5 mei 2018, 37 km eigen NS-wandeltocht station Veenendaal-de Klomp/Nijmegen en 6 mei 22 km rondje Scherpenzeel

Zaterdag 5 mei

Zaterdag had ik maar weer eens het idee om en tocht die ik 2 of 3 jaar geleden ook heb gelopen nog maar eens te gaan wandelen. Van NS station Veenendaal-de Klomp naar NS station Nijmegen. Een soort van NS-wandeltocht. Maar het is vandaag óók Bevrijdingsdag dus ik kan ook kiezen voor een van de tochten met dit thema erin!! Het wordt toch mijn eigen tocht. En ik had op Facebook ook maar weer eens een oproepje gedaan of er geïnteresseerden waren die mee wilden lopen. Of het aan het starttijdstip, ’s morgens vroeg rond de klok van 7.15, of aan de onbekende route, of aan het wat late tijdstip dat ik de oproep plaatste, maar het liep niet echt storm met de reacties!! Gelukkig geeft dat ook niet want samen met mijn Buurman Michel kom ik er ook wel. Gelukkig was er toch nog iemand die mee ging, Silvia, waar ik al eens vaker samen mee heb gelopen op stukken van een route. Ze komt niet met de trein maar met de auto omdat het voor haar gewoonweg de makkelijkste verbinding was om zo vroeg in De Klomp te zijn.

De route vandaag is niet heel erg bijster lastig en moeilijk iets van 4 x rechts en 3 x links, of zo. Maar ondanks dat is er genoeg te zien onderweg. En gevarieerder dan je zou denken. Het eerste stuk is 5 km recht fietspad naar Ede. Onderweg daar na toe zien we weer genoeg dieren zoals geiten, ezels maar ik heb zelfs weer een nieuw dier op de foto gezet, een “Stadsvarken”. Een varken van het Mangalica-ras wat oorspronkelijk uit Hongarije komt. Het varken staat ook bekend als het “Wolvarken” en als je naar de vacht kijkt snap je wel waarom.

Maar zelfs in de stad zijn er mooie plaatjes te schieten. Neem nou deze tunnel in Ede!! Een schitterend staaltje grafitti/airbrush werk!!

Vanaf Ede lopen we over de A12 naar Wageningen toe. Daar zal het vandaag wel weer lekker druk worden gezien de festiviteiten die daar op 5 mei worden georganiseerd. We merken er gelukkig nog niet veel van op het vroeg tijdstip. Maar voordat we in Wageningen zijn stoppen wij eerste even bij een tankstation, we zitten inmiddels op de 10 km. Aangezien hier de bakker verse saucijzenbroodjes komt brengen weet Michel wel wat hij neemt. Sylvia en ik nemen een aardbeiengebakje. UIteraard nemen we daar een bakkie koffie bij. Na een minuut of 30 gaan we weer verder. Ik heb inmiddels mijn ritueel weer gehad, schonen uit, sokken uit, voeten droegen, opnieuw insmeren met Skin-Lube, sokken weer aan en uiteindelijk de schoenen weer aan. In Wageningen merken we dat de mensen ook vroeg op pad zijn om waarschijnlijk vooraan te staan. We moeten een stukje klimmen en bovenaan staan er een aantal legervoertuigen opgesteld waar we natuurlijk even een foto van maken.

Na Wageningen lopen we richting het Lexkesveer. Kunnen we nog even kort pauzeren tijdens het overtochtje!! Als we op de boot staan klinken er opeens enorme knallen vanaf de berg in Wageningen. Een soort saluutschoten denk ik. Ik ben te laat met mijn camera om het op de film te zetten, jammer. Opeens wordt ik op mijn schouder getikt en geeft een wielrenner spontaan 4 euro en zegt, “Hier, voor je tocht als donatie!”. Kijk, daar wordt ik nou blij van. Die spontane donaties!! Nadat we het pontje verlaten hebben lopen we door het polderachtig landschap tussen de Rijn en de Waal. Er is weer genoeg te zien onderweg. Maar uiteraard mag zeker op deze dag het 11-uurtje niet ontbreken. Exact om 11 uur stoppen we bij Indoornik en nemen een lekkere slok liqor 43. Om niet al teveel tijd te verliezen stappen we weer snel door, het pontje duurde natuurlijk ook even wat langer. Vlak voor Zetten lopen we de Linge over die we 2 weken geleden bij de Bloesemtocht natuurlijk ook hebben gezien.

Omdat er schitterend weer is en voorlopig ook wel even blijft en omdat het de afgelopen tijd behoorlijk heeft geregend is het gras ook als een tierelier gaan groeien. En dat merk je omdat er massaal wordt gemaaid. Op sommige percelen is dat al gebeurd en wordt zelfs het eerste kuilgras al binnengehaald.

