Alternatieve Dam tot Dam Wandeltocht 2020, 27km

Na de alternatieve vierdaagse, is het zaterdag 19 september de beurt aan de alternatieve Dam tot Dam wandeltocht. Helaas dus weer een alternatieve, maar het kan echt niet anders. Gelukkig wandel ik vandaag niet alleen, maar samen met een bekende wandelviendin van mij, Hetty. Ruim 6 maanden geleden alweer, 14 maart 2020 liepen wij voor het laatst samen. Toen net aan het begin van het Coronatijdperk. Nu ruim 6 maanden later zijn we er allemaal een gewend. Ik heb voor vandaag een mooie route van minimaal 27 km uitgestippeld, want dat is de afstand die we vandaag minimaal dienen af te leggen. Dezelfde afstand als van Amsterdam naar Zaandam tijdens de normale Dam tot Dam wandeltocht. 

Ik heb dit keer bewust gekozen om eens niet naar mijn geliefde 1e rustpunt Theehuis Monchouette, langs het Valleikanaal te gaan. Dit keer gaat de route de andere kant op, richting Renswoude, Veenendaal en via Overberg weer terug naar Scherpenzeel. Iets na 8.00u vertrekken we en lopen we Scherpenzeel uit. Ondanks het vroege tijdstip is er al veel verkeer op de weg. En omdat we nu nog even over binnenwegen lopen moeten we regelmatig de berm in. Maar na 3 kilometer gaan we de weg af en slaan een wandelpad in.  Een klompenpad wel te verstaan, het “Daatselaar” genaamd en onderdeel van de Grebbelinie. De Grebbelinie wordt momenteel onderhanden genomen en wordt er herstel gepleegd aan het natuurschoon voor meer biodiversiteit. 

Na 7 km lopen komen we aan bij het “Werk aan de Daatselaar”. Van oorsprong een versterking in de linie uit 1785. In 2008 is deze weer in ere hersteld een is een bezoek meer dan waard. Tevens ligt hier een mooie camping, de Grebbelinie (hoe kan het ook anders) om de hoek. Vanuit hier kan je deze mooie omgeving prima verkennen, te voet of met de fiets. Hetty heeft hier ook en eens gekampeerd en zag een bekende in de auto, maar die had ons niet in de gaten. Na het nemen van wat foto’s lopen we verder maar treffen wat vuil aan op ons wandelpad. Toevallig las ik vanmorgen dat het vandaag World Cleanup Day is. Komt dat even goed uit. Normaal zou ik dit ook even oprapen maar vandaag doe ik dat hopelijk met heel veel anderen wereldwijd. Het is een uitdraai van een dagopbengst van een bloemenzaak. Ik heb deze uiteindelijk zelfs teruggebracht naar de betreffende zaak en kreeg een mooie bos bloemen als bedankje. Als we verder lopen zien we op het pad een grote haas zitten. Terwijl wij wat langzamer lopen maar wel zijn/haar richting oplopen, zie ik wat om de hoek komen…. een hond!! De haas heeft nog niets in de gaten, maar gelukkig op tijd neemt ze het “hazenpad”. 

Ik besluit een kleine wijziging aan te brengen in mijn van te voren uitgestippelde route en nog even richting Renswoude te lopen en zo nog een glimp van Kasteel Renswoude mee te pikken.

Na 12 kilometer komen we aan bij onze rust. Het is Grebbelinie bezoekerscentrum aan de rand van Veenendaal. Het bezoekerscentrum is nog gesloten maar het bijbehorende restaurant de Grebbelounge is geopend. We laten de heerlijke taart ons lekker smaken. Onderwijl bekijken we een apart tafereel wat zich in de omgeving, ongeveer 100 meter verderop afspeelt. Het lijkt op een Larp-achtig tentenkamp met dito personages. Na ongeveer 30 minuten hebben wij wel genoeg gezien en is onze taart en koffie op dus gaan we weer verder. We lopen langs de rand van Veenendaal langs de slaperdijk. Het zonnetje is inmiddels goed doorgekomen dus hebben we na de rust wat kledingstukken uitgetrokken. T-shirt en korte broek is nu prima te doen. 

Ik probeer onderweg altijd dieren op de foto te zetten. Dat lukt prima. Zeker omdat er onderweg een hoop landerijen zijn waar ook wat ongebruikelijke dieren rondlopen. Na ruim 8 km gelopen te hebben, in totaal dus 20km, komen we bij onze volgende rust aan, bosrestaurant Overberg. Je merkt direct dat elke horeca een andere interpretatie van de Corona regels toepast. Hier worden we niet bediend maar moeten we binnen bestellen en krijgen we een pieper mee om ons te melden als onze tomatensoep klaar is. Onderwijl krijg ik een app van mijn vrouw wanneer we bij het bosrestaurant aan denken te komen. Nou, we zijn er al schat. Helaas, voor haar gaan we zo al weer verder. 

Nadat we weer zijn vertrokken lopen we langs een stel grote keien en zien wij een man onder een van de keien liggen, althans, zo lijkt het. Het is een “kunstwerk” wat de verkoper van de keien hier steeds maakt en regelmatig wijzigt, grappig vind ik dat. De laatste kilometers lopen we over een dijk langs het water de Grift. Het is hier wel oppassen op de verborgen konijnenholen. En omdat ik niet weer een blessure wil oplopen kijk ik dus goed naar de grond waar ik loop. De route over de dijk is gelukkig niet al te lang, ongeveer 1,5 kilometer. Na 29 km en ruim 6 uur wandelen komen we weer terug bij mijn huis. Een mooie wandeling zit er weer op en we nemen er nog een lekker drankje op.  Tenslotte wil ik nog meegeven dat ik geen aanslag wil plegen. Maar onderweg moest ik mijn mobiele telefoon aan mijn oplader leggen omdat de speciale app van de Dam tot Dam wandeltocht de batterij “leeg vrat”. Het ziet er alleen een beetje raar uit en lijkt op een bom! Gelukkig heb ik er geen opmerking over gekregen.

Ik zal de komende tijd weer meer informatie plaatsen over mijn plannen voor mijn project in 2023. Een mooie wandeltocht door heel Nederland!!

Kijk HIER naar alle foto’s

1 thoughts on “Alternatieve Dam tot Dam Wandeltocht 2020, 27km”

  1. Jammer dat je vind ik met een T erachter schrijft, regel is: zodra er ik in de zin staat, geen t achter het werkwoord……..het is zo simpel maar het wordt zo vaak fout gedaan! Verder leuk verslag en mooie foto’s. Vooral van die hond en haas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.