24 en 25 juni 2022, Amersfoortse 2-daagse 2x 40 km

Dag 1 Amersfoortse 2-daagse

Voor velen is de Amersfoortse 2-daagse een belangrijk ijkpunt in de opbouw naar de Nijmeegse 4-daagse toe. Als het goed gaat bij de Amersfoortse 2-daagse, gaat het ook goed bij de Nijmeegse 4-daagse! Dus ook dit jaar heb ik mij weer ingeschreven voor de Amersfoortse 2-daagse. Omdat ik de afgelopen 2 jaar een stuk minder actief ben geweest in het lopen van georganiseerde wandeltochten, al zal dat voor velen anders voelen, ben ik zeer benieuwd hoe mijn lichaam en voeten gaan reageren op deze test.

Vrijdagochtend 24 juni gaat de wekker om 5 uur! Ik sta op en na een klein uur ben ik klaar om te vertrekken richting Amersfoort. Aangezien het reeds mijn 9e versie van deze wandeltocht is, ben ik inmiddels wel bekend waar ik mijn auto kan parkeren. Nadat deze in een woonwijk netjes in een parkeervak staat geparkeerd (gedeeltelijk op de stoep parkeren betekent een fikse bekeuring), begeef ik mij naar de startlocatie. Ik heb dit jaar niet met iemand specifiek afgesproken om samen mee te wandelen maar ik weet dat er velen bevriende wandelaars zijn die hier ook lopen, ik zal dus onderweg vast wel bekenden tegenkomen. Om 7 uur wordt het parcours vrijgegeven en loop ik met de kleine meute mee de eerste kilometers door de bebouwde kom wegstappend. Normaal zijn er bijna 3000 duizend wandelaars die zicht voor dit evenement inschrijven, maar ik heb gehoord dat ze nu nog maar de helft hebben. Ook deze bekende wandeltocht merkt dus de trend van de mindere inschrijvingen! Jammer.

Nadat we er een kilometer of 3 op hebben zitten komt Marijke naast mij lopen. Ik ken haar ook al een jaar of 8 en aangezien we al de afgelopen 3 kilometer hetzelfde tempo lopen kan dat net zo gezellig naast elkaar als achter elkaar. Ik geef wel aan dat ik een vast tempo van ongeveer 6 km/u wil lopen. Gelukkig is dat ook een tempo wat Marijke lekker ligt en lopen en kletsen we zo dus de kilometers lekker weg. Bij de eerste rust na ongeveer 12 kilometer, doe ik alleen even schone sokken aan en wandelen we over de het defensieterrein de Vlasakkers verder. Het grote voordeel hiervan is dat je hier even totaal geen last hebt van andere weggebruikers en je een hele brede weg ter beschikking hebt!

Helaas zijn wij er onderweg achter gekomen dat we op 2 momenten wat extra kilometers hebben gelopen. En de tweede is een behoorlijk stuk extra van bijna 5 kilometer! Maar wij zijn niet de enige! Is dat het kudde gedrag of toch pijlen die op een wat ongelukkige manier zijn bevestigd dat wij ze hebben gemist?? Maar goed, veranderen kunnen wij het nu niet dus wij zullen vandaag een flink stuk extra in de benen hebben dan gepland. Na 30 kilometer op onze teller, maar dus 25 km in het normale parcours, zijn wij wel toe aan de rust bij Voetbalvereniging ’t Vliegdorp. Daar zien wij vele bekenden en maken met sommige even een kort praatje. Zo ook met Sjaak die ik 8 jaar geleden bij deze wandeltocht ben tegengekomen. Hij loopt met andere wandelvrienden die ik zo af en toe eens tegenkom in het land bij diverse wandeltochten.

Na 25 minuten zijn wij weer genoeg bijgetankt en vervolgen wij onze route weer. De bedoeling was om dit laatste stuk van ongeveer 15 aan één stuk door te wandelen. Maar na een kilometer of 8 á 9 wordt het opeens heel erg donker en vallen er een paar druppels. Omdat we precies aan komen lopen bij een rust, Heinde en ver, wat vroeger Chalet Waterloo heten en mijn trouwlocatie was, besluiten we om toch maar even naar binnen te gaan. Dat was geen slechte keus want amper 30 seconden later gaan de hemelsluizen open. Binnen tref ik vele bekenden aan en maak daar even een praatje mee. Na ruim 1 kwartier is het weer opgeklaard en gaan wij verder voor het laatste stuk.

Na 8 uur en 20 minuten en 45 km wandelen, lopen we het start en finishterrein weer op en kijk ik op een zeer geslaagde wandeldag terug. De weersvoorspellingen waren zeer slecht maar ik heb vandaag de poncho niet hoeven te gebruiken en ben benieuwd hoe het morgen zal vergaan.

