30 april 2022, opening van het Nederrandpad etappe 20

Vandaag mag ik als een van de 85 lopers meedoen aan de opening van het Nederrandpad (kortweg NRP). Dat pad is bedacht en ontwikkeld door Olav Lommerse en Cindy Tijssen. Cindy is nu reeds 3 maanden onderweg en loopt vandaag, 30 april 2022, haar slot etappe. Die eindigt in Bellingwolde (Gr.). Maar er zijn vandaag dus nog 84 wandelaars die 1 etappe voor hun rekening nemen en zo allemaal tegelijk een stuk van het totale pad van ruim 1840 km wandelen. Ik loop vandaag etappe 20, van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek-de Horst. Een etappe van 22,5 km. Ik heb deze wel bewust gekozen. Het moest natuurlijk redelijk in de buurt zijn, het moet redelijk eenvoudig zijn om ook weer terug te komen bij het vertrekpunt en als het even kan ook nog eens een uitdagende route. Ik zou zeggen veel leesplezier en kijken of dat allemaal gelukt is.

De totale route van ruim 1840 km.

Met mij aanmelden als vrijwilliger om een van de etappes te gaan lopen en zo mee te werken aan de opening van dit nieuwe LangeAfstandWandelpad (LAW), had ik wel in gedachten dat het een stuk aan de oostkant van Nijmegen zou worden. Die omgeving ken ik redelijk goed. Mijn oog viel daarom op deze route van Millingen naar Groesbeek-de Horst. Het eerste stuk vanaf Millingen naar Beek, een stuk van ongeveer 12 km, was nog onbekend voor mij. Maar vanaf Beek naar het eindpunt in Groesbeek-de Horst heb ik wel eens gelopen bij een van de wandeltochten die hier in de buurt regelmatig worden uitgezet. 

Toen was het nog een kunst om uit te gaan vogelen hoe ik bij het startpunt zou komen en op een eenvoudige en redelijk snelle manier weer terug naar huis kan gaan. Met het OV was het wel mogelijk maar dan zou ik niet eerder kunnen starten dan iets na 9.00u en was ik pas na 16.00u weer thuis. Dus dan maar uitzoeken hoe dat met eigen vervoer is op te lossen. Na een beetje puzzelen was ik eruit. Ik zou vertrekken met de auto inclusief het meenemen van mijn fiets, naar Groesbeek-de Horst. Daar zet ik dan de auto neer en fiets vervolgens naar Millingen aan de Rijn. Om daar vervolgens de fiets achter te laten en die later weer op te halen nadat ik in Groesbeek-de Horst ben gefinisht. 

Toch wel vroeg om mijn papje weg te werken.

Zo gezegd, zo gedaan. De wekker gaat om 5.15u!! Ontbijtje erin, even rustig wakker worden en iets voor 6.00u stap ik in de auto richting Groesbeek. Ik kom iets voor 7.00u aan en parkeer de auto op een mooie plek waar ik hem ook nog eens kan opladen, wat wil je nog meer. Omdat het nog fris is heb ik een extra trui meegenomen die ik onder mijn fleecejas aantrek. Geen overbodige luxe blijkt al snel. Als ik Groesbeek-de Horst uitrij, wordt het in het open veld al direct een stuk frisser, ondanks dat de zon net is opgekomen en zijn best doet om het op te warmen. Via de Duitse plaatsen Kranenburg en Niel rijd ik naar Millingen aan de Rijn. Een ritje van bijna 16 km. Om 8.00u arriveer ik in Millingen. Omdat ik bijna 3 uur geleden heb ontbeten en wat gedronken heb moet ik toch echt even naar het toilet. Maar ja, er is nog niets open! Gelukkig zie ik aan de overkant een mevrouw aan komen fietsen en die gaat een oud gebouw binnen (het lijkt mij het oude gemeentehuis) waar nu de GGD in is gevestigd. Ik vraag vriendelijk of ik even gebruik mag maken van hun toilet en dat vindt ze prima voor 1 keer. 

Nadat ik nog even mijn wandelvisitekaartje aan de dames van de GGD heb afgegeven loop ik weer naar buiten en ga beginnen aan mijn wandeling. Maar voordat ik vertrek maak ik eerst nog even een selfie van het startpunt bij de bushalte tegenover de ALDI. Want dat is wel een vereiste vandaag. Iedereen die meedoet moet een start en finishfoto maken. Zo kan worden aangetoond dat iedereen is geëindigd waar een ander is gestart en zo de gehele route is bewandeld in 1 dag! De Aldi is inmiddels open gegaan en de eerste, vooral vrouwelijke, kopers staan al voor de deur. Één mevrouw denkt mij te herkennen. Nadat ik haar moet teleurstellen begin ik dan toch echt met de wandeling. De extra trui heb ik in mijn fietstas achtergelaten maar de andere 3 laagjes kleding zijn nog wel even nodig deze ochtend. 

