14 oktober 2018, verkenning 30 km route Pinkstertocht 2019

14 oktober 2018. De normale temperatuur voor dit jaargetijde is ongeveer 15 graden Celsius. Maar vandaag wordt het wederom, de 4e dag op rij, tussen de 23 graden en 27 graden!!! Dat betekent dat ik er natuurlijk op uit moet, lekker naar buiten. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen, niet binnen blijven zitten achter de laptop, IPad of andere van dat soort ‘dingen’. Desnoods neem je die mee naar buiten en ga ermee op het terras of in de achtertuin zitten. Ik heb dus vandaag weer besloten om een stuk te gaan wandelen. En het is de route geworden die ik volgend jaar met Pinksteren voor de 30 km in gedachten heb.

Omdat het zo’n mooie dag wordt wil ik er ook helemaal van genieten. Dat betekent vroeg vertrekken. En vroeg is dan 7.00u. Helaas betekent dat ook dat de horeca langs de route in het begin grotendeels nog gesloten is. De meesten gaan nu, na 1 oktober, pas om 11.00u of later open. Maar dat is niet erg, ik kan gewoon ergens langs de kant gaan zitten en mijn eigen drinken en eten nuttigen. Ik sprak gisterenavond nog mijn buurman Michel, en zei dat ik om 6.45u zou vertrekken. En natuurlijk stond hij vanmorgen klaar om mee te gaan. We rijden naar La Place Maarsbergen en parkeren de auto lekker voor de deur. We vertrekken exact om 7.00u en lopen in het donker Maarsbergen uit. De eerste ruim 11 km is voor alle routes met Pinksteren 2019 gelijk. Maar of het nou aan de fietser ligt die mij tegemoet kwam of aan het donker zelf, maar na ruim 1 km vergis ik mij en loop ik rechtdoor i.p.v. rechtsaf te slaan. We hebben het gelukkig snel in de gaten en vervolgen weer de juiste route.

Na ruim 6 km komen we bij de Grebbelinie aan. Een mooie dijk die een belangrijke rol speelt in diverse oorlogen. Ik loop links de dijk op. Michel zegt nog, “ Moeten we hier niet rechts?” Ik zeg dat dit de juiste route is en we vervolgen onze weg. Na een kilometer of 2 bedenk ik mij dat we de vorige keer bij de 1e rust bij theehuis Mon Chouette, niet een heen-en-weertje hadden. Maar als we opmdeze manier er naar toe lopen moeten we weer terug over dezelfde route. En dan klinkt de eerdere zin van Michel weer in mijn hoofd dat we niet links maar rechts moeten. Nou ja, we lopen maar door en passen de route iets aan. Het betekent wel dat de route vandaag 4 km korter wordt, maar omdat ik deze al een keer gelopen heb ken ik de route. We zien nu overigens ook dat er hier nog een uitgezette route is van de wandelbond SGWB. Grappig, lopen we een eigen en een stuk uitgezette route!  Na 11 km gaan we maar even bij een horecagelegenheid zitten, “De Mof”, waar we met Pinksteren ook langs komen. Maar nu zit deze nog dicht omdat het 9 uur is en nog veel te vroeg dus.

Als we na ruim 15 minuten weer verder gaan lopen we een stukje op het fietspad langs de provinciale weg de N226, de Arnhemse weg op. Na 500 meter moeten we die oversteken en hier heb ik volgend jaar echt verkeersregelaars nodig. De eerste contacten daarvoor zijn al gelegd. Dan lopen we richting landgoed Den Treek Henschoten. Hier gaat de route nu anders lopen dan de 20 km die linksaf richting Woudenberg afslaat. In deze omgeving staan mooie statige huizen, de lanen zijn mooi breed en met de herfstkleuren staan ze er mooi bij. Er is vandaag ook een wielertocht uitgezet. We komen veel groepen tegen.  En is het u ook opgevallen dat ze altijd van die wapperende rechterhanden hebben als ze ons tegemoetkomen? Ik weet wel waar dat voor is hoor, maar het is zo leuk om er grapjes over te maken. Zeker als de laatste in de groep het ook doet. Want die hoeft dat echt niet meer te doen ?.