Dag 2 Amersfoortse 2-daagse

Zaterdag is de weersvoorspelling een stuk beter dan gisteren maar ik neem de poncho voor de zekerheid wel mee. Wat vandaag belangrijk zal zijn is dat ik wat beter op de bepijling ga letten want nog een keer een stuk extra wandelen heb ik, ondanks dat het gisteren prima is verlopen, niet zoveel zin in. Bij de start zie ik Marijke al staan en gaan we in de rij staan wachten zodat we om 7 uur weg mogen. Dan zie ik opeens Karin, ook haar heb ik hier bij deze wandeltocht een jaar of 5 geleden ontmoet en we maken even een praatje. Maar tijdens dat we even gezellig wat bijkletsen, is het wandellegioen al in gang gekomen omdat ze het parcours wat eerder vrijgegeven hebben. Marijke is reeds vertrokken en ik moet dus wat mensen in gaan halen om bij haar te komen. Maar op dit stuk parcours gaat dat helaas niet lukken. Het is een smal pad waar het niet mogelijk is om ongehinderd in te halen. Maar ik zie haar een meter of 50 voor ons lopen dus zal dat later wel goed komen denk ik.

Ondertussen loop ik naast een moeder en dochter en kom met hen aan de praat. Ze komen uit Lienden en gaan dit jaar samen de 4-daagse weer wandelen. Ondertussen zie ik dat Marijke ook samen met een andere bekende wandelt en zo lopen we de kilometers langzaam onder onze voeten weg. Bij de eerste rust bij De Pyramide van Austerlitz zoek ik weer naar Marijke maar zie ik haar niet, ook moeder en dochter ben ik even uit het oog verloren. Dan maar even gewoon mijn pauze alleen doorbrengen en later weer verder. Als ik net een mooi plekje heb gevonden om mijn broodje te nuttigen en het sapje op te drinken, zie ik Marijke aan de andere kant van de weg verder lopen. Nou dan zal ik die vandaag waarschijnlijk alleen nog maar bij de finish tegenkomen denk ik nog.

Als ik inmiddels lekker ben uitgerust en weer vertrek zie ik aan de andere kant van de weg de persoon die op het laatst bij moeder en dochter was komen lopen en een bekende van hun was. Ik vraag of zij al zijn vertrokken en hij zegt dat ze net 2 minuutjes eerder weg zijn gegaan. Omdat ik ze verder nog niet kan zien loop ik gewoon mijn eigen tempo verder. Maar na een kilometer of 3 zie ik ze lopen. Ze zijn bezig om oordopjes in te doen omdat we nu wat langere rechte stukken lopen en dan is muziek lekker om het tempo er een beetje in te houden. Maar als ik naast ze kom lopen horen ze mijn muziek uit mijn kleine JBL boxje komen en besluiten ze om de oordoppen weer op te bergen en op mijn muziek verder te wandelen. Dit gedeelte van de route is bekend voor mij omdat het ook een onderdeel van een van de routes van mijn Pinksterwandeltocht was. Er zitten wat slimme aanpassingen in die ik waarschijnlijk ga overnemen en in mijn eigen route voor volgend jaar ga inpassen.

Omdat ik weet dat de volgend rust pal naast een veel leukere maar niet aangeven rustpunt ligt namelijk Theeschenkerij “Eldorado”, geef ik bij de dames aan dat het daar wat rustiger zal zijn om te vertoeven. Zo gezegd, zo gedaan, lopen wij na ruim 15 kilometer de mooie achtertuin van deze rustige plek op. De dames bestellen een heerlijke thee en ik een frisdrank omdat thee nou niet mijn favoriete drank is. De geweldig mooie omgeving van deze geeft mij de nodige rust. Ik begrijp daarom ook niet dat deze locatie er meer aan doet om de wandelaars die 10 meter extra te laten lopen en naar deze geweldige locatie te lokken. Maar voor ons betekent het dat we heerlijk rustig zitten en onze bestelling in ieder geval snel wordt bezorgd. We hebben hier dan ook heerlijk gezeten en kunnen na ruim 25 minuten uitgerust onze weg vervolgen.

Na ruim 2 kilometer zie ik Karin ruim 100m achter ons lopen en zeg de twee dames dat ik met haar weer even wil bijpraten en wacht haar dus even op. Zo kletsen we lekker 1 uurtje bij totdat we bij het terrein van de YMCA aankomen alwaar een rustpost is ingericht. Ik neem daar 2 lekkere bekers aanmaaklimonade en na een minuut of 8 loop ik weer verder. Vanaf hier is het nog maar 4 kilometer naar de finish. Daar aangekomen laat ik mij het broodje haring weer heerlijk smaken en zie ik Marijke ook weer zitten. Het was een geslaagde 2-daagse en een prima training voor de 4-daagse die over 3 weken plaats zal vinden. Het komend weekend staat er nog 1 maal een 40 km op het programma en daarna zal ik alleen wat “onderhouds” kilometers wandelen om de benen en voeten soepel te houden.

Bekijk HIER alle foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.