Als we Herveld-Noord zijn gepasseerd lopen we richting Herveld en uiteindelijk kunnen we in Herveld-Zuid bij Museumboerderij “Den Tip even lekker pauzeren. De enthousiaste vrijwilligers die daar rond lopen komen direct op mij af en lezen de tekst op mijn pamflet achter op mijn rugtas. Ze stellen er ook vragen over en er is zelfs een meneer die een verhaal begint over een kennis van hem die samen met een vriend naar Santiago de Compostella is gaan lopen. Hij vraagt of ik dat ook een keer ga doen. Ik zeg hem dat dit niet bij mij in de planning zit maar je weet maar nooit! Een vrouw vraagt of wij een lekkere appelflap willen met koffie erbij en natuurlijk willen wij dat wel. Heel veel meer staat er hier ook niet op de kaart. Ik doe weer mijn bekende ritueel met het verwisselen van mijn sokken en na een minuut of 25 is het weer tijd om op te stappen. We vragen wat de kosten zijn en een van de heren zegt spontaan, “€ 13,50 maar dat krijg je van ons cadeau en doe dat maar in de donatiepot!” Wat, alweer de 2e spontane donatie vandaag??  Ik ga er bijna van blozen. Ik vraag of het nog wel mogelijk is of ze ons op de foto willen zetten en dat is geen probleem.

We hebben er nu inmiddels 24 km opzitten. Als we onder de A 50 door zijn gelopen slaan we direct rechtsaf en lopen de brug over de Waal bij Ewijk over. Sylvia verteld hier nog ee heel verhaal over omdat zij i.v.m. haar werk heeft gewerkt bij deze brug, het nieuwe gedeelte dan. Het is ruim 2 km voor wij de brug weer over zijn en aan de andere kant een trap naar beneden lopen om zo op de dijk uit te komen. Vanaf hier is het nog ongeveér 10 km tot aan Nijmegen. Je kan de stad zelfs in de verte zien liggen. Je ziet de energiecentrale en een héééél klein stukje van de St. Stevenstoren liggen. Ondanks dat het een heel stuk dijk is hebben wij ook hier weer veel verschillende doorkijkjes, vergezichten en leuke dieren gezienj. Het is ons trouwens opgevallen, en helaas heb ik er geen foto van gemaakt omdat we het pas later tot ons door lieten dringen, dat men hier veel “nepkoeien” in de tuin hebben staan. Ze zijn vaak wel in ware grote neergezet maar vreten de tuin niet kaal!! Op de dijk wil ik na een km of 30 toch nog 1 x mijn sokken verschonen want dat is wat ik straks ook ga doen om blaren te voorkomen. Vaak mijn sokken verschonen. Het werkt bij mij in ieder geval om de blaren buiten de deur te houden dus dat blijf ik dan maar doen.

Als we de dijk af zijn gelopen, zijn we inmiddels Beuningen al voorbij en komen we bij Weurt aan. Op de 2e dag van de 4-daagse een bekende plek voor de wandelaars die het vaker hebben meegemaakt, de sluizen van Weurt. vanaf hier weet je dat het niet meer ver is maar tijdens de 4-daagse is toch nog langer dan je had gehoopt omdat je de Waalkade nog af moet lopen en dan nog terug de stad in om naar de wedren te lopen. Maar de feestende massa zorgt dan dat het niet tot je doordringt en ben je er uiteindelijk zo. Maar nu hoeven wij niet zover en als we de tunnel van het spoor onderdoor zijn stel ik voor om direct op het pleintje daar maar wat te drinken want dan is het nog maar 10 minuten lopen naar het station. Zo gezegd, zo gedaan. We strijken neer op een stoel in de schaduw en ik merk dat mijn hoofd toch wel wat is verkleurd omdat ik voel dat hij wat strak staat. We nemen een lekkere koud biertje en voor Sylvia een koude Cola light. Dan ziet Michel hoog in de lucht een paar zweefvliegtuigen die een thermiek blijken gevonden te hebben en draaien rondjes achter elkaar aan. Ik pak mijn fototoestel en probeer ze in het vizier te krijgen. Dat is best nog moeilijk als je ingezoomd bent maar uiteindelijk heb ik toch een redelijk mooie foto kunnen maken.

Omdat ik van te voren had besloten om de zondag, de dag hierna, nog een eigen tocht van 20 km te lopen, wacht ik met plaatsen van mijn verhaal totdat ook die tocht is volbracht.

