23 juli 2021, Dag 4 Alternatieve 4daagse 2021

De laatste dag, de finale! Maar ja, een finale zonder de kers op de taart, het fantastische publiek langs de kant. Ook alle andere dagen is het publiek onmisbaar maar die laatste dag is dit echt overweldigend. En dan loop ik vandaag ook nog eens een op papier saaie route, 3x rechts, en 3x links. Dus gigantische lange rechte stukken. Maar….dan uiteraard wel de finishlijn leggen in….Nijmegen uiteraard! De wandeling gaat daarom van NS station Veenendaal-de Klomp. De route gaat naar Ede, dan de eerste keer rechts na 5km, dan rechtdoor naar Wageningen, na  ruim 14 km de Rijn oversteken met het Lexkes Veer. Dan rechtdoor langs Zetten. Na 20 km links en weer na 1 km rechts naar Herveld-Noord. Via Herveld-Zuid de A50 onderdoor, rechtsaf de Tacitusbrug bij Ewijk over. Dan aan het einde van de brug naar beneden richting de Dijk en dan 6 km rechtdoor om bij Weurt nog 1x rechts en 1x links te gaan en om dan rechtdoor te lopen en vanzelf Nijmegen in te wandelen. Dit is wellicht de kortste route omschrijving om 38 km te gaan wandelen. Want zo lang is het dan weer wel. 

Een recht fietspad de komende 5 km voor de boeg.
Deze lieve lobbes heeft gelukkig niets kwaad in de zin.

Vandaag loop ik weer fijn met Patricia. De kilometers gaan gewoon gemakkelijker onder je voet door als je samen loopt. Dus zoals afgesproken komen we beide iets voor 7.30u aanrijden bij het parkeerterrein van het station. We vertrekken iets later en beginnen aan onze laatste wandeldag. En ondanks de op papier saaie route is er onderweg genoeg te zien en te beleven. Het eerste stuk naar Ede is en fietspad van 5 km, kaarsrecht! Gelukkig valt het mee met het fietsverkeer maar af en toe moeten we toch even achter elkaar gaan lopen om de fietsers te laten passeren. Dan komen we op het eerste gezicht ongenode gast op onze weg tegen maar naarmate we dichterbij komen zien we dat deze lieve lobbes alleen maar met een vaste blik verbaasd naar mijn vierdaagse vlag kijkt en totaal niets kwaad in de zin heeft. We lopen onder de A30 door en ook net zoals afgelopen dinsdag in Amsterdam is er hier mooie graffiti kunst op de muren te bewonderen. Vlak voordat we na 5 km voor de eerste keer rechtsaf slaan komen we een wandelaar tegen die ook de alternatieve 4daagse loopt. 

In Ede lopen we winkelcentrum “de Stadspoort” onderdoor en lopen de A12 over. Na  10 km hebben we bij een benzinestation onze eerste rust. Nou is een benzinestation op het eerste gezicht niet een perfecte rustlocatie, maar ik wist dat in dit benzinestation een bakkerij van “De Jong” is gevestigd. Hier komen we dus niets tekort wat betreft een lekkere versnapering. Na deze heerlijke rust lopen we aan de oostkant van Wageningen langzaam omhoog naar ongeveer 40m hoogte, om aan het einde via een kronkelige kasseienweg stijl naar beneden te lopen en linksaf te slaan richting het Lexkes veer die ons de Rijn over zal brengen. De route loopt via Randwijk, Indoornik en Zetten verder. Na Zetten moeten we voor de 2e keer links en na 1km weer rechts om naar Herveld-Noord te lopen. Omdat de beoogde rust in Herveld-Zuid (een museumboerderij “De Tip”) gesloten is, willen we bij de COOP in Herveld-Noord wat te eten en drinken halen. Maar als we het plein oplopen zien we een snackbar op de hoek en de keuze voor onze rust is snel gemaakt. 

Wij bestellen een “Deense frikandel”. Daar zitten onder andere augurken bij. Een verfrissende smaak! Hier kunnen we gelijk gebruik maken van het toilet want daar waren we allebei wel even aan toe. Nadat we weer zijn opgestapt moeten we in Herveld-Zuid nog 1x rechts en lopen de A50 onderdoor om dan weer rechts te gaan en de Tacticusbrug bij Ewijk over te lopen. Deze is maar liefst 2 km lang!! Aan het einde gaan we links en lopen we via een trap naar beneden om daar rechtsaf de dijk op te lopen. Het is nu de dijk voor 6 km volgen tot vlak voor Weurt. 

Je zou denken dat het saai is om op een dijk te lopen maar niets is minder waar. De weg loopt kronkelig en er is genoeg links en rechts van de dijk te zien. Uiteindelijk komen we dan bij Weurt aan en lopen langs de vierdaagsecamping die daar is gevestigd. Via de bekende sluizen bij Weurt die normaal op de 2e dag van de vierdaagse op het programma staan, lopen we Nijmegen binnen via het waterkwartier. We hebben onderweg besloten dat we eerst doorlopen naar de Wedren om daar te finishen. Zo gezegd, zo gedaan. Via het Kronenburgerpark lopen we langs het gebouw van de Vereniging, waar het terras al flink druk is, en lopen de laatste meters naar de Wedren. Daar aangekomen is het een stuk drukker dan afgelopen jaar en gaan even zitten om bij te komen van deze 38 km lange tocht. 

Sluis bij Weurt
Kronerburgerpark
Gebouw van de “Vereniging”

Het was een mooie dag en mooie route en zeker omdat je Nijmegen als finishplaats hebt. Nadat we zijn bijgekomen lopen we naar het logeeradres van Patricia waar zij normaal verblijft tijdens de vierdaagse. Daar praten wij nog een tijdje na over de afgelopen week. Hopelijk dat dit de laatste editie is die op deze manier is gelopen en mogen we volgend jaar weer een mooi feest vieren samen met ons publiek langs de kant!! 

De WEDREN.
Normaal tijdens de 4daagse een feestgedruis van wandelaars.
In de stad toch wat (nep) gladiolen.

Bekijk HIER alle foto’s.

1 thoughts on “23 juli 2021, Dag 4 Alternatieve 4daagse 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.