12 mei 2018, 25 km Capitulatie-Bevrijdingswandeltocht te Wageningen

De wandeling van vandaag voert langs historische plaatsen en gebouwen in en rond Wageningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. In hotel De Wereld vond bijvoorbeeld op 5 mei 1945 de overgavebespreking (capitulatiebespreking) tussen de geallieerden en de Duitse troepen plaats. Zo lopen wij vandaag ook bij de Grebbeberg. Deze heuvel is bekend om de Slag om de Grebbeberg in het voorjaar van 1940. In de bossen werd drie dagen lang hevig gevochten.

Maar voordat wij mogen gaan wandelen, in het overigens vandaag perfecte wandelweer, moet ik eerst nog even een half uurtje rijden. Het is dus vandaag lekker dichtbij. Helaas is de auto van mijn buurman afgelopen week naar de eeuwige “jachtvelden” verwezen en is het om en om rijden even gedaan. Geen probleem natuurlijk dus ik rij vandaag naar Wageningen. Van afgelopen jaar weet ik nog dat als je een beetje bijtijds bent je praktisch voor de deur kan parkeren. Wij vertrekken dus om 7.00 u zodat wij een half uurtje later in Wageningen zijn. En ja hoor, ik rij de ventweg weer op tegenover het Hotel Hof van Wageningen en kan daar de auto nog netjes tussen 2 andere wagens in parkeren.

Als ik uitstap rijdt er een bekende voorbij en parkeert zijn auto nog net even wat dichterbij!! Als ik het zo opschrijf lijkt het op deze manier wel of ik een hekel aan wandelen heb. Natuurlijk is dat zeker niet het geval maar te ver lopen is ook weer niet de bedoeling!!

Eenmaal aangekomen in het Hotel nemen we eerst een bakkie koffie en kom ik nog meer bekenden tegen die ik even begroet. Omdat volgende week mijn eigen wandeltocht op het programma staat heb ik hier de laatste mogelijkheid om nog wat reclamemateriaal achter te laten en leg daarom nog al mijn laatste flyers op diverse tafels en nu maar hopen dat er zich nog mensen spontaan aanmelden.

Iets na 8.00 u vertrekken wij voor onze 25 km vandaag. De eerste paar kilometers gaan door Wageningen en voert ons langs wat monumenten. Ik maak van diverse wat foto’s. Bij het ’40-’45 monument lopen we voorlangs zodat we het goed op de foto kunnen zetten maar gaat het bijna mis! Wat ons nooit gebeurt, we lopen een meter of 50 de 40 km route en hebben al snel in de gaten  dat we verkeerd zitten omdat op de grond is aangegeven dat we op de 40 km route zitten. Pfff, toch nog weer meer gelopen vandaag dan de bedoeling is!!!

Daarna gaat het al snel richting de rand van Wageningen en lopen we over lange lanen richting het terrein van de Wageningse Universiteit.  De eerste rust na 6 km slaan we over omdat dit wel erg vroeg is maar dat betekent wel dat we de volgende rust pas op 14 km hebben en zoals jullie inmiddels wel weten is dit voor mij met de 13 kg bepakking toch echt wel de limiet. Maar omdat ik de laatste tochten de 1e rust steeds rond dit punt heb is ook dit weer een training geworden en wordt het steeds minder zwaar dat de 1e rust wat verder ligt dan gepland. Ondertussen lopen we richting Bennekom en Wageningen-Hoog en hebben we gezelschap gekregen van Bas en Melissa. Zij liepen eerst iets achter ons en na het maken van wat foto’s een klein stukje voor ons en horen wij het verhaal wat Melissa aan Bas verteld over de Do’s en Don’ts van de 1e 4-daagse die Bas gaat lopen. Melissa heeft hem al vaker gelopen en geeft hem wat tips. Wij mengen ons voorzichtig in het verhaal en zo lopen we samen een stuk verder. Ook ik geef nog wat tips maar vertel ook vooral dat het belangrijk is om te genieten van alles wat je gaat meemaken. Natuurlijk heb ik dit ook al eens aan Michel verteld en hij kent mijn verhaal dus al.

