15 december 2019, Wanda’s wijn Wandeling te Dieren

Op de wijngaard “Hof te Dieren”, heb ik vandaag mijn laatste wandeling van het jaar. Wanda heeft deze verzorgd in samenwerking met de “wijnbaron” van deze wijngaard. Na de ontvangst op de wijngaard verteld Wanda wat over de wijngaard en het ontstaan ervan. Vandaag staat er “maar” 12 á 13 km op het programma. De wandelingen van Wanda zijn meestal niet langer dan 15 km. Normaal gesproken een “opwarmertje” voor mij. Maar vanwege de problemen met mijn enkel, is dit voor nu een prima afstand.

Eerst nog even wat info voordat we vertrekken.

Nadat Wanda wat informatie heeft gegeven over de wijngaard vertrekken we. Het is een gevarieerde groep wandelaars. Enkele bekenden maar ook heel veel nieuwe wandelaars. Helaas is Nico, die er nagenoeg altijd bij is dit keer niet bij. Hij is geblesseerd. Maar er zijn genoeg wandelaars dus ik zal mij best wel vermaken. Al snel na het vertrek kom ik snel in gesprek met een Italiaan die nu gepensioneerd chef-kok is. Gepassioneerd verteld hij over zijn komst naar Nederland en de tijd dat hij eerst voor een baas werkte en daarna dacht, “dit kan ik ook voor mijzelf gaan doen”. Een succesvol bedrijf volgde met maar liefst 3 filialen.

“Veranderen maar toch hetzelfde blijven”.

Onderweg komen we een bankje tegen en daar weet hij de vertaling mooi bij te geven. Zo lekker kletsend, vliegen de kilometers onder onze voeten door. Eerst door Ellecom lopend, dan banjerend door het bos komen we bij een bekend kasteel, kasteel Middachten!! Hier staan we even stil. Naar binnen gaan we niet maar een bezoek is het zeker een keer waard.

Na het mooie aangezicht van dit kasteel lopen we verder. We hebben nog een lekkere lunch op het programma die Wanda samen met de wijnbaron heeft georganiseerd. Dus dat beloofd wat!! In de plaats de Steeg is het de bedoeling dat wij onze lunch krijgen aangereikt en nog ongeveer 2 kilometer meenemen naar de definitieve plek. Maar de communicatie is ergens niet helemaal goed gegaan. Maar gelukkig is de wijngaard niet ver weg en komt de wijnbaron snel aanrijden met ons eten en….. heerlijke wijn!! We moeten hiervoor wel een klein klimmetje overwinnen maar dan zijn we op een mooie plek om onze heerlijke lunch te nuttigen.

De wijn is echt overheerlijk maar we zijn nog maar op de helft dus teveel kunnen we niet drinken anders worden het nog 6 heeeeeeeel lange kilometers. Dus we laten ons de belegde broodjes heerlijk smaken en drinken met mate maar maken de flessen wel leeg. Die hoeven dan niet meer mee en kunnen bij het afval. Vlak voordat we bij onze rust aankwamen ging ik nog even flink door mijn enkel. Ja, de verkeerde!! Maar gelukkig heb ik na de rust weinig last van die verzwikking. Zou dat door de wijn komen? Maakt mij niet uit. Het is voor mij in ieder geval een belangrijk gegeven omdat dit betekent dat de pijn in mijn enkel niets te maken heeft met mijn spieren of pezen. Het is echt iets, een zenuw of iets dergelijks, wat beknelde zit ergens tussen.

Na de rust met de heerlijke lunch gaan we weer verder. Het valt ons op dat de hond die één van de wandelaars heeft meegenomen, nog zo mooi wit is! “Dat komt door de speciale vacht”, zegt de eigenaresse. Er zit en soort olielaagje in/over het haar, zodat het vuil er niet goed aan kan hechten. Want met die mooie witte krullenvacht had je eigenlijk wel anders verwacht in de omgeving die we nu lopen met veel zand en water waardoor er toch wel aardig wat modder her en der te vinden is.

Ik praat ook even met Shanna. Zij loopt namelijk met een flinke grote en GEVULDE rugtas. Dat doet mij denken aan mijn trainingen voor mijn eigen wandeltocht van 1000 km. Shanna is namelijk ook (weer) aan het trainen om aan het gewicht van de rugtas te wennen. Zij gaat in 2020 weer een mooie trail wandelen. Wil je weten wat dat is? Kijk dan meer eens op www.hikenbeginthier.nl. De rugtas van Shanna weegt ongeveer 17 kg!! Een flink gewicht, maar daarom ook zo belangrijk om je lichaam eraan te laten wennen. Want het vergt best wel wat van al je spieren en gewrichten die extra massa.

Dan komen we bij een poel met water aan en stoppen we even. Wanda begint te vertellen dat dit een plek is waar de wilde zwijnen graag komen om hun vochtvoorraad weer op peil te brengen. En hoe ze dat weet? Dat kan je namelijk zien aan de bomen. Daar zitten nog de plukken haar van de zwijnen op die er met hun vacht langs schuren. En ook aan de afdrukken van hun poten langs deze poel.

Langzaamaan komen we weer terug in de bewoonde wereld en lopen we het terrein van de wijngaard Domein Hof te Dieren weer op. Het was een heerlijke tocht en voor mij voor nu even genoeg kilometers omdat mijn voet gewoon nog niet meer aan kan. Binnen staat de kachel al heerlijk te branden en op tafel staan de wijnflessen voor de wijnproeverij al op ons te wachten.

Dat we het ons hebben laten smaken dat kunnen jullie wel raden denk ik. En wil je zelf een keer deze of en andere wijnwandeling met Wanda meemaken? Kijk dan op https://wandawandelt.nl/wandel-mee-met-wanda/ voor de agenda en waar deze wandelingen worden gehouden. Al vast een hint, op 2 februari in de buurt van Groesbeek en 7 en 22 februari weer hier in Dieren. Het is echt de moeite waard!

Ik zal zelf voorlopig even niet zoveel meer aan de wandel zijn vanwege mijn probleem met mijn enkel, maar ik ben nu ook bezig met de voorbereidingen voor de Pinksterwandeltocht van 31 mei 2020! De startlocatie is een andere dan vorig jaar, ongeveer 5 kilometer van die van afgelopen jaar vandaan maar ik heb daardoor wel een mooi stukje route kunnen toevoegen met een stukje geschiedenis van de 2e Wereldoorlog, de Grebbelinie met bunkers en loopgraven. Ook echt de moeite waard. Daarover binnenkort meer. Houd daarvoor ook de pagina op mijn website in de gaten. www.spierenaandewandel.nl/pinkstertocht/

Er zullen dit jaar weer dezelfde afstanden zijn als afgelopen jaar, 15, 20, 30 en 40 km. De eerste 5 en laatste 5 kilometer dus helemaal nieuw maar voor een groot gedeelte weer dezelfde mooie routes als afgelopen jaar met ook weer dezelfde rustpunten met overheerlijke soep en gebak!

Tot binnenkort!

Klik HIER voor de video.

klik HIER voor alle foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.