17 februari 2019, 30km Bussum – Amsterdam

Wandelen kan je inmiddels wel een echte passie van mij noemen. Ik doe het met plezier, geniet van elk moment en probeer anderen hier ook van te laten genieten d.m.v. mijn wandelverslagen en foto’s die ik onderweg maak. De laatste tijd ook met beelden van mijn Drone. Na mijn, door velen bestempeld als, monstertocht van 1000 km van Oostenrijk naar Nederland en aansluitend de 4-daagse van Nijmegen, heb ik niet meer zoveel gewandeld als ik zou willen. Daar liggen zakelijke belangen, werk dus, aan ten grondslag, maar soms had ik ook gewoon even geen zin. Zou dit het zwarte gat zijn wat ze bedoelen?

Misschien onbewust, maar ik wilde voordat ik de laatste week van februari met wintervakantie ging, nog een stuk aan de wandel gaan. Ik kon weer een stuk gaan wandelen van de pinkstertocht van 9 juni die ik zelf weer organiseer (daar later nog meer over). Maar ongeveer een maand geleden zag ik iets bijzonders voorbij komen. Eva Smeele, die ik al een tijdje volg, loopt zelf op FiveFingers. Dat zijn een soort minimalistische schoenen in de vorm van je voet met ook gewoon de tenen er aan, vandaar de naam. Deze schoenen laten je weer lopen zoals lopen bedoeld is, je wordt namelijk automatisch gedwongen om te lopen op de manier waarop je voeten horen te lopen. Maar deze schoenen zijn voor mij niet de reden dat ik haar volg. Wel de enorme mooie wandeltochten die zij maakt. De laatste tijd vooral door de Balkan. En daar geeft zij, 17 februari 2019, 15.00u in de middag, een lezing over in Amsterdam. (Lees hier haar blogpagina) Ik wil dat wel eens meemaken, hoe je een ander verteld over je passie, en hoe je dat overbrengt op anderen in een lezing. Wie weet iets voor mij en mijn 1000km wandeltocht?


Zicht op het natuurgebied Naardermeer.

Een nieuwsgierig schaap
Fuut

Voor mij een mooie reden om ook mijn passie weer op te pakken en een wandeling te plannen. Naar Amsterdam. Maar vanaf waar? Na enig puzzelen met mijn geliefde afstandmeten.nl, had ik een mooie route in elkaar gezet. 30 km van het NS station Naarden-Bussum naar het Haarlemmerplein in Amsterdam. Daar geeft Eva in de winkel van “De Trek Barefoot”, haar lezing. Omdat de lezing om 15.00u begint wil ik er zeker 30 minuten voor die tijd zijn, 14.30u dus. Als ik met een gemiddelde snelheid reken van 5 km/u doe ik over 30 km ongeveer 6 uur. Als ik dan nog een beetje extra tijd neem om bijvoorbeeld in Amsterdam rond te neuzen moet ik om 8.00u vertrekken uit Naarden-Bussum. Maar waarom zou ik nou vertrekken vanaf dit punt? Dat heeft 2 redenen. Ik kan vanuit Amsterdam met de trein rechtstreeks terug naar dit station. En als tweede reden, en dat is misschien wel de belangrijkste, de route vanaf hier gaat door veel verschillende gebieden met bijvoorbeeld het natuurgebied Naardermeer, door het mooie stadje Weesp, langs de Vecht, door het Diemer-bos, langs de Amstel en natuurlijk door Amsterdam. Van alles wat dus.

Ik vertrek dus bijtijds en parkeer mijn auto op het P+R terrein van het station. Vanaf daar loop ik ongeveer 1 km door Bussum en arriveer dan aan de rand van het natuurgebied het Naardermeer. Wat hier opvalt is de ruimte. Zowel links als rechts van de weg een weids uitzicht. Momenteel zijn er veel trekvogels onderweg van het Zuiden weer naar het Noorden. Omdat hier natuurlijk veel water te vinden is zie je hier grote aantallen in de weilanden zitten en even uitrusten om vervolgens weer verder te trekken naar het Noorden.

Het Naardermeer, een geweldig mooi natuurgebied
Grote groepen ganzen
Vogeltrek.
Wat een rust!!