Zondag 6 mei

Zondag is het weer net zo’n mooi weer als gisteren. Alleen zal het vandaag nog wat warmer worden. Aangezien we gisteren al aardig wat kilometertjes hebben gelopen en zowel Michel als ik vandaag nog wat andere zaken op het programma hebben staan besluiten we om vandaag dicht bij huis te blijven en zo tijd uit te sparen met het reizen en we gaan dit keer ook niet zo ver, 20 á 22 km. Ik heb op afstandmeten.nl inmiddels al heel wat routes gepland. En een aantal heb ik daarvan ook openbaar gemaakt zodat andere die routes ook kunnen zien en zelfs downloaden en op hun telefoon plaatsen. Ik kiez een route van 22 km uit en die gaat onder andere naar mijn geliefde rust/pauzeplek aan het Valleikanaal, Theehuis Mon-Chouette. In 2017 uitgeroepen tot fietsterras 2017. Maar ook als wandelaar kan je hier prima terecht. En de overheerlijke Rabarber-aardbeien monchou taart staat dan standaard op mijn menu.

We gaan om 8.00 u op pad. Het is nog vroeg genoeg om rustig op het fietspad te lopen.

We lopen dan ook heerlijk door en kunnen over het asfalt lekker kilometers maken. De route gaat langs veel boerderijen. De kans is dus groot dat ik weer genoeg “boerderijdieren” tegen zal komen en op de foto kan zetten. Maar de mooiste van daag is toch wel de geit met haar jongen. In eerste instantie keken ze de kat even uit de boom maar toen het ijs gebroken was werden ze losser en kon ik een mooi moment vastleggen.

Op zich is er verder over de rest van de eerste 2 uur wandelen niet zoveel te vertellen. Het is jammer dat er geen geur kan meesturen maar jullie moeten je maar de geur van vers gemaaid kuilgras en het fluiten van de vogeltjes indenken en verder helemaal NIETS!! Wat een heerlijke wereld is het toch zo ’s morgens vroeg!!. Ik kan hier zo van genieten. En zeker als het dan ook nog eens van zulk mooi weer is. Na iets meer dan 2 uur wandelen hebben wij er 13 km op zitten en komen we aan bij het eerder door mij aangehaald en geliefde Theehuis Mon-Chouette. Ik weet wat Michel wil en bestel dus twee maal hetzelfde, afgezien van het feit dat Michel er geen slagroom bijneemt. Maar ik pak eerst even snel mijn drone uit mijn tas. Ik wil deze namelijk even snel uitproberen. Ik maak snel 2 foto’s en ga dan weer snel terug naar het terras om mijn heerlijke taart op te peuzelen.

 

Binnenkort moet ik hier nog wat meer mee gaan oefenen om de basishandelingen goed onder de knie te krijgen. Maar dat gaat wel goed komen en zo zal ik in vooral Duitsland, hopelijk mooie plaatjes kunnen maken. Na dit heerlijke intermezzo, moeten we nog 10 kilometer terug naar huis wandelen. Dat is ook zeker geen straf maar omdat het inmiddels bijna 11.00 u is geworden is het niet meer zo rustig. De rest van Nederland is ook wakker geworden en het fietspad is niet meer voor ons alleen. We lopen nog een kilometer of 3 over dit fietspad en slaan dan of om even later een veel rustiger landweggetje in te slaan. Alleen loert hier weer een ander GEVAAR, een roofvogel die het gemunt heeft op passerende wandelaars en fietsers. We zijn op onze hoede maar hebben hem dit keer niet gezien. Zo komen we na 22 km weer bij ons huis aan en zit het wandelweekend er op. Bijna 60 km in de benen!! Ik heb geen problemen ervaren dus dat geeft weer extra motivatie voor de laatste weken training. Over 5 weken ben ik in Oostenrijk en gaat op maandag 11 juni mijn wandeltocht van 1000 km beginnen!! Ik heb er ontzettend veel zin in maar ik moet mij nog wel even focussen op de komende weken voorbereiding. Er staat nog veel te gebeuren. 

Bekijk HIER alle foto’s van zaterdag 5 mei

Bekijk HIER alle foto’s van zondag 6 mei

Meer weten over de de tocht die ik organiseer op 1e pinksterdag 20 mei 2018? Kijk dan HIER verder!

2 thoughts on “5 mei 2018, 37 km eigen NS-wandeltocht station Veenendaal-de Klomp/Nijmegen en 6 mei 22 km rondje Scherpenzeel”

    1. Hoi Petra,
      SKIN-LUBE is een zalf die blaren voorkomt, verzachtend werkt en irritatie voorkomt. Ik gebruik dit nu een jaar of 3 á 4 en heb bijna geen blaren meer. Je kan het alleen via internet kopen. bijvoorbeeld bij Medigros.nl of bij Medisafe.nl. Maar de eerste is veel voordeliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.