Aan het einde van deze mooie laan komen we bij een volgende provinciale weg, de N227, de Doornseweg. Hier staan gelukkig stoplichten dus verkeersregelaars zijn hier niet nodig. Aan de overkant staat restaurant “Bergzicht”. Bij de wandelaars van de Amersfoortse 2-daagse wel bekend. Hier wordt een gebruik gemaakt om dan een pauze te lassen en van het sanitair gebruik te maken. Maar het is nu net 10.00u geweest en ze gaan pas om 11.30u open. Maar ik zie dat er een grote bus het parkeerterrein op draait en stopt. Er stapt een hele groep ouderen uit en die lopen richting de ingang. Omdat wij ook wel even wat overtollig water en andere afvalstoffen kwijt willen lopen we ook die kant op. Helaas de deur zit gewoon dicht. Maar er wordt gezegd dat ze om 10.15u een afspraak hebben. “Tja, dan bent u toch echt ruim 5 minuten te vroeg”. Zeg ik nog. Een dame, die volgens de rest van de groep de brutaalste is, klopt met haar wandelstok op het raam! Het is dat ik middenin de groep stond en niet op,een afstandje, want dan had ik er wel een paar foto’s en filmpje van gemaakt. Maar nu snap ik de serie “Bendidorm bastards” beter!! Maar goed, exact om 10.15u wordt de deur opengedaan en stieren de oude wolven naar binnen alsof er ergens iets gratis te verkrijgen is. Wij lopen er rustig achteraan en lopen naar het toilet.

Na deze korte sanitaire stop lopen we de bekende weg, die vals plat omhoog gaat richting de pyramide van Austerlitz, op. Daar komen we redelijk wat wandelaars tegen. Die zeggen tegen ons dat we verkeerd lopen. Maar natuurlijk lopen wij niet verkeerd. Zij lopen mee met nog weer een andere wandeltocht dan die wij 10 km geleden tegen kwamen. Dit is een wandeltocht uitgezet door wandelsportcentrum “de Verbinding” en stond op wandel.nl. De volgende “echte” rust nemen we bij het restaurant de Pyramide van Austerlitz. Deze is gelukkig wel open en dat kan te maken hebben met het mooie weer en omdat de Ducati motorclub hier een besloten meeting heeft. Het zelfbedieningsrestaurant is wel gewoon open. Hier gaan we even rustig zitten en vullen de calorieën weer rijkelijk aan.

We zitten heerlijk in het zonnetje die nu goed zijn best doet om het aangenaam te maken. Maar ook aan deze heerlijke ontspanning komt een eind en we stappen na 20 minuten weer op om de laatste 8,5 km onder onze voeten door te laten gaan. De herfst is natuurlijk volgens de kalender dan al begonnen en de blaadjes vallen nu toch wel zo links en rechts van de bomen, maar paddestoelen zijn er nog niet heel erg veel. Toch hebben we er een paar onderweg ontdekt en gefotografeerd.

Als we de N224 zijn overgestoken komen we aan de andere kant weer in een mooi bos. Het mooie van deze route is dat hij afwisselend is, in het begin wat meer asfalt en aan het einde wat meer bos. Voor ieder wat wils zullen we maar zeggen. Paddestoelen zullen we de tocht op 1e pinksterdag waarschijnlijk wel niet meer zien maar de rest van de omgeving en natuur is geweldig. We lopen vandaag ook nog een klein stukje over de Maarnse zandverstuiving, niet veel maar toch een klein stukje mooie natuur hier in de omgeving. Aan het eind van deze tocht komen alle routes weer samen en gaat het laatste stuk weer over de golfbanen van Landgoed Anderstein.

Privé Landgoed Anderstein.

Al met al was het vandaag weer heerlijk buiten vertoeven. Ik heb er tenminste van genoten. Als ik dit schrijf zie ik het bericht voorbij komen dat de komende dagen nog een paar van van deze mooie nazomerse temeparaturen geeft. Heerlijk. Helaas moet er dan weer binnen gewerkt worden. Voor iedereen die ik weer lekker heb kunnen maken voor volgend jaar, 9 juni 2019. Dat is 1e pinksterdag en zal deze mooie route door jou gelopen kunnen worden. Ook dan weer zal dit in het teken staan van stichting Spieren voor Spieren en zal de opbrengst daar naartoe gaan.

Voor de video klik HIER

Voor alle foto’s klik HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.