Dag 32, 12 juli 2018, Tegelen – Tienray

Na mijn heerlijke soort van “mini verwenavond” bij het hotel van gisteren ben ik vanmorgen, na een goed ontbijt vertrokken voor dag 4 van dit 6 daagse blok. Vanuit het hotel gaat het vrijwel direct het bos in. Vandaag zal ik regelmatig de route van het Pieterpad volgen. Ik ben benieuwd of mij dat kan bekoren. Zoals de meeste van jullie misschien al wel weten ben ik niet zo van de weilanden en zeker niet van het mulle zand. En ondergronden met losse kiezels of grind kan ik ook niet echt waarderen, zeker niet met 16 kg op mijn rug! Ik ben dus blij dat het begin van de route gewoon over stevige ondergrond gaat.

Maar al vrij snel loop ik al weer door de bewoonde wereld. Namelijk door Venlo. Ik moet hier wel regelmatig mijn telefoon raadplegen omdat ik continue straatje links, straatje rechts moet afslaan. Daardoor loop ik een klein stukje verkeerd maar dat is door de goede internetverbinding snel opgelost en ga ik weer terug naar mijn route. In het centrum zie ik ook twee heren buiten hun kantoor staan te kletsen. Een van hen zegt, “Je gaat zeker naar Nijmegen, de 4-daagse lopen”? Dat klopt, antwoord ik. We praten weer wat over mijn tocht en  maken de bekende foto! Zo die heb ik al maar weer gehad vandaag.

Aan het eind van Venlo aangekomen merk ik dat ik toch iets eerder een sanitaire stop moet maken dan normaal het geval is maar dan moet ik daar wel een goede gelegenheid voor vinden. En die komt opeens om de hoek in de vorm van Hotel-Restaurant-Brasserie Valuas. Ik loop naar binnen en vraag vriendelijk of ik van het toilet gebruik kan maken. Dat is geen enkel probleem. Daar aangekomen kijk ik mijn ogen uit. Gastendoekjes om je handen af te drogen? Het ziet er picobello uit allemaal. Eenmaal terug in de hal leg ik de receptioniste nog even uit wat ik aan het doen ben. Dan vertrek ik weer en vervolg mijn route. Na een paar kilometer zie ik en mooie gelegenheid om mijn 1e pauze te nemen. Ik heb nu ook even tijd om op mijn telefoon te bekijken wat die Valuas nou precies voor een tent is. Aha, ze hebben een Michelin ster!!!! Vandaar al die luxe op het toilet.

Nadat ik weer ben opgestapt voor het vervolg van mijn route, loop ik langs een mooie border. Niet zo verwonderlijk, het is de tuin van een kweker! Ik maak er even een foto van en dan valt mijn oog op de Echinacea purpurea oftewel de rode zonnehoed. Waarschijnlijk heb ik daar wel mijn mooiste zoom-foto gemaakt tot nu toe. De hommel heeft zelfs nog de stuifmeel aan zijn poten zitten!!

Het mooie is dat bij het maken van de foto, ik de schoonheid nog niet goed kan zien. Ik heb namelijk bij het lopen 1 lens in om scherp in de verte te kunnen zien. Dichtbij gaat dan nog redelijk, maar echt scherp zie ik het niet op mijn scherm. Dus was dit resultaat wel een mooie verrassing. Ik loop weer verder en niet lang daarna komt een volgende verrassing, ik moet de Maas over. Maar waar ik dacht dat het een brug was, moet ik met het pontje.

Met het pontje ga ik over naar Grubbenvorst. Er gaan nog een paar mensen met de fiets over en we raken natuurlijk even aan de praat. Ik geef een flyer van mijn wandeltocht maar vergeet helaas een foto te maken. Aan de andere kant van de oever ligt zoals gezegd Grubbenvorst. Als ik door het centrum loop is daar op een hoek een leuk tentje gevestigd maar ik heb eigenlijk iets meer dan 1 uur geleden mijn vorige pauze gehad en net ook al op de boot wat rust dus ik loop maar door. Maar dan, net als ik het terras bijna voorbij ben, staat er een stel waarvan de man aandachtig kijkt naar mijn vlaggen. Ik loop naar hun toe en zeg welke die andere vlag is, van Oostenrijk. En ik zeg daarbij dat ik van Oostenrijk naar Nederland te voet onderweg ben.  Ze vragen vrijwel direct of ik een kopje koffie wil drinken. Nou, ja doe dan maar toch wel. En zo zit ik met Carry en Hay aan tafel.

Carry heeft zelf de 4-daagse ook al een aantal maal gelopen. Dus ze weet wat dat is. Na deze gezellige onderbreking vervolg ik mijn route weer. Maar binnen 30 minuten kom ik alweer een volgend persoon tegen. En die kijkt mij aan zegt, “ Mag ik je een tip geven, je moet even rechtdoor lopen en niet linksaf gaan. Daar heb je een bonus”. Ik leg nog uit dat ik niet speciaal het Pieterpad loop maar ik volg haar advies op. En daar is mijn bonus, 8 ooievaars, 2 groepen van 4.

Tot nu toe al een niet te tellen aantal ontmoetingen en hele mooie foto’s gemaakt. Wat ook niet te tellen is, zijn het aantal lijken dat ik inmiddels gemaakt heb. Hele hordes steekvliegen heb ik al doodgeslagen voordat ze echt mijn kuiten lekprikken. Wat gaat deze dag nog meer brengen? Ik moet nog zeker 3 uur wandelen!  Maar ik wil nog even heel kort mijn sokken wisselen om in ieder geval niet nog op het laatst een blaar op te lopen. Ik loop een klein natuurgebied in, Het schuitwater. Ik zie opeens links van mij twee dames op een soort van schiereiland zitten. Ik vraag of er nog plaats is. En ik krijg een bevestigend antwoord. Ook hier overtreft het weer al mijn eerdere rustplekjes. Wat een idylle.

Rensje en Martie

Het is nog 5 km naar mijn B&B waarbij vandaag verblijf. Ga ik nog veel meemaken of is de koek op vandaag? Ik moet nog de plaats Swolgen door en dan kom ