Pegasus Wekerom/Ede 30 km, 28 oktober 2017

Na vorige week een eigen “rondje” van 30km te hebben gelopen om een nieuwe route uit te zetten voor mijn eigen pinkstertocht van 20 mei 2018(meer info hierover volgt later), stond zaterdag 28 oktober weer de Pegasus wandeltocht op de agenda. Ik zal eerst wat vertellen over de geschiedenis van deze tocht.

Na afloop van de Slag om Arnhem in het najaar van 1944 zaten ongeveer 6000 Britse militairen op de noordelijke oever van de Rijn vast in vijandelijk gebied. Veel van deze militairen wisten met behulp van het verzet op en rond de Veluwe onder te duiken. Uiteindelijk ontstond het plan om de ondergedoken militairen tijdens twee nachtelijke operaties te evacueren over de Rijn, naar bevrijd gebied. Operatie Pegasus 1, een gevaarlijke tocht in de omgeving van Ede, vond plaats in de nacht van 22 op 23 oktober 1944.

Historische legervoertuigen

De Pegasus Wandeltocht vindt op diezelfde datum plaats en voert de deelnemers langs gedeelten van de oorspronkelijke route. Je loopt vanuit Wekerom naar Renkum om via Wageningen, Bennekom en de Edese bossen het eindpunt te bereiken. De finish is niet bij het startpunt maar bij de kerk van de evangelische gemeente “de Schuilplaats” (voorheen was dat bij Hotel de Bosrand) in Ede. Vervolgens word je in originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar het startpunt van de tocht gebracht.

Ik loop deze tocht samen met mijn buurman Michel en Hetty. Samen met Michel rijd ik om 7.00u richting de startlocatie in Wekerom. We zijn wat aan de vroege kant en nemen dus even een kop koffie/thee. Niet al te lang daarna arriveert Hetty en ook zij neemt even een lekkere bak koffie na een voor haar stuk langere rit. Wij zijn in een minuut of 20 op deze locatie waar Hetty er bijna 1 uur over doet dus dan gaat dat bakkie er wel in.

Om exact 8.00u beginnen wij aan onze 30 km van vandaag. Andere jaren loop ik ook nog wel eens de 20 km maar dit jaar wilde ik graag 30 km lopen. Ook gezien het feit dat ik voor de training van mijn wandeluitdaging van 2018 nu graag 30 km per tocht wil lopen om zoveel mogelijk kilometers in de benen te hebben. Vandaag train ik ook weer met mijn rugzak met een volle bepakking van 14 kg. De bepakking is overigens niet mijn kleding etc. wat ik tijdens mijn tocht meeneem maar voor het grootste gedeelte is het een stuk piepschuim voor de vulling met daarin een blok beton voor het gewicht. Voor de rest heb ik de rugzak aangevuld met handdoeken om alles toch goed te verdelen. Mijn reserve sokken, broodjes en drinken is wat de 14 kg compleet maakt.

 (bedankt Hetty voor deze foto)

Achterop heb ik dit keer weer info over “de 1000 km tocht” gehangen en hoop zo op wat gespreksmomentjes met mede-wandelaars. Die komen er vandaag genoeg en heb ook behoorlijk wat flyers uitgedeeld. En nu maar hopen dat die mensen dit verhaal lezen en een donatie over hebben voor het goede doel waar ik voor loop, SpierenvoorSpieren.

De route van deze tocht wijzigt nauwelijks dus het uitzoeken van een ander fotomoment als andere jaren is steeds lastiger omdat je vaak dezelfde foto’s van de mooiste plekjes neemt die je het jaar ervoor ook al heb genomen. Ik probeer vandaag dus wat andere momenten uit te zoeken. Een daarvan is de fotograaf die onderweg staat. Maar helaas is dat dit keer een totale mislukking. Als je op de website kijkt kan je de foto niet goed bekijken en inzoomen. Maar zo op het eerste gezicht leek het mij een prima foto. Helaas is de professionele fotograaf dit keer gezakt voor zijn examen!! De foto is totaal niet scherp maar dat kan ik niet zien voordat ik hem heb besteld. Zonde van mijn geld!!n Ik ga er nog maar een mailtje aan wagen na het weekend.

