5 mei 2019, 15 km Voetstappenpad Hilversum (met Wanda wandelt)

Na vorige week op zaterdag 27 april een tocht in Castricum gewandeld te hebben die door Wanda Wandelt werd georganiseerd, zou ik vanaf deze week weer wat langere tochten gaan lopen om zo genoeg kilometers in de benen te krijgen voor de 4-daagse van Nijmegen die over 10 weken plaatsvindt. Maar niets is minder waar. Vanmorgen sta ik toch weer vrolijk op het station van Hollandsche Rading om toch nog een tocht die Wanda organiseert mee te lopen. Ik kan dan gelijk nog weer wat flyeren voor mijn tocht van 9 juni 2019, 1e pinksterdag die in het teken zal staan van de stichting Spieren voor Spieren

Karakteristieke bovenleidingportalen.

Het station van Hollandsche Rading ligt aan het baanvak Utrecht-Hilversum. De karakteristieke bovenleidingportalen zijn niet van metaal maar van gewapend beton. Dit kwam omdat er schaarste heerste op de metaalmarkt. De portalen die in zijn 1938 ontworpen en in 1941 geplaatst, zijn van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde. Als alle wandelaars, we zijn in totaal met 15 man en vrouw, compleet zijn krijgen van Wanda eerst een uitleg over deze bijzondere bovenleidingportalen. We gaan dan direct het bos in. We lopen met de klok mee 15 kilometer van het Voetstappenpad welke in totaal ruim 25 kilometers telt.

De markering van het voetstappenpad

Het Voetstappenpad is een gemarkeerde rondwandeling van ruim 25 km die al in 1938 is aangelegd. De markering bestaat uit betonnen paaltjes met daarop een witte voetafdruk. Dat betekent dat we vandaag dus vrij makkelijk de route kunnen volgen. Maar alvast een tip, mocht je deze tocht ook willen gaan lopen, loop hem dan echt met de klok mee. Aan de andere kant van de paaltjes staat ook een markering maar die is niet altijd wit geverfd.

Nieuwsgierige koe op afstand.
Uitleg van Wanda.

Op haar wandeltochten is meestal wel een bezienswaardigheid of iets anders wetenswaardig waar zij dan met veel enthousiasme over weet te vertellen. De route van vandaag is zelf een verhaal op zich. De route is namelijk al in 1938 aangelegd. En was van oorsprong bedoeld om meer (wandel)recreatie rondom Hilversum te creëeren. Wil je hier meer over weten of de route zelf eens lopen? Bekijk dan HIER meer informatie daarover. Voordat we na bijna 10 km onze rust gaan pakken moeten we eerst nog een stukje over een industrieterrein en door een woonwijk. De oorspronkelijke route in 1938 liep hier ook maar destijds bestond de wijk en industrie nog niet. Bij het reconstrueren van de route hebben ze het oorspronkelijke pad zoveel mogelijk behouden.

Over de hei.
Na bijna 10 km de rust met ook een historisch verhaaltje.
En daar hoort een drankje bij!

Op onze rust heb ik de mogelijkheid om ook een verhaaltje, of eigenlijk 2, te vertellen. De eerste gaat over waarom ik, en vele (ex)militairen, om 11.00u tijdens een wandeltocht een borreltje te nuttigen. Tevens heb ik ook nog wat extra lekkers meegenomen om het verrassingseffect wat te versterken. De 2e gaat over de wandeltocht die ik organiseer op 1e pinksterdag 9juni 2019. Uiteraard hoop ik dat ik meer wandelaars dan vorig jaar op de been kan krijgen. Toen waren er 80 en ik hoop dit jaar er meer dan 100 op de mooie routers te verwelkomen. Lees HIER meer over de tocht die in het teken staat van de stichting Spieren voor Spieren.

Ongeveer 1.5 km voor het eindpunt heeft Wanda een horeca gelegenheid voor ons gereserveerd. Hier nemen we een lekkere kop koffie, biertje of iets fris. Als we goed en wel binnen zitten horen we buiten een diep gebrom van oude motoren. Een stoet van oude legervoertuigen komt voorbij rijden. Aangezien we net zitten rennen we niet als gekken naar buiten om dit te fotograferen. Dan maar van achter het raam een kiekje schieten. Ik heb weer genoten en dat geldt volgens mij ook voor de rest van de wandelgroep. Vanaf nu zijn er nog maar 2 dingen belangrijk de komende periode. De organisatie van de Pinksterwandeltocht en de opbouw naar de 4-daagse van Nijmegen. Volgende week zal ik weer samen met de andere helft van Buurman&Buurman ergens op een tocht verschijnen.

Bekijk HIER alle foto’s

Bekijk HIER de videocompilatie

2 thoughts on “5 mei 2019, 15 km Voetstappenpad Hilversum (met Wanda wandelt)”

  1. Hé André,
    Mooi hè dat (halve) rondje Hilversum!
    De voetjes zijn een paar jaar terug overgeschilderd naar helderwit en inderdaad is de markering alleen met de klok mee goed te volgen. Inmiddels ken ik hem ook andersom! ?
    Overigens is de aanleg van het Voetstappenpad vooral een werklozenproject na de eerste Wereldoorlog geweest. En nog regelmatig wordt de route door (bosbouw)werkzaamheden verlegd!

    1. Hallo Ezra, het was een mooi stukje. Er zijn ontelbaar van dit soort mooie stukjes wandelpaden in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.