Kort na mijn vertrek spreekt een meneer mij aan of ik het Pieterpad ga wandelen. Ik leg hem uit wat ik ga doen en wat vandaag de bedoeling is en geef ook hem een visitekaartje zodat hij het verhaal kan nalezen. De route van vandaag gaat overigens wel voor een deel over het Pieterpad en ook een stukje over de route van “De Walk of Wisdom”.  Het Pieterpad is bij vele wel bekend en is het bekendste LAW van Nederland. Maar daar zal na vandaag dus nog een mooie (zeer) lange LAW aan worden toegevoegd. 

Na 1 km loop ik Millingen uit en loop over een toch wel speciale weg. IK had het reeds gezien toen ik hieroverheen naartoe fietste, een onverharde weg met de naam “Hoefseweg”, toch wel een beetje speciaal zo mijn achternaam hierin verwerkt. Het zonnetje komt er al goed door en ik hoop dat hij vandaag nog lang blijft schijnen. Lopend over deze onverharde weg kom ik langs een huis met een wel heel aparte “Gallery”, de “Border Gallery”, met wat steentjes erin gelegd. Maar vandaag eigenlijk ook weer niet zo raar. Ik loop natuurlijk over en langs de rand van Nederland en zal de grens meerdere keren oversteken en weer terug en op de grens met Duitsland wandelen. 

Even mijn Bidon bijvullen.

Vanmorgen was ik helaas nog wel 1 belangrijk onderdeel van mijn uitrusting vergeten, het vullen van mijn waterfles. En bij het vertrek vanmorgen ook vergeten de ALDI even in te lopen om daar wat aan te vullen. En daarom ben ik blij dat ik na ongeveer 3,5 km langs een kleine camping wandel. Bij het toilethuisje kan ik mijn bidon vullen met heerlijk fris water en zit ik dus niet meer zonder het belangrijke vocht. Van kilometer 1 tot en met 5,5 loop je hier, met een kleine onderbreking, letterlijk op de grensweg. Het valt mij overigens op dat de grond hier, die uiteraard uit een groot gedeelte uit rivierklei bestaat, al redelijk uitgedroogd is. Er zijn veel scheuren in de grond herkenbaar. Dan valt mijn oog op een grote witte vlek in het weiland, een ooievaar. Omdat hij/zij heel druk bezig is wat voedsel uit het weiland te plukken, kan ik een mooie foto van het dier maken. En even verderop lukt mij dat nog een keer met een paartje die bovenop een silo zitten te broeden!

De roerdomp uit een boom uitgesneden
Het Oranjetipje

Zo gaan de kilometers lekker onder mijn voeten verder en wandel ik door het plaatsje Leuth. Hier hebben ze nog een echte schutterij die de 100 jaar inmiddels is gepasseerd. Zo verder wandelend en genietend van de omgeving kom langs een natuurgebied wat weer nieuw leven ingeblazen wordt, Rietmoeras de “Ooijse Graaf”. Door aanlag van diverse dammetje was dit gebied behoorlijk opgesplitst en droogde langzamerhand uit. Dat wordt nu dus weer hersteld met als doel diverse rietvogels terug te laten keren. Ik heb het geluk een mooie vlinder, het “Oranjetipje” op de gevoelige plaat te kunnen leggen. 

Ik ben inmiddels bijna op de helft en na weer de grens met Duitsland te zijn gepasseerd en direct weer terug Nederland in te zijn gelopen, gaat de route verder langs het Wylerbergmeer. Vanaf hier is het voor mij een meer bekend terrein en ik weet ook wat er gaat beginnen als ik de Rijksweg ben overgestoken, een steile klim richting de Duivelsberg en het gelijknamige Pannenkoekenrestaurant. Tip, ben je een wat minder geoefende wandelaar of wandel je meerdere dagen achter elkaar, op dit gedeelte van het parcours zijn wandelstokken (niet de nordic Wandelstokken)  zéér aan te raden. En overigens, als je met wat zwaardere bepakking loopt zijn wandelstokken altijd fijn. Ze geven ondersteuning en bieden je een goed evenwicht. Laat ik die nou lekker thuis hebben laten staan! 