Deze route heb ik weer gepland met afstandmeten.nl. Daarmee had ik ook mijn 1000 km tocht van Oostenrijk naar Nederland gemaakt, en gebruik ik regelmatig om bij mij in de buurt een tocht uit te zetten. Maar nu dus in een voor mij totaal onbekend stuk Nederland, voor wat betreft het wandelen dan. Ik loop dus weer regelmatig met mijn telefoon in de hand om te kijken waar ik moet lopen. Met het internet en GPS signaal zit het hier wel goed dus daar hoef ik mij geen zorgen om te maken. Een ding was ik van te voren al mee bekend, het weer voor vandaag. Het zal een schitterende dag worden met strak blauwe luchten en een lekker warm temperatuurtje.

Na ruim 4 kilometer stop ik even om mijn Drone op te laten en wat mooie belden vanuit de lucht te schieten. Ik heb van te voren gekeken of ik hier mocht vliegen. Het is niet bestempeld als no-fly zone dus dat is geen probleem. Na ruim anderhalf uur kom ik bij de Vecht aan. Het valt op dat er hier veel, en mooie woonboten liggen.

Na ruim 3 kilometer kronkelend langs de vecht gelopen te hebben kom ik bij Weesp aan, een klein vestingstadje met ongeveer 20000 inwoners. De stadsrechten heeft het in 1355 verkregen en is nadien langzamerhand uitgegroeid tot het vestingstadje wat het nu is. In Weesp heb ik er ruim 11 km wandelen op zitten en wil ik een rustplekje uitzoeken. In het centrum vind ik een mooi plekje aan het water tegenover een bakker die vandaag ook gewoon open is en waar ik een heerlijke appelflap koop.

Zicht op Weesp en de Vecht.

Ik ga op een bankje zitten aan het water en al snel komen er wat meeuwen op af die natuurlijk wat lekkers mee hopen te krijgen. Maar het duurt ze waarschijnlijk iets te lang en worden ze “kwaad”, want al snel krijg ik een uitwerpsel op mijn jas!! Ik had deze gelukkig nog aan maar die trek ik dus gelijk maar uit een maak die schoon. Omdat het zonnetje de lucht al lekker opwarmt hoef ik hem verder ook niet meer aan te trekken, heerlijk wandelweer is het vandaag.

Een “kwade” meeuw laat wat achter op mijn jas.
Molen in Weesp

Na deze heerlijk pauze loop ik weer verder door Weesp en ga ik richting Driemond. Daar loop ik het Amsterdam-Rijnkanaal over en ga ik richting Amsterdam-Zuidoost. Wat mij de afgelopen ruim 3 uur aan wandelen is opgevallen is het geruis in de lucht wat langzaam aan steeds luider wordt. In het begin wist ik niet wat het was maar natuurlijk wordt mij dat hier wel duidelijk, Schiphol!! Het is niet echt storend maar je hoort het wel.

Amsterdam-Rijn kanaal

Na het Amsterdam-Rijnkanaal loop ik langs de Gaasp, een kleine aftakking van het kanaal. Hier loop ik langs een mooie molen, de Gaaspermolen. Deze molen zorgt dat het water in de achterliggende polder op peil blijft. Als ik de Snelweg A9 onderdoor gelopen ben kom ik weer een klein natuurgebied, het Diemerbos. Ongelooflijk hoeveel natuur er hier is in een uiteraard stadse omgeving. Via de Bijlmerweide een brede groene strook aan de oostkant van de Bijlmermeer, loop ik Diemen in.

Als ik bij Diemen de A10 onderdoor ben gelopen krijg ik de stad echt in het zicht. Hoge kantoor en flatgebouwen. Ik heb er bijna 23 km op zitten en wil toch wel een kleine pauze inlassen. Ik loop alweer een tijdje langs het water waar ik de Gaaspermolen heb zien staan en er staan hier veel bankjes waar ik op neer zou kunnen ploffen. Echter, er moet is uit mijn lichaam verdwijnen wat ik hier niet zomaar langs de kant kan gaan staan doen. Maar dan komt mijn redding, Sportpark Driebrug!! En ik zie 22 mensen op een veld rondlopen. Daar zal dus vast een sportkantine open zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Bij Amsterdamse Sportvereniging Wartburgia loop ik naar binnen en vraag ik vriendelijk of ik ik gebruik mag maken van het toilet. Met een leuk Amsterdams accent wordt mij dat toegestaan. Omdat ik hier nu toch ben koop ik hier ook even wat lekkers en neem er een heerlijk bakje koffie bij.

