12 mei 2019, 30 km Campustocht Wijchen

Voordat ik de belevenissen tijdens de wandeling van vandaag weergeef wil ik graag eerst even een stukje geschiedenis naar voren halen. Mei 2004, nu dus 15 jaar geleden dacht ik, “Zal ik toch maar eens de 4-daagse gaan lopen”? Die wens was er al heel erg lang. Vanaf begin jaren 70 heb ik de 4-daagse bij mijn grootouders jaren voorbij zien komen bij het begin van de “Via gladolia” waar zij woonden.

Het is er nooit van gekomen in mijn jeugdjaren en op dat moment in 2004 kwam dat “gevoel” opeens naar boven. Inschrijven voor dat jaar kon natuurlijk niet meer en zou dan maar in 2005 moeten plaatsvinden. In 2005 kwam er helaas wat tussen maar begin 2006 heb ik mij ingeschreven. Ik mocht de 4-daagse lopen maar zoals velen misschien wel weten werd de editie van 2006 na de eerste dag afgelast. Het was die dag extreem warm en dat in combinatie met een windstille dag zorgde ervoor dat veel mensen onwel werden en helaas voor 2 van hen zou die dag een fatale afloop hebben. De organisatie besloot tot afgelasting van de gehele verdere 4-daagse omdat de dag erna nog hogere temperaturen werden verwacht en zij niet meer konden garanderen dat de medische diensten hun service goed konden inzetten.

Na 2006 heb ik door verschillende redenen niet meer ingeschreven. Maar vanaf zomer 2010 had ik besloten om mij weer in te gaan schrijven. Op de Wedren tijdens de 4-daagse heb ik toen mij goede wandelschoenen aan laten meten, in het voorjaar van 2011, nadat ik mij had ingeschreven, gaan trainen en in juli heb ik mijn 1e kruisje gehaald. Sindsdien loop ik de 4-daagse elk jaar en dit jaar ben ik dus aan mijn 9e volledige editie toe.

De Arcus sporthal, tijdens de 4-daagse omgedoopt tot sporthotel!

De eerste 3 jaar reed ik ik nog vanuit huis naar Nijmegen heen en weer. De 4e en 5e editie had ik een mooi adresje in Nijmegen maar vanaf 2016, omdat mijn adresje in Nijmegen ermee stopte, ben ik terechtgekomen in Wijchen. Waar? In de Arcus sporthal waar de handbalvereniging The Flyers en basketbalvereinging Wyba een volledig sporthotel hebben ingericht en ons volledig in de watten leggen tijdens de 4-daagse week. Kleinschalig, de afgelopen jaren meestal 20 a 24 personen. Ik heb begrepen dat er dit jaar reeds 32 personen zich hebben ingeschreven. Maar meer als 40 personen willen ze eigenlijk niet verzorgen. Dan blijft het nog te behappen en kunnen ze de service leveren die ze graag willen en blijft het ook gezellig. En waar start de wandeltocht van vandaag? Juist, in de Arcus sporthal in Wijchen! Dus een klein beetje sfeer opsnuiven.

De kantine van de Arcushal.

Nog even terug naar het jaar waarin ik definitief “besmet” ben geraakt met het 4-daagse virus en het wandelvirus in het algemeen. Na mijn 1e volledige 4-daagse in 2011 heb ik, net zoals velen, gezegd leuk voor 1x maar nooit meer. Echter, dit gevoel was 1 uur na de finish destijds al weggeëbd en toen in februari 2012 de mail kwam of ik mij weer wilde inschrijven heb ik nog even getwijfeld maar heb het wel gedaan. Nog was ik niet “besmet” met het 4-daagse virus. Mijn 1e 4-daagse heb ik zo goed als “alleen” gelopen en heb weinig medewandelaars gesproken omdat ik gefocust was op hoe ik mij had voorbereid en dat graag zo wilde uitvoeren. De 2e editie was bij het begin al wat anders omdat ik wist wat ik wel en wat ik niet moest doen. Ik kon zo op die manier meer genieten van alles om mij heen. En zo wilde het gebeuren dat ik op de laatste dag naast ene Monique kwam te lopen. Dat was al na een kilometer of 5 en we hebben de rest van die dag samen de 4-daagse uitgelopen! Door alle verhalen die we die dag hebben uitgewisseld ben ik er toen van overtuigd geraakt, ik ben “besmet” geraakt met het 4-daagse wandelvirus!!! Daar wil ik Monique dus nog voor bedanken. Zij leest mijn verhalen nog steeds en wellicht dat ik haar volgend jaar weer ga tegenkomen omdat zij ook het idee heeft opgevat om de 4-daagse weer te gaan wandelen.