Maar goed, het is een niet zo heel lange klim en het is maar 1 dagje. Dus ik klim rustig naar boven en kom bij een soort uitzichtpunt uit. Daar staan nog 2 andere dames en kijken een beetje verbaasd om zich heen. 10 jaar geleden was dit wellicht een mooi uitzicht, maar bomen groeien verder en dan blijft er helaas maar weinig over van het uitzicht. Dus of, ze maken hier een soort uitkijktoren van een meter of 8 a 10 hoog of ze gaan de bomen drastisch snoeien. De uitkijktoren lijkt mij de eenvoudigste oplossing. Ik maak nog even een kort praatje met de dames en geef mijn visitekaartje maar weer eens af en loop verder richting het pannenkoekenrestaurant. Ik kom daar 10.45u aan. Helaas, ze zijn nog dicht en gaan pas 11.00u open. Wat ik en de andere reeds aanwezige wandelaars raar vonden was dat de eigenaar al wel rond liep en bewust hebt terras af zette zodat wij niet alvast op een gemakkelijk stoel konden zitten. Dat er nog geen bediening was zou voor mijn geen probleem geweest zijn als ik maar even lekker kon zitten. Maar dat was duidelijk niet de bedoeling en daarom zoek ik maar een ongemakkelijk paaltje van 10cm doorsnede en ga daar op zitten om mijn schoenen even uit te doen, mijn sokken te verwisselen en een broodje te eten. Ik ben inmiddels de 13 km gepasseerd. 

Na een korte rust van iets meer dan 10 minuten, vervolg ik mijn route. Deze gaat nu weer langzaam wat naar beneden en dan weer iets omhoog en heb ik zo schitterende vergezichten en mooie glooiingen. Bij een geel koolzaadveld met bijenkasten probeer ik ook weer eens een creatieve foto te maken, een enkel koolzaadplantje met op de achtergrond de waas van een groot koolzaadveld. Ach, je probeert eens wat! Zo kom ik na bijna 22 kilometer weer bij het bordje van mijn eindbestemming, Groesbeek-de Horst en ligt mijn eindbestemming even verderop op het plein waar mijn auto staat geparkeerd. Ik maak hier weer even de verplichte eindselfie en post die binnen de whatsapp groep en zo zit mijn wandeling er voor vandaag ook weer op. Een heerlijk wandeling die ik wellicht nogmaals ga doen! Een schitterende omgeving.

Deze militairen zijn in dit veld in WO II gesneuveld.

Ik heb genoten van deze wandeling en wellicht dat ik nog eens andere delen van dit grootse wandelpad ga bewandelen. Maar ik ga mij uiteraard eerst concentreren op de training voor de 4-daagse van Nijmegen van dit jaar en dan gelijk door met de voorbereidingen en training van mijn eigen MEGA wandeltocht van 2023, ”Nederland in 80 dagen”. Ruim 2000km in 80 dagen volbrengen.

Wil je alle foto’s van deze wandeling bewkijken? klik dan HIER

4 thoughts on “30 april 2022, opening van het Nederrandpad etappe 20”

 1. André,

  Wat ontzettend leuk dat je zaterdag deze etappe hebt gelopen en zo één van de openingslopers van het NederRandpad was.
  Succes met de voorbereiding van jouw mega tocht in 2023!

  Groeten Cindy T

  1. Beste Cindy, voor mij nu maar 1 kleine etappe, voor jou de afgelopen 3 maanden een hele inspanning! Graag gedaan. En ik ga zo langzamerhand in de voorbereiding op mijn tocht ja. Het verschil zit hem vooral in de dagelijkse afstand. Die ligt bij mij iets hoger. We zullen zien.

 2. Super!!!
  De eerste persoon die volgens mij bekend maakt de route helemaal achter elkaar te lopen!
  Hoop dat we deze tocht dan ook zo kunnen volgen als die van Cindy!!
  Voor nu succes gewenst tijdens de vierdaagse!!

  1. Beste Elly,

   Dank je wel. Maar de route waar ik het over heb in 2023 is een andere eigen bedacht rondje Nederland. Daar wees ik al mee bezig toen ik het Nederrandpad tegen kwam. Heeft dus niets met elkaar te maken. Ik loop voor een goed doel dus is niet perse de bedoeling om een nieuwe route voor een LAW te gaan maken.maar je weet maar nooit.

   Mvg André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.