Zo lopen we ruim 1 1/2 uur samen totdat we bij de 1e rust op 14 km zijn aanbeland. Ik neem een lekkere kop aspergesoep en Michel haalt een lekker broodje bal. Bas en Melissa gaan aan een ander tafeltje zitten. Aan onze tafel schuiven steeds meer mensen aan. Naast ons komen 2 dames zitten en natuurlijk raken wij ook met hen aan de praat. Mijn rugtas met de vlaggen is natuurlijk een makkelijk object waar je een vraag over kunt stellen en het ijs snel gebroken is. Ria stelt ook een vraag over de fles Liqor 43 waarvan ze de flessenhals net ziet uitsteken uit mijn opbergvak voor de bidons. Ik kijk op mijn horloge en zie dat het 10.45 u is. Eigenlijk net wat te vroeg voor het bekende 11-uurtje maar omdat we anders zomenteen weer snel moeten stoppen, zeg ik tegen Michel dat we het net zo goed nu even kunnen  doen. Ik pak de fles en bied Ria en Sonja ook een drankje aan.  Het is maar een klein borrelglaasje waar 4 cl ingaat dus dat valt wel mee. Op dat moment komt ook Hennie Berendsen naast ons zitten en dat is een geluk bij een ongeluk want nu kan hij eens het “echte” verhaal vertellen achter dit 11-uurtje. Er volgt een mooie anekdote over de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De Fransen enerzijds en een coalitie geleid door Pruisen van de Noord-Duitse Bond en een aantal zuid-Duitse koninkrijken anderzijds. Op een gegeven moment was de drank bij de Fransen op (of was het nou andersom?) en werd dat aan de andere kant gehaald/weggekaapt. Een mooi verhaal, maar het komt er uiteindelijk op neer dat we met dit 11-uurtje onze gevechtstroepen die in het buitenland zitten en de gevallen maten hiermee willen eren!! En dat doen wij, zeker op een dag als vandaag bij de Capitulatie-bevrijdingstocht met een zekere mate van trots. Als wij na een kwartiertje weer verder lopen sluiten Ria en Sonja bij ons aan.

We lopen langs Renkum over het Landgoed “Oranje Nassau’s Oord”. Ook dit landgoed heeft een rijke geschiedenis en is de moeite waard om te lezen. Via dit landgoed komen we aan bij de Provinciale weg de N225 tussen Wageningen en Renkum. We steken over en lopen een stuwwal op langs de Rijn. Hier hebben we uitzicht op het zuiden richting Randwijk en Dodewaard en kun je goed zien dat dit een belangrijk punt is om in handen te hebben om overzicht te hebben over de omgeving, als je in oorlog bent. We lopen de rust bij het Fletcher Hotel de Wageningse Berg voorbij en komen zo bij het prachtige Belmonte Arboretum . Een weelde aan planten en struiken die volop in bloei staan. Als je een keer tijd hebt, en je houd hiervan, is het ook zeker een keer de moeite waard hier eens rustig doorheen te banjeren. Wij hebben nu even geen tijd om er lang bij stil te staan, en zeker niet omdat Ria er de pas flink in heeft zitten en we dus lekker doorlopen. We worden weer, net zoals afgelopen jaar, kort door de uiterwaarden gestuurd. Ik vind dit, zeker nu in de fase van training waarin ik zit, niet de ideaalste ondergrond om over te lopen. Je krijgt er ook pijn van in je nek omdat je constant naar de grond kijkt om maar niet in een kuil of bijna onzichtbaar konijnenhol te stappen. Maar gelukkig duurt dit maar iets meer dan 2 kilometer en komen we aan op mijn zo “aanbeden” asfalt.

Uiteraard maak ik nog even een foto van Hotel de Wereld waar de vrijheid van ons land is bezegeld. Het was vandaag een schitterende wandeldag waar je er niet genoeg van kan hebben. Dit mogen ze de rest van het jaar van mij kopiëren en plakken zou ik zeggen. Omdat we de laatste 11 kilometers samen met Ria en Sonja hebben gewandeld nemen we gezamenlijk nog een lekker “frisje” op het terras. O ja, ik zou nog even Annette bedanken voor de prima gastvrijheid en de heerlijke bananen die zij aan de man probeert te brengen. Maar of die banaan ooit recht wil worden? Misschien volgend jaar een vervolg op dit item!

De laatste foto maak ik van de meest onschuldige blik die ik vandaag heb gezien. Omdat ik geen hondenkenner ben, ben ik de naam van deze hond met de twee verschillende kleuren ogen vergeten maar mag Ria dat mij volgende week vertellen op mijn tocht op 1e pinksterdag. Ik zal de info nog even hieronder plaatsten zodat je niet hoeft te zoeken.

De wandeltocht zal in de mooie omgeving van de heuvels en bossen van Maarn/Doorn en Maarsbergen plaatsvinden.

Datum: zo 20 mei 2018
Startlocatie: Restaurant La Place Maarsbergen, Woudenbergseweg 44a, 3953 MH Maarsbergen
Afstand: 30 km of 20 km (bij 20 km terugbrengservice á € 2,- p.p.)
Starttijd: 8.00u – 8.30u
Route is gepijld

Kosten: € 10,- (Dit bedrag gaat volledig naar het goede doel Spieren voor Spieren)

Je mag je in het evenement op Facebook aanmelden(status op gaan zetten) of zet een bericht hieronder dat je komt. Dat is voor mij handig voor de planning maar als je op het laatste moment het nog beslist ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Klik HIER voor alle foto’s

2 thoughts on “12 mei 2018, 25 km Capitulatie-Bevrijdingswandeltocht te Wageningen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.