2 juli 2022, 40 km De klomp-Nijmegen

Wat is het verschil tussen Rotterdam en Nijmegen? Euh, is dat een relevante vraag met betrekking tot mijn wandeling van vandaag? Jazeker. Nou daar gaan we dan.

-Rotterdam heeft 650.000 inwoners, Nijmegen heeft er 180.000

-Rotterdam heeft een van de modernste en jongste(herbouw na 1945)steden van Nederland en Nijmegen is de oudste stad van Nederland.

-Rotterdam ligt aan het verlengde van de Rijn, Nijmegen aan de Waal

-Rotterdam heeft Lee Towers, Nijmegen heeft Frank Boeijen

-Rotterdam heeft de Erasmusbrug, Nijmegen heeft De Waalbrug

-Rotterdam heeft Park Pompenburg, Nijmegen heeft het Kronenburger Park

…maar er is 1 ding wat uniek is in de wereld, de Internationale Nijmeegse Vierdaagse. Daar is er maar 1 van en die is in Nijmegen. Over 2 weken is het alweer zover. Dan barsten de Vierdaagse Feesten weer los en op dinsdag 19 juli vertrekken 45000 wandelaars aan hun iconische tocht.

Vandaag (zaterdag 2 juli) loop ik weer eens naar deze mooie stad toe en dat doe ik vanaf het station Veenendaal-De Klomp. Afgelopen week een oproepje op FB gedaan om wat wandelaars mee te krijgen en na wat aan en ook weer afmeldingen, gaat vandaag Manon uit Renswoude mee, ik ken haar al van kinds af aan, en een wandelaarster uit Rotterdam, Karin. Vandaar de topic hierboven. Ik ga zeker niet alle mensen uit het westen van het land over 1 kam scheren maar wat was het vandaag leuk om samen met deze twee dames te wandelen en dan vooral de verschillen te ervaren tussen een dame uit de stad en een dame van het platteland!! Er gaat een wereld open voor Karin dat weet ik zeker. 

Maar het 1e doel voor vandaag is uiteraard weer gewoon een training van bijna 40 km. Nadat wij allen op het station zijn aangekomen beginnen we iets voor 8.00u aan de wandeling. De wandeling vandaag is zeker niet bijster moeilijk, 4x links en 4x rechts. Klinkt saai, en ja er zitten zeker wat langere rechte stukken in, maar in de komende 40km gaan we veel verschillende landschappen zien. De eerste 5 km is wellicht het saaiste stuk, nou dat hebben we dan maar gelijk gehad. Het is een rechts stuk fietspad langs het spoor naar Ede. Maar ook langs dat spoor zie je genoeg, als je je ogen maar de kost geeft. Het is bekend dat dames wat vaker naar de toilet moeten, daarom heb ik ook onderweg wat rusten ingebouwd waar dat mogelijk is. Alleen voor Manon was de eerste stop na 10 km net iets te ver en daarom maakt zij van de gelegenheid gebruik om bij het eerste de beste tankstation na 7 km naar de daar aanwezige toilet te gaan om daarna weer met een fijn gevoel verder te kunnen lopen.

Na 10 km hebben we dus de eerste rust en daar koop ik een heerlijk fris aarbeiengebakje. Omdat we net ook al even gestopt waren, blijven we hier maar 15 minuten zitten. Na deze rust lopen we aan de westkant van Wageningen langzaam omhoog om bovenaan bij het Arboretum te eindigen. Het was mijn bedoeling om een stuk door het Arboretum te wandelen maar na een paar honderd meter zie ik dat er weinig mooie bloemen en struiken te zien zijn dus snijdt ik dit extra rondje af en lopen we over de Holleweg een kleine afdeling naar beneden om zo richting het pontje, het Lexkesveer, te lopen. Als we bijna bij het veer zijn zien wij al auto’s ons tegemoet komen en ik zeg nog dat we waarschijnlijk te laat komen. Als we de hoek om lopen is de boot net aanstalten aan het maken om te vertrekken maar de schipper ziet ons aankomen lopen en doet de slagbomen nog even open zodat we toch nog meekunnen, er zijn nog oplettende aardige mensen op de wereld.

Na het verlaten van de pont, lopen we direct in een andere wereld, het oostelijk gedeelte van de Betuwe.  Voor Karin, onze Rotterdamse wandelaarster, gaat er ook een nieuwe wereld open. Kraampjes langs de weg, en een automaat waar je geen kroket uit kan halen maar eieren en aardappelen! Gelukkig weet ze wel dat de melk uit een koe komt en niet uit de fabriek. Maar ook de vele mooie boerderijtjes verbazen haar. Tja, voor ons is dat gesneden koek. We hoeven maar een paar honderd meter ons dorp uit te fietsen en zijn in dezelfde wereld als wij nu hier zien. En nu ben ik zelf diegene die zijn blaas nog even moet legen. Gelukkig zitten langs de weg waar we lopen genoeg tankstations, dus daar maak ik dan na 17 km ook graag gebruik van. 

De volgende rust heb ik gepland bij een leuk oud pand, Museumboerderij den Tip in Herveld Zuid, na een kilometer of 24. Daar nemen we even goed de tijd om uit te rusten en weer bij te tanken. Bij deze boerderij werken allemaal vrijwilligers en ik weet dat ze hier een heerlijke warme appelflap hebben en die wordt door ons alledrie dan ook besteld met wat drinken erbij. Ook hier verbaast Karin zich weer en nu om het feit dat hier alleen met contant geld betaald kan worden, er is geen gelegenheid tot pinnen. Na ruim 30 minuten hier gezeten te hebben vertrekken we voor het laatste stuk van ruim 14 km naar de Wedren en dan nog 1 kilometer terug naar het Station. 

Als we Herveld uitlopen gaan we de snelweg A50 onderdoor en lopen het fietspad over de brug bij Ewijk over en gaan dan aan de andere kant van de Waal een trap af om over de dijk verder te lopen. Vanaf hier is het nog ruim 7 km naar de sluizen van Weurt, voor de vierdaagse lopers een bekend markeringspunt op de 2e dag van de 4-daagse. Want vanaf hier is het nog ongeveer 5 kilometer naar de finish. Wij lopen nu niet over de Waalkade dus is onze route iets korter. Eenmaal aangekomen op de Wedren maken we nog even een leuk fotomomentje en gaan dan terug naar het station.

Omdat de bediende achter de kassa bij de shop op het station ruim de de tijd neemt om alles af te rekenen missen we net de trein zodat we nog een half uurtje de tijd hebben om nog wat na te babbelen over de wandeling van vandaag. Het was weer een geslaagde dag en morgen (zondag) loop ik nog even “de spieren los” met een rondje van 20km en dan ben ik bijna klaar voor de 4-daagse van Nijmegen. Volgend weekend nog 2 dagen wat kortere afstanden en dan is het gedaan met de voorbereidingen voor de 4-daagse. Dan heb ik er bijna 650 trainingskilometers opzitten dit jaar. En na de meniscusoperatie van oktober 2021, vind ik dat voldoende. 

Bekijk HIER alle foto’s 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.