24 november 2018, 15km wandelen samen met Wanda Wandelt Boxtel-Best

Bij het samenstellen van mijn wandelagenda voor de komende tijd wilde ik eens wat anders dan de bekende wandelingen die te vinden zijn op wandel.nl. Dat zijn natuurlijk prima wandelingen, georganiseerd door veelal gedreven wandelverenigingen, maar die komen ieder jaar weer terug en de routes zijn meestal hetzelfde. En ja, ik loop een aantal grotere en bekende wandeltochten wel elke keer opnieuw maar dat heet “nostalgie”. Uiteindelijk kwam ik op de pagina www.wandawandelt.nl terecht. Ik zoek namelijk naar pagina’s die wat toevoegen aan de reeds bekende pagina’s waar ik zelf ook mijn verhalen op vermeld. Wanda heeft zo’n pagina. Zij wandelt al vanaf kinds aan, en door haar ervaring kan zij deze delen met anderen en zijn haar tips, zeker voor de beginnende wandelaar, een waardevolle bron waar je verder mee kunt.

Door het lezen van de verhalen van Wanda kwam ik een item op haar pagina tegen dat zij zelf wandelingen organiseert voor groepen tot ongeveer 15 personen. En daar ben ik dus wel in geïnteresseerd. Wandelingen die niet op de grote kalender staan, maar wel zeer de moeite waard zijn om te lopen. En het lopen in een klein gezelschap heeft als voordeel dat je met iedereen wel even in gesprek komt. Zo ben ik dus op de wandeling van zaterdag 24 november terecht gekomen. Een wandeling van 15 km van Boxtel naar Best. Om precies te zijn, van het treinstation van Boxtel naar het treinstation van Best.

De bedoeling was dat Michel, mijn buurman, ook mee zou lopen maar die is even door een vervelende ontsteking niet in staat om mee te lopen. Omdat de tocht niet eindigt waar je begint heb ik besloten om naar het eindpunt te rijden en daar de auto te parkeren en met de trein van Best naar Boxtel te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Na ruim een uurtje in de auto gezeten te hebben parkeer ik mijn auto bij het treinstation in Best en binnen 7 minuten ben ik met de trein in Boxtel. Wel apart om te bedenken dat je de afstand later in een paar uur terug gaat lopen!!!

Aangekomen in Boxtel zie ik vanaf mijn perron de wandelaars al op het parkeerterrein P+R staan. Ik ben de laatste die aansluit vandaag. We zijn in totaal met 9 personen, 5 mannen en 4 vrouwen. Helaas hebben er zich nog meer personen door omstandigheden moeten afmelden. We vertrekken en lopen eerst door een saai stukje industrieterrein. Vaak ontkom je er niet aan om wat tussen betonnen gebouwen door te lopen alvorens je bij je mooie groene wandeling aankomt. Want vandaag staat er verder weinig asfalt op het menu, door weilanden en bossen dat is wat we gaan doen. Voor mij, als fervente asfaltvreter, ook weer nieuw. Maar ik laat mij graag verrassen.

Wanda bereid haar tochten goed voor. Zij loopt deze in ieder geval een keer voor en kijkt dan naar de bezienswaardigheden waar ze wat meer over wil vertellen. Dat is ook de reden dat er bij de tijdsplanning staat vermeld dat deze tocht van 10.00u tot 15.00u zal duren. Want normaal gesproken zou ik hier met 1 pauze 3 uur over doen en zonder pauze zelfs in de helft van die vermelde 5 uur! Ik dacht eerst nog, gaan we achteruitlopen of zo. Maar dat hoeft gelukkig niet.

Na een paar honderd meter komen we al bij het eerste item aan waar Wanda wat over verteld. Het stelt de aarde en de lucht/water voor en het heet “Kringloop”. Het verbeeldt de kringloop van het leven, essentieel voor het voortbestaan van plant, mens en dier. 1 km verder staan we al weer stil bij de volgende bezienswaardigheid. Een kapelletje, zoals ik ze afgelopen zomer in Oostenrijk en Duitsland ook veel ben tegengekomen, de St, Jozefkapel. Dit en vele andere kunst en mooie gebouwen staan allemaal in Lennisheuvel. Kijk, zo kom je wel aan die 5 uur voor die 15 km?!

Na weer 1 km is er een café tegenover een kerk open. Daar gaan een paar dames even graag naar het toilet omdat daar tot nu toe nog geen gelegenheid voor was. Na een paar honderd meter gelopen te hebben lopen we langs een huis wat voorheen een bierbrouwerij was. Het gebouw wordt nu hersteld door de huidige eigenaren. Dan gaan we voor het eerst het asfalt verlaten en lopen een weiland in. Zoals jullie in mijn foto’s vaak terug zien probeer ik elke tocht wel een dier  te fotograferen. In de verte zie ik een stel paarden staan die wat later nog een keer van dichterbij kan zien.

