevrijdingstocht doen in Dordrecht.

    1. Wij wilde dit keer zeker om 7.00 u starten omdat ik van te voren nog niet wist hoe het mij zou vergaan. Gelukkig ging het prima!! Ik zie je dan op 20 mei. Ik heb nu 60 deelnemers!! Leuk toch!! Gisteren, aan het eind bij de finish nog een echtpaar enthousiast genaakt voor mijn tocht met Pinksteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.