1e dag van de alternatieve vierdaagse 2020, 23km, de dag van Woudenberg.

2.30u staat de wekker, lekker vroeg. Om 3.30u wordt ik namelijk naar de start van de vierdaagse gebracht…… Dat zou vandaag het begin van mijn dag zijn geweest voor mijn 10e Vierdaagse van Nijmegen. Ware het niet dat het Coronavirus roet in het eten heeft gegooid en de Vierdaagse, net zoals vele andere evenementen, is afgelast. Gelukkig zijn er mensen aan het denken geslagen en is het idee voor de Alternatieve Vierdaagse bedacht. In je eigen omgeving 4 dagen achter  elkaar een afstand lopen van 10, 20, 30, 40 of 50 km. De 10 en 20 km zijn uiteraard geen officiële afstanden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, maar deze is bedoeld om zo meer publiek aan het wandelen te krijgen. Normaal gesproken zou ik de 4x40km moeten lopen. De afgelopen 9x heb ik de 4x50km volbracht. Dit jaar zou mijn 10e x worden en dan in principe ook de 4x50km. Maar zoals velen van jullie misschien wel weten heb ik al sinds mei 2019 een slepend probleem met mijn rechter enkel, en zou de 4x50km een groot probleem zijn geworden. Zelfs de 4x40km had ik mijn vraagtekens bij gezet.

Maar sinds kort heb ik zooltjes die het probleem met mijn enkel neutraliseren. 1 maand geleden al eens 20km gelopen en dat ging goed. Dus toen heb ik besloten om ook een de alternatieve vierdaagse mee te gaan doen. Ik was uiteraard overmoedig toen ik zei dat ik wel de 4x30km zou gaan wandelen. Dat was wellicht ook wel gelukt, maar het verstand heeft dit keer gewonnen van de impulsiviteit en trots en het is 4x20km geworden.

Zo vertrok ik vanmorgen om 8.00 met de auto om naar het startpunt te rijden. Vandaag heb ik gezelschap van Wilma. Zij heeft de Vierdaagse ook al 4x gelopen en weet dus wat het gevoel is. Daar gaat het dus ook direct over. HET Vierdaagse gevoel. Dat is moeilijk uit te leggen aan mensen die het niet hebben meegemaakt. Het is een combinatie van diverse gevoelens van emotie, euforie en sportiviteit. Als je niets met een massa mensen hebt zal je dit ook niet toelaten en krijg je dit gevoel ook niet. Deze mensen haken na 1 of wellicht 2 maal de Vierdaagse gelopen te hebben weer af. De andere blijven hangen en komen elk jaar weer terug.

Maar nu even naar de dag van vandaag. Vanuit hotel Schimmel1885 te Woudenberg start de route. Het is de route van 23km die ook onderdeel uitmaakt van de Pinksterwandeltocht die ik jaarlijks organiseer. Volgend jaar zal die plaatsvinden op 23 mei 2021 als alles het weer toelaat. Het weer is vandaag ideaal, een graad of 21, klein briesje en half bewolkt. Ik loop dus in een korte broek en t-shirt met korte mouwen. Uiteraard wel een blauw t-shirt omdat het vandaag blauwe dinsdag is. Ik loop vooral rondom Woudenberg en heb deze dag dus omgedoopt tot de dag van Woudenberg. 

De route gaat over de Grebbelinie waar ik de vorige keer al over heb geschreven. De rust staat dus weer gepland bij Theehuis Monchouette. Maar omdat het tempo er flink inzit zijn we een krappe 10 minuten te vroeg. Dat kunnen we nog met enkele minuten verkorten  door een klein stukje extra te lopen vlak voor de rust maar uiteindelijk moeten we even wachten voor we aan het heerlijke gebak en koffie kunnen. Er zit nog een jong stel te wachten die de omgeving gaat verkennen op gehuurde fietsen. Ze komen helemaal uit Hazerswoude-Rijndijk. Ik geef hun wat tips om te bezoeken in de omgeving. 

Nadat wij onze lekkernijen naar binnen hebben gewerkt gaan we weer op pad. We lopen direct weer verder over de Grebbeliniedijk. Hier is het nog wel even oppassen dat ik mijn enkel niet verzwik en heel hou. Maar tot nu toe gaat alles goed! Als we in Woudenberg terugkomen maak ik uiteraard nodig even een foto van het plaatsnaambord omdat het vandaag de dag van `Woudenberg’ is. Het laatste stukje gaat over een smal fietspad wat nog behoorlijk druk is. Een stel met 2 kinderen herkend mijn vierdaagsevlag en wij krijgen spontaan een applaus. Mooi toch!! Na 4uur en 45 minuten zitten de ruim 23 km inclusief de pauze erop en komen we weer terug bij ons startpunt. Dag 1 van de alternatieve vierdaagse zit erop en ben benieuwd hoe het morgen mij zal vergaan. Vandaag is prima verlopen en ben positief gestemd over mijn enkel.

Morgen weer een nieuwe dag, roze woensdag!! Dus mijn outfit is daarop aangepast. Ik zal onderweg wel opmerkingen daarover krijgen, ben benieuwd!

Bekijk HIER alle foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.