Na ruim 5 km hebben we onze eerste stop. Hier kunnen we heerlijk warm zitten bij een kachel! En hier raken we natuurlijk wat meer aan de praat omdat we nu bij elkaar zitten. Zo vertel ik aan Wanda mijn belevenissen van afgelopen zomer en ook de organisatie van mijn pinkstertocht, 9 juni 2019. Zij hoort dit met enthousiasme aan, geeft mij nog wat tips en bied mij aan dit op haar pagina te delen. Kijk zo bereik ik meer mensen om van het bestaan van deze mooie pinkstertocht op de hoogte te brengen en hoop ik natuurlijk dat er straks in 2019 veel mensen gezellig komen wandelen. En natuurlijk is het goede doel achter mijn tocht, Spieren voor Spieren, ook een mooie extra drijfveer om geld voor in te zamelen en zal dit wellicht extra mensen over de streep trekken om naar Maarsbergen te komen.  Aangezien het NS-station van Maarn maar 2 km van de start verwijderd is en de bus 2x per uur naar Maarsbergen rijdt is het met het openbaar vervoer prima bereikbaar. De starttijden zijn verruimd, tussen 8.00u en 10.00u is er de gelegenheid om te starten. Maar nu weer verder met de tocht van Wanda.

Na de pauze volgt al snel weer een volgende item waar wat over verteld kan worden, landgoed Heerenbeek. Er valt veel te vertellen over dit landgoed dus klik maar op de link en je leest alles over bijvoorbeeld de terugkeer van het Edelhert in dit deel van Brabant. Na de uitleg van Wanda lopen we weer verder door dit mooie bos. Helaas is het vandaag druilerig weer en zou de zon er nog een extra mooi tintje aan kunnen geven.  Maar die laat vandaag dus verstek gaan en moeten we ons maar gelukkig prijzen dat het tot nu toe in ieder geval droog is gebleven. Na bijna 10 km heeft Wanda voor ons een heel mooi rustplekje gevonden waar wij onze zelf meegebrachte lunch kunnen nuttigen. Tijdens deze lunch vertel ik nog even mijn traditie van het 11-uurtje, de bekende borrel! Het is wel wat later maar er zijn genoeg gegadigden die wel een slokje Liqor 43 willen proberen. Door mijn verhalen die ik aan het vertellen ben vergeet ik pardoes een foto hiervan te maken maar ik weet dat er een aantal wel een foto van hebben gemaakt, waaronder Wanda zelf dus die komt later nog wel ergens tevoorschijn.

Na deze gezellige stop waar weer veel wordt gekletst en we de alcohol lekker naar de benen laten zakken, gaan we verder voor het laatste deel van onze tocht. We lopen richting Best en op de achtergrond is het geluid van de trein goed te horen.  Als we vlak langs de snelweg  A2 lopen komen we bij een weiland waar de dames helemaal verkocht zijn door een jong ezelsveulentje. Ze willen hem wat voer geven maar de hiërarchie in de groep is duidelijk, hij/zij wordt vakkundig aan de kant gedrukt. Het is dus een hele tour om met wat vakkundige afleidingsmanoeuvres het veulentje op de juiste plek te krijgen.

De tocht zit er dan alweer bijna op. Na ruim 4 uur wandelen, kletsen en een heleboel informatie rijker, lopen we Best in. Bij het station aangekomen gaan we met zijn allen nog even in Best zelf wat na-borrelen en zo deze leuke wandeldag een goed uiteinde bezorgen. Ik was van te voren wat sceptisch i.v.m. de wat langere duur voor het volbrengen van de 15 km, maar die tijd is het dubbel en dwars waard. Ik ben weer een leuke en gezellige ervaring rijker en ga dit misschien wel 1x per maand in mijn wandelschema inbouwen. En wellicht dat ik samen met Wanda in mijn omgeving ook een dergelijke tocht ga organiseren. En dan zal ik mijn rugtas ook maar weer eens wat vullen met andere lekkernijen buiten de likeur om die ik altijd bij mij heb. Een lopend buffet lijkt mij wel wat!!

Bekijk HIER de video

Bekijk HIER alle foto’s

 

3 thoughts on “24 november 2018, 15km wandelen samen met Wanda Wandelt Boxtel-Best”

  1. Hoi Andre,
    Wat een goed verslag van deze mooie en gezellige wandeltocht. Zo kan ik hem weer mooi herbeleven. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.