Na deze welkome rustpauze is het nog ongeveer 8 kilometer tot mijn eindpunt, het Haarlemmerplein. Ik loop dan dwars door het centrum van Amsterdam naar de andere kant. Maar voordat ik daar aankom loop ik eerst nog 3 kilometer langs de Amstel. En je merkt hier dat je echt in de stad loopt, er is van alles te doen. Het is inmiddels net na de middag, een uur of 1, en er wandelen, rennen en fietsen veel mensen langs de Amstel. En waar je in mijn omgeving gewoon goedemorgen kunt zeggen zal je dat hier het beste in het Engels kunnen doen in de hoop dat er iemand iets terug zegt. Maar hier loopt iedereen in behoorlijke anonimiteit. Dus ik loop lekker door. Maar dan valt mijn oog op een echt stads tafereeltje. Het is Alex de “rollende fietsenmaker”, zoals hij zichzelf noemt. Ik spreek hem aan en we wisselen wat woorden. Ik vraag of hij kan met dit beroep in zijn behoeften kan voorzien. Hij antwoord dat het met ups en downs gaat maar dat hij niet anders zou willen. Zo vrij als een vogeltje!! Ik loop weer verder en kom langs een paar bekende bouwwerken. Zo loop ik langs theater Carré, de Magere Brug, Hermitage Amsterdam en het Waterlooplein.

Zo loop ik het gedruis in van een bruisend Amsterdam!! Voor mij leuk om eens af en toe te zijn maar ik zou hier met geen mogelijkheid kunnen aarden. Dan valt mijn oog op een makelaarskantoortje. Ik ben toch benieuwd wat een woonhuis in deze buurt kost. Ach, een benedenwoning, van 80 vierkante meter, kost hier “maar” € 1.300.000,-. Je leest het goed, dit is géén schrijffout. Geen wonder dat ik hier langs de grachten alleen maar buitenlandse en dan vooral Russische en Oekraïense kentekens zie staan. Die lui kopen hier alles op als belegging denk ik. Ik loop weer lekker verder en kom in het centrum van Amsterdam uit, de Dam!!

Uiteraard maak ik hier, net als zovelen, even een selfie met het monument op de achtergrond. Maar hier heb ik verder niets te zoeken dus loop ik langs het paleis verder richting mijn eindbestemming. Onderweg maak ik nog even een foto van de Westerkerk en vergeet ik nog het Anne Frank Huis op de foto te zetten. Ik loop nu op de Prinsengracht maar het is hier zo druk dat ik moet opletten waar ik loop en moet mijn spullen natuurlijk ij de gaten houden. Aan mijn rugtas hangen nogal wat zaken los te bungelen en die zijn er zo vanaf gehaald. Dus daarom vergeet ik soms wat foto’s te maken. Maar als ik dan linksaf ben geslagen en over de Brouwersgracht loop zie ik mijn bestemming al liggen, het Haarlemmerplein.

Daar aangekomen zie ik Eva al buiten staan en loop naar haar toe en stel mij voor. Wij hebben elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet en als je dan elkaars verhalen leest en iemand redelijk op de “voet” volgt, is dat toch wel een aparte gewaarwording. Er zijn uiteindelijk een man/vrouw of 15 die de lezing bijwonen. Ik heb er weer wat van opgestoken en wie weet dat ik ook nog eens van mijn wandeling van 1000 km iets dergelijks op poten zet. Iets in combinatie met de stichting Spieren voor Spieren? Wellicht, maar voor nu heb ik een schitterende wandeldag gehad met een fascinerend verschillend landschap wat ik onderweg ben tegengekomen.

Mijn volgende geplande wandeling is op 30 maart, de 30 van Zandvoort. Dat zal in ieder geval een snelle wandeling worden omdat ik ’s middags rond 4 uur nog een verjaardag in Harderwijk heb. dat was dus flink doorlopen en waarschijnlijk zo vroeg mogelijk starten. Wie weet dat ik daarvoor nog een route van “mijn” Pinkstertocht ga voorlopen maar dat is nog niet bekend.

Tot de volgend keer maar weer.

Bekijk HIER alle foto’s

2 thoughts on “17 februari 2019, 30km Bussum – Amsterdam”

  1. Ik heb weer genoten van je verslag en de foto’s. Ik vind Amsterdam een geweldige stad maar ik zou er inderdaad ook niet willen wonen! Mooie foto’s ook maar je had natuurlijk geweldig wandel weer. Ik zal je misschien niet zien in Zandvoort. Ik ga met Karin, Gaby en hondje Luuk aan de wandel, Gaby en Luuk slaan bij de 18 km afslag af, Karin en ik doen de 30. Misschien op je voorloop tocht??
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.