Dag 21, 1 juli 2018, Idar-Oberstein – Bernkastel Kues

Bernkastel Kues. Aan de Moezel.

Zo dichtbij en toch veraf. Zo voelde het gisterenavond even. Ik kreeg een Facebook bericht van een trouwe lezer van mijn verhalen dat ze 9 km van mij vandaan is. 3 of 4 dorpen verderop. Was het 1 km geweest dan had ik mijn wandelschoenen aangetrokken en er naar toe gewandeld voor een bakkie koffie en een kletsverhaal. Maar 9 km!!! Nee, dat is te ver. Raar eigenlijk. Elke dag wandel ik zo ongeveer 30 km gemiddeld en dan ben je zo dichtbij iemand die je verhalen leest en nu hier in de buurt aan het wandelen is en dan toch kun je zo iemand niet ontmoeten. Jammer eigenlijk. En vanmorgen bij de start was ik nog dichterbij. Ik ben namelijk na het ontbijt eerst een stukje met de taxi naar Kempfeld gereden om vandaar te starten. Dat ligt zelfs maar 6,5 km van haar vandaan. Maar goed, daar heb ik niets aan. 

Ik doorkruis vandaag zowel een grote Europese wandelroute de E3 als een caminoroute. De E3 wandelroute loopt van Santiago de Compostella naar de Zwarte Zee. Dus als je een keer niets te doen hebt?

De taxi is op tijd bij mijn hotel en ik kan helaas weinig van de prijs afkrijgen voor het goede doel. Ik laat mij iets voor Kempfeld afzetten en als ik door Kempfeld loop is het bijna 7.45u. De lucht is strak blauw. Als ik aan het eind van het dorp kom, in het open gebied, merk ik dat er toch wel wat wind staat. En waarschijnlijk is die wind hier regelmatig want ik zie veel windturbines  op de toppen van de bergen staan in de omgeving. Ik vind het niet erg want met de verwachte temperaturen van tegen de 30 graden Celsius is dat best wel lekker.

Het eerste stuk is open en de wind gaat steeds harder waaien dus hij verkoelt wel maar is soms ook een tegenspeler als hij van voren of schuin van voren staat. Ik doe het er maar mee. Omdat het vandaag zondag is, zijn de binnenweggetjes redelijk rustig. Alleen even het volk wat naar de kerk gaat waarschijnlijk maar voor de rest alleen wat motoren die lekker aan het toeren zijn. En dat begrijp ik best. Je hebt hier af en toe mooie uitzichten. Ik loop al een tijdje te klimmen en dan, na een bocht, zie ik een lange weg. Ik kijk even op de navigatie en die blijkt 2 km te zijn. Omhoog. Als ik boven ben zit ik op ruim 650 m. Bovenop de Hunsrück.

Het was een beste klim maar ik vind dat fijner als dalen. Maar ik weet dat Bernkastel Kues op ongeveer 100 m boven zeeniveau ligt, dus ik zal straks ook nog flink moeten dalen. Maar dat is voor later en dat zien we dan wel weer.

Na ongeveer 14 km ga ik pauzeren. Ik wil nu natuurlijk niet in de volle zon zitten en zowaar vind ik weer een mooi plekje al zeg ik het zelf. Heerlijk in de schaduw op een bankje en ik zie om de hoek een soort dorpscafé waar af en toe eens iemand naar binnen gaat dus daar kan ik straks mooi even vragen of ik naar het toilet kan. Ik heb gisteren bij de Aldi wat drinken, yoghurt en bananen ingeslagen en die in de koelkast op mijn hotelkamer bewaard dus die zijn nog lekker koel. Ik heb trouwens voor het koelhouden van drinken nog wel een handige truc. Van een stuk autoruitfolie heb ik een soort thermosfles gemaakt. Daar zet ik mijn drinkflessen met gekoelde drank in en zo blijven ze langer koel door de isolerende werking van een stuk alufolie wat er op zit. Ik zal binnenkort ( als ik weer thuis ben) wel een filmpje maken hoe ik dat gemaakt heb.

Tot nu toe ben ik eigenlijk alleen vlak voor de pauze een jongeman tegen gekomen die achter de kinderwagen liep maar voor de rest is het nog heel erg rustig. Ik verwacht op zondag natuurlijk ook een stuk minder volk. Na de pauze blijf ik op open vlaktes lopen en heel af en toe eens tussen wat bomen. Op een stuk weg valt mij ineens wat op, links van de weg staan allemaal beukenbomen, het heeft wel iets weg van een bos in Nederland, maar rechts van de weg staan alleen maar naaldbomen!! Heel apart aangelegd.

Ik bedenk mij dus dat ik tot nog toe geen ontmoetingen heb gehad en dat het wel eens een dag kan worden zonder een gesprek onderweg. Als ik dan weer eens door een dorpje loop bedenk ik iets en weet ik in ieder geval een oplossing om toch met iemand op de foto te gaan. En een stukje verderop lukt dat nog een keer!!!

