27 april 2019, 17 km Castricum-Heiloo (wandeling verzorgd door Wanda)

Het wandelgroepje van vandaag (Wanda maakt de foto zelf)

Afgelopen najaar was ik al eens met een wandeltocht meegelopen die Wanda regelmatig organiseert. Ondanks dat de afstand voor mij wat aan de korte kant is had ik toen al aangegeven dat het mij toch wel beviel. Dus regelmatig de pagina van Wanda (Wanda wandelt) in de gaten gehouden of er een interessante wandeling tussen zat. Maar door allerlei omstandigheden kwam het er maar niet van. Tot 27 april dus. Het is dan ook voor het eerst dat ik op Koningsdag en vroeger dus Koninginnedag niet thuis ben. Ik zag op haar website dat deze tocht tussen de bollenvelden door zou gaan. Dat leek mij een mooi moment om dan maar eens mee te wandelen. Ik bedacht mij ook direct dat ik mijn Drone zou meenemen. De site gaf aan dat er geen verbod om hier te vliegen was dus dat komt goed uit.

Maar ja, Castricum ligt nou niet direct om de hoek. Aangezien Wanda haar wandeltochten vaak pas om 10.00u start is er wel genoeg tijd om daar te komen. Ondanks dat gegeven gaat de wekker toch om 6.00u. Even scheren, spullen pakken en op weg. Maar eerst rij ik even naar een carpoolplaats bij de Meern, daar pik ik Wanda en Nico op die hier in de buurt wonen en dus met mij mee kunnen rijden. Ruim 100 km rijden om een stukje van ruim 15 km te gaan wandelen, dan moet het wandelvirus je wel erg te pakken hebben,toch? Maar omdat ik weet dat het de vorige keer zo bevallen was heb ik er dit ritje zeker voor over. We rijden met de auto echter eerst door naar Heiloo het eindpunt en gaan dan met de trein 1 halte terug naar Castricum. Zo kunnen we als we gefinisht zijn na ons finishdrankje gelijk naar huis. Iets na 10.00u is ons wandelgroepje van in totaal 11 man en vrouw compleet en gaan we op weg.

Onze gastvrouw, Wanda.

Al snel komen we de eerste bollenvelden tegen. Er zijn veel bollen “gekopt” zoals dat heet, maar er staan er nog genoeg om mooie plaatjes te schieten. Wanda bereidt haar wandeltochten altijd goed voor. Zo gaat zij iedere tocht in ieder geval 1 keer van te voren lopen. Zij kijkt waar eventuele bezienswaardigheden zijn en wat de mooiste route is om te bewandelen. Dat heeft zij uiteraard met deze tocht ook gedaan. Maar na ruim 4.5km komen we bij de afslag aan die ons door het weiland moet leiden van Landschap Noord Holland. En daar staat een mooi bord waarop staat vermeld “Niet toegankelijk in de broedtijd van 1 maart tot 1 juli”. Tja, het is vandaag 27 april. Dus dat wordt improviseren geblazen. 500 meter terug lopen en daar de route via het asfalt vervolgen. Zo zie je maar weer dat het plannen van een tocht niet altijd opgeven gladjes verloopt. Er komen veel zaken bij kijken. In dit geval was er op het internet niets te vinden over het broedseizoen. Op deze manier komen we wel andere zaken tegen. Zoals een mooie tapuit(een vogel die je niet zo vaak meer ziet) en een woning met een mooie en voor vandaag een toepasselijke naam, “Koningsbosch”!

Een tapuit
Het is vandaag Koningsdag, dus dit is wel toepasselijk

Tot nu toe is het nog steeds droog met zelfs af en toe een straaltje zon. Fris met af en toe vlagerige wind maar droog! We hebben er inmiddels een kilometer of 8 opzitten als we wat verderop in het weiland een hele stoet koeien over een pad het weiland in zien lopen. Ze komen weer voor het eerst buiten want ze springen en bokken als wilden in het rond. Een leuk tafereel om te zien. Helaas wat ver weg om er een goeie foto van te maken. Wat dichterbij in het weiland zitten wel een paar Kieviten en een paar aparte ganzen met een zwarte hals in een klein watertje bij een huis. We lopen met de groep nu richting Egmond Binnen. Daar zullen we na ruim 10 km een rust hebben bij de Abdij van Egmond. Het is een imposant gebouw. Maar wat nu? Er hangt een papiertje opende deur. Nee toch? Gesloten? Op internet is ook hier niets van terug te vinden. Alle feestdagen geopend staat er. Behalve dus vandaag, hmmm. Omdat we toch graag willen pauzeren zoeken we een geschikte plek en die is snel gevonden. Achter de Abdij staan een paar stapels stenen op ideale zithoogte. Daar maken we dankbaar gebruik van en nemen onze rust en etende en drinken wat lekkers wat iedereen zelf heeft meegenomen.

Kievit
De Abdij op de achtergrond

Tijdens de rust tover ik mijn heerlijke drankje, liqor 43, tevoorschijn. Speciaal voor deze dag heb ik uiteraard ook een oranjebitter meegenomen. Niemand wil die proeven. Niet zo gek ook want ik vind het ook niet echt te pruimen. Maar voor de “43” zijn er wel wat belangstellenden. Er is zelfs iemand die het voor het eerst drinkt en meteen is verkocht! Oei, heb ik nou iemand aan de drank gekregen? Nou ja, zo’n vaart zal het wel niet lopen. Na de rust lopen we een stukje over een speciaal pad, het monnikenpad. Het is eigenlijk een rondje om de Abdij heen. De monniken zullen hier wel hun rondjes gelopen hebben. Achter de Abdij komen we opeens een stoet paarden tegen. De personen op de wagens dragen kledij van lang, lang geleden. Het is natuurlijk ook Koningsdag vandaag, was ik bijna vergeten?.

Kleurt lekker dat roze en oranje!

Na de rust bij de Abdij hebben we nog ruim 6 kilometer te gaan. Laten we trouwens niet vergeten dat ik ook nog mijn Drone in de lucht zou brengen. In mijn video onder deze pagina kunnen jullie het resultaat bekijken. De Drone film zit aan het einde van de compilatie. Ondanks dat we hier in een aanvliegroute van Schiphol zitten mag je hier wel met je Drone vliegen. Er staat overigens vandaag best veel wind en ben benieuwd of de film wel zal lukken. Maar als ik de beelden achteraf bekijk is dat prima gelukt. Rond 14.00 u komen we aan in Heiloo. Hier is het café wat Wanda voor ogen had gelukkig open en rekenen ze op onze komst. Als we goed en wel binnen zitten begint het buiten zachtjes te regenen. Eind goed, al goed. Door de kleine omweggetjes van vandaag is het uiteindelijk iets meer dan 17 km geworden. Ik heb weer genoten en kijk weer uit naar de volgende wandeling.

Nog ruim 1 maand en dan is het al weer Pinksteren en dan ben ik natuurlijk gespannen hoeveel personen er mee zulllen lopen bij mijn wandeltocht voor Spieren voor Spieren!! Kom jij ook?

Bekijk HIER de korte Drone video.

Bekijk HIER de complete compilatie met foto’s en video.

Bekijk HIER alle foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.