 

De rusten zijn vandaag redelijk goed verdeelt over parcours en na ruim 9 km komen we bij de eerste aan, Juffrouw Tok bij de Ginkelse Heide.  Daar staat ook altijd een Pipe en Drumband te spellen. Maar omdat wij redelijk vroeg zijn staan die er pas als we weer buiten komen. het is nog wel vroeg, nog geen 10.00u maar ik neem hier toch de overheerlijke erwtensoep die zéér rijkelijk gevuld is met worst. Ik probeer mijn trainingen zoveel mogelijk te laten lijken op een dag tijdens mijn tocht in 2018 dus ook hier verwissel ik mijn sokken. Ondanks dat de temperatuur nu natuurlijk zeker 10 graden lager is dan tijdens mijn tocht het geval zal zijn, heb ik het toch warm gekregen en wil ik zorgen dat mijn voeten geen blaarvorming door transpiratievocht zouden kunnen krijgen.

 

Na deze rust lopen we verder en steken we de Ginkelse heide over. Hier raak ik in gesprek met een drietal wandelaars die we de verdere dag nog een paar keer tegen komen. Ze willen weten wat die 1000 km tocht inhoud. Ik vertel ze graag alle details en hoop natuurlijk dat ook zij mij gaan volgen en een donatie gaan doen!! Na een aantal kilometers komen we al bij de splitsing en wij lopen nu rechtdoor en kiezen voor de 30 km route. dat heeft een speciale reden maar daarover later meer. Al snel zijn we op zoek naar een plek voor een “rustmomentje”. Nu al? nou het is 11 uur dus zeker bij deze tocht moeten we die even inlassen en zo de gevallen soldaten in oorlogen herinneren!! Wees overigens niet bang dat wij de tekst op het bordje niet hebben gezien. De dieren waren niet aanwezig!!

 

We gaan na deze korte pauze snel weer verder en komen na ongeveer 9 km gelopen te hebben door een mooie route met veel bos, mooie slootjes en vennetjes bij Restaurant Campman en nemen daar een lekkere versnapering met koffie. Omdat het weer nu wat minder is als andere jaren gaan we lekker binnen zitten. Ik word hier bij binnenkomst direct door iemand herkend. Hij heeft mij ook gezien bij de Airbornemars en herkend mij aan mijn (te grote) rugtas. Maar hij heeft dit onthouden omdat hij ook langere tochten heeft gelopen met een grote rugtas. Ik geef hem een flyer van mijn tocht en we wensen elkaar nog een fijne tocht verder.

Na een minuut of 30 gaan we weer verder en lopen weer door mooie stukken bos. Deze lus in de route maakt dit stuk veel mooier dan de 20 km route. Daar heb je namelijk een saai stuk langs van ruim 3 km langs een hek van een spoorlijn……. dacht ik. Want wat schertst mijn verbazing?? we komen nu eerder op de 20 km route dan een paar jaar geleden en lopen alsnog het huchie op naar dat akelige stuk langs dat hek. GRMMPFF!!!!!

 

De laatste kilometers zijn weer als vanouds langs het Mausoleum. De finish is dit keer niet bij restaurant “de Bosrand” maar in het gebouw van de Evangelische gemeente “de Schuilplaats”. Dat zal te maken hebben met meer ruimte die daar aanwezig is om iedereen te herbergen. We gaan nog even zitten nemen een lekker biertje en ik raak ook hier in gesprek met 2 mannen die al eerder grote tochten hebben gemaakt en mij vragen naar mijn tocht. Zij hebben een tocht gelopen met tent in Israël/Jeruzalem!! Dat zijn ook echte bikkels!! Ik heb straks nog de luxe van een goed bed en lekker eten!! Maar we hebben wel dezelfde rugzak en hij heeft er veel plezier aan beleefd. Kijk dat geeft mij dan weer moed!!

De volgende tocht staat gepland op volgende week zondag. Als het weer niet al te slecht is ga ik weer een route verkennen voor de Pinkstertocht van 2018. Nu in de omgeving van Doorn/Austerlitz. Als je mee wilt lopen stuur dan even een berichtje via Messenger.

Wil je alle foto’s bekijken van deze tocht? Kijk dan HIER voor alle foto’s in een album.

Of HIER voor een videocompilatie met muziek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.