3e dag van de Alternatieve vierdaagse 2020, 26km, de dag van Amerongen

6.00u, ring-ring-ring. De wekker staat vroeg deze morgen. Er staat een heerlijke “bergetappe” op het programma van ongeveer 26km. Ook hier in het midden van het land hebben wij een mooie heuvel liggen. De Amerongse Berg is met zijn 69,2 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Een heerlijk vooruitzicht dus. Maar eerst moet ik hetzelfde parcours lopen als ik gisteren mee begonnen ben. Ook dat lijkt dus wel een beetje op de Vierdaagse, daar zijn ook dag 2 t/m 4 de eerste 5 kilometers praktisch hetzelfde. Dus de eerste 4 kilometer maak ik ook niet zo heel veel foto’s. Een paar nieuwsgierige koeien wil ik nog wel op de foto zetten. Zo’n vierdaagse vlag trekt toch de aandacht.

Dan loop ik de A12 onderdoor en toetert er een motorrijder. Dat gebeurt uiteraard anders nooit!! Maar hij steekt zijn duim omhoog en ik begrijp dat ook hij doorheeft wat ik aan het doen ben. Toch grappig dat je in een ander deel van het land dan waar je nu eigenlijk zou moeten zijn, toch reacties krijgt. Na een kilometer of 6 loop ik op de weg met de toepasselijke naam “Bergweg”. Deze gaat inderdaad over de top heen richting Amerongen maar ik buig na een paar honderd meter af en loop het bos in. Ik zet mijn muziek uit en geniet van de serene rust die alleen wordt verstoord door mijn voetstappen in het grind. Bekijk HIER mijn korte film tijdens dit stuk wandeling.

De route heb ik gisterenavond nog uitgestippeld op afstandsmeten.nl wat ik voor al mijn wandelingen gebruik. Zo kon ik goed uitzoeken waar het hoogste punt lag en heb ik de route uiteraard daarheen geleid. Mijn horloge geeft een iets lager getal dan zou moeten, 63 meter in plaats van 69, maar ik vind het prima. Dan loop ik naar nog een bekend punt hier op de berg, de eenzame Eik. Daar aangekomen staan er nog een mevrouw in een scootmobiel en een man. De man zegt, “dan maar hier hè?” Ik versta het niet goed en hij herhaalt zijn zin. Nu begrijp ik het, hij herkend mijn vierdaagsevlag! De vrouw stelt voor om even een gezamenlijke foto te maken omdat de beste man anders ook de vierdaagse zou lopen en ook voor de 10e maal, net zoals ik! We raken aan de praat en ook hij beaamt dat hij het saamhorigheidsgevoel best wel mist. Vrienden van hun staan ergens in de buurt van Nijmegen op de camping en lopen hun eigen rondjes! Ze komen uit Zoetermeer en staan hier in Overberg op de camping. Wat een leuke ontmoeting was dat!

Nadat ik hun wat aanwijzingen heb gegeven waar ze naartoe moeten lopen vervolg ik mijn weg richting mijn eerste rust, restaurant ‘t Berghuis. Daar aangekomen bestel ik een lekker bak koffie met een appelgebak. Nadat ik terugkom van het toilet staat deze al heerlijk buiten voor mij klaargezet. Het gebak is heerlijk maar er ligt wel duidelijk veel teveel slagroom naast. Maar goed, ik heb geleerd dat je alles opeet dus dan maar wat steviger doorlopen! De honden zijn enthousiast en leggen een stuk hout naast mij maar ik ga er niet op in want anders kan ik natuurlijk blijven spelen met deze oude politiehonden. Na de korte break ga ik verder en kom ik een stel personen tegen die even daarvoor ook al zag lopen met een gigantische trolley met video en foto apparatuur. Het blijkt om een film voor een bekend theemerk te gaan! Maar ik begrijp niet waarom daar een dame in te weinig kleding voor nodig is!! Hmmm.

Ik ga even verderop zitten en geniet van het uitzicht. Hier kan je bij helder weer ver kijken richting de Betuwe. Ook hier heb ik weer even een boodschap voor mijn wandelvrienden Bekijk deze HIER. Vanaf hier gaat het naar beneden richting Veenendaal. Voordat ik de A12 weer onderdoor loop zet ik nog even wat dieren op de foto. Ik besluit een klein stukje af te wijken van mijn route en deze iets te verlengen om weer omhoog te lopen richting de Emminkhuizerberg (ja zo heet hij echt) die ongeveer 20 meter hoog is. Dan loop ik richting Renswoude en besluit langs het Kasteel te lopen. Aangekomen bij de provinciale weg zie ik aan de andere kant van de weg een wandelaar lopen. Hij roept hoeveel ik loop en we raken even aan de praat. Hij blijkt dagelijks 30km te wandelen. Helaas is zijn wandelmaatje uitgevallen en loopt hij nu alleen. Voor hem is de eerste keer dat hij dit doet en heeft veel gehoord over de saamhorigheid en is benieuwd hoe dat zal zijn tijdens de Vierdaagse. Ik zeg hem dat dit alleen tijdens de Vierdaagse te ervaren is. 

Om dit gevoel toch een beetje te krijgen heb ik besloten om de laatste dag toch in Nijmegen te gaan wandelen. Als geboren Nijmegenaar moet ik dat gewoon doen. Ik geef hem aan dat ik morgen dus naar Nijmegen ga en hij twijfelt of hij dat zou moeten doen omdat zijn wandelmaatje niet mee kan wandelen. Maar die zal wel langs de route gaan zitten denkt hij. Al met al heb ik vandaag meer aanspraak gekregen dan de afgelopen dagen en leuke gesprekken gehad. Het laatste stuk maak ik nog even een foto van een mooie verfraaiing van een rotonde. Afhankelijk van waar je staat heb je 2 verschillende beelden van hetzelfde kunstwerk!

handenschuddend
1/4 slag verder, boom met kraaien

Rest mij nog te zeggen dat ik morgen dus naar Nijmegen ga en rond 6.00u op de Wedren zal staan. Ik zal wel zien of het te druk is, kan ik nog altijd terug en in mijn eigen omgeving gaan wandelen. Het zal in Nijmegen in ieder geval de 30km worden. Mijn verslag zal morgen waarschijnlijk iets later verschijnen of pas op zaterdag.

Klik HIER voor alle foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.