Verderop in een weiland staan een stel koeien en ik heb best wel medelijden met hun. Geen enkele beschutting tegen de zon. Maar ze zullen het wel gewend zijn. Maar als ik aan het einde van het weiland kom zie ik een kalfje alleen in het gras liggen. Zijn oren wapperen nog maar zijn snuit ligt in het gras en ook zijn poten liggen een beetje raar. Dat ziet er niet goed uit. Omdat ik hier al meerdere malen een tractor langs heb zien rijden hoop ik maar dat het een van die boeren ook opvalt want volgens mij gaat het niet goed met het kalf. Het pad waar ik nu op wandel, loopt evenwijdig aan een weg die nog wordt aangelegd. De verleiding is groot, er is niemand nu aan het werk of in de buurt, maar ik doe het niet. Het is wel heel mooi glad en zwart asfalt waar ik zo van hou!

Vanaf hier is het nog maar een kilometer of 4 en ik ben inmiddels wel wat gedaald maar loop nog op 350 meter hoogte. En ik moet naar 100 meter dus er moet nog wel flink gedaald worden de komende kilometers, ik ben benieuwd wat ik ga tegenkomen. En dan moet ik opeens links afslaan een bospad in. Het gaat direct flink naar beneden. Ik zie op bordjes staan dat dit een stuk van de “Moeselsteig” is. Alleen daal ik hem dan af. Tot nu toe nog niemand tegengekomen maar dan, net als op het WK voetbal, daar moet je eigenlijk ook wachten tot de laatste minuten want daar vallen de meeste doelpunten momenteel en is het meeste spektakel te zien, komen er 2 wandelaars mij tegemoet. We maken even een praatje en ik geef mijn flyer weer mee zodat zij dit verhaal kunnen teruglezen. En zij maken zelf ook even een foto want hij zegt dat ze thuis anders het verhaal toch niet geloven dat ze een Hollander zijn tegengekomen die van Oostenrijk naar Nederland wandelt?! Mooi wel dus!

Ik moet nog ongeveer 1,5 km maar ben het bos nog steeds niet uit. Zou dat hier dan ineens zo abrupt over gaan in bewoond gebied? Nog 1 km. Nog niets. Nog 800 meter, zie ik daar een schoorsteen? En dan als ik nog 500 meter moet naar mijn hotel loop ik direct Bernkastel Kues binnen. En vrijwel direct is er aan mijn rechterhand een terrasje. En ik hoor dat er wat in het Nederlands tegen mij gezegd worden. Ik draai mij om en zie 2 stellen zitten. “Ja, dat is nog een heel stuk naar Nederland”, zeg ik. Ik loop naar het stel terug en raak aan de praat. Ik denk in mijzelf. Is dit nou die beruchte “blessuretijd”? Dat de VAR scheidsrechter toch nog even wil kijken op beelden of het wel klopt? In de 90e minuut +6? Waarschijnlijk, want vlak voordat ik bij mijn hotel ben heb ik mijn leukste ontmoeting vandaag. Ze komen uit de buurt van Dokkum en krijgen van mij natuurlijk ook een flyer. En wat denk je wat? Ik krijg € 10,- donatie voor het goede doel! Wat een schatten!! En dan krijg ik ook nog de laatste slok van een rode wijn aangeboden van een van de mannen. Een Dornfelder, Halb-trocken.  En die smaakt héérlijk. Die bestel ik dus op het terras als ik straks bij mijn hotel aankom.

Morgen ga ik maar eens lekker genieten, van mijn rustdag. Mijn spieren zullen dat wel nodig hebben na 400 meter omhoog en ruim 750 meter naar beneden vandaag!!! Maar voorlopig heb ik er geen last van, het gaat prima. Het weer is ook subliem. Ongekend! Tot morgen maar weer!

Bekijk HIER de video

Bekijk HIER alle foto’s

Bekijk HIER de route

3 thoughts on “Dag 21, 1 juli 2018, Idar-Oberstein – Bernkastel Kues”

  1. Ik mag jouw humor wel haha die foto’s met houten “mensen”. Wat leuk dat je dan toch nog wat mensen ontmoet, al is het op het einde! En helemaal top, die donatie! Geniet van je rustdag, je zal dan vast wel weer wat meemaken! Prachtige foto’s ook

  2. Jammer dat we elkaar niet hebben kunnen ontmoeten. Wellicht komen we elkaar in Nederland nog ergens tegen bij een wandeltocht. Voor vandaag een fijne rustdag gewenst! Ik ga zo wel aan de wandel. Ongeveer 15 km dus dat valt wel mee.

    1. Hallo Ellen, dat was wel leuk geweest een ontmoeting tijdens mijn tocht met een van mijn volgers! Was vast weer een leuk verhaal uit voortgekomen. Ik ga vandaag inderdaad rustig aan doen maar niet helemaal stilzitten. Voor jou een fijne wandeling vandaag gewenst. Gr. André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.