Op de via Gladiola met Monique in 2012

Nu over de tocht van vandaag. 30 km staat er op het programma en vandaag weer in de Buurman&Buurman combinatie. We willen om 7.00u starten dus met 45 minuten reistijd en een kwartier extra tijd ervan af getrokken, vertrekken wij om 6.00u!! We komen daarom ook rond 6.45 aan bij de sporthal en kunnen de auto nog heerlijk dichtbij parkeren. Deze tocht wordt georganiseerd door wandelvereniging WIOS ‘81. Die hanteren de regel dat je wel iets eerder kan inschrijven maar je pas kan vertrekken als de routebeschrijving wordt uitgedeeld. Zo vertrekken wij om 7.05u en van op pad voor onze 30 km.

Ik fotografeer graag dieren en andere mooie zaken onderweg tijdens het wandelen. Dit keer was Michel zeer oplettend en zag een watervogel die we niet vaak tegenkomen, een Lepelaar.

Geen asperges maar aardappelen.
Een Lepelaar

Ik oriënteer mij eerst altijd even op de routebeschrijving waar de rustpunten liggen maar de kilometers zijn weggevallen op het papiertje. Jammer, dan maar hopen dat ze een beetje gunstig zijn verdeeld. Bij een afstand als de 30 kilometer, rusten we meestal 1 of 2 keer. De eerste rust verschijnt al na 5 km maar die slaan we natuurlijk over omdat dit veel te vroeg is. Na 10 km is er weer een rust, bij café “De Teersdijk”. We zijn een van de eersten als we aankomen wandelen. Maar omdat het zonnetje heerlijk schijnt besluiten we om buiten te gaan zitten. Ze komen netjes de stoelen loshalen van de tafels en er worden kussentjes gebracht. Maar het zijn niet zomaar kussentjes! Het zijn kussens MET een ingebouwd warmte element!! Wat een luxe! En als de koffie en taart ook nog eens heerlijk smaken is een mooie fooi wel op zijn plaats.

Lekker kussens…
…met warmte element!
Niets meer toevoegen, prima zo.

Na de rust gaan we direct weer verder in het tempo waar we daarvoor waren geëindigd, iets boven de 6 km/u. Als we naast een dame lopen, Mirjam raken we al snel aan de praat. Mirjam verteld wat over haarzelf en waarom zij wandelt. Uiteraard wissel ik ook wat informatie uit en geef haar mijn wandel visitekaartje. Want wie weet loopt zij zo ergens anders en ben ik te laat om dat te doen. Maar we kletsen gezellig wat af en tot de volgende rust lopen we zo met z’n drieën verder. Bij de rust nemen we alleen wat koffie en wat zelf meegebrachte broodjes. Dan komen er nog wat wandelaars aan waarvan er een argeloos zegt dat hij wel een rood of wit wijntje zou lusten. Maar het is 10.30u moet je weten dus ik denk al zou hij…. En ja hoor, hij heeft de wijnflesjes die ik mee heb genomen, die in mijn buitenvak zaten, gespot. Dus ik zeg dat hij met alle plezier een wijntje kan krijgen. Maar het was een grapje en zegt dat hij later op de dag dat wel zou lusten. Dus wie weet vanmiddag bij de finish. Als we willen vertrekken kijk ik op mijn horloge en zie dat het bijna 11.00u is. Dus het is tijd voor…. het borreltje. Michel pakt de fles uit zijn tas en ik de glaasjes en schenk 3 glaasjes vol want Mirjam drinkt gezellig mee.

Nieuwe en oude verkeersborden bij elkaar.

Mirjam loopt na de rust gezellig verder met ons mee, het laatste stuk naar de finish. Dat zou nog ruim 12 km moeten zijn maar blijkt uiteindelijk 10 te zijn zodat de totale afstand vandaag op 28,5km komt. Op het laatste stuk komen we nog de wagenrust van de WIOS tegen met de “beroemde” worst maar die slaan we dit keer maar eens over. De route van vandaag heeft mij toch weer verast en ik heb weer heel wat nieuwe dingen gezien die ik op andere tochten in deze omgeving niet heb waargenomen. Als we bij ons eindpunt zijn aangekomen nemen we nog even een gezamenlijke foto en nemen dan afscheid van elkaar. Mirjam gaat naar huis en wij gaan nog even naar binnen om wat te drinken. De andere mannen hebben wij niet meer gezien dus de wijn gaat weer mee naar huis en zal de volgende tocht wellicht weer tevoorschijn komen. Ik zie dat mijn flyers voor de tocht van 9 juni ook her en der zijn meegenomen dus het was al met al een geslaagde dag! Volgende week zaterdag ga ik samen met Michel en Hetty de Schuiteman Accountants Wandelfestijn in Voorthuizen wandelen. De 40 km!!! Dus dan hebben we nog meer tijd om lol te maken onderweg!

Bekijk HIER alle foto’s

2 thoughts on “12 mei 2019, 30 km Campustocht Wijchen”

 1. Hoi Andre!

  Wat een leuk verslag van de campus tocht!
  Ik heb in ieder geval genoten van jullie aanwezigheid.

  Knuf
  Mirjam!

  1. Mirjam,

   Wij proberen er altijd een leuk uitje van de maken. De ene keer lukt dat beter als de andere keer. Zondag was weer een leuke positieve uitschieter!!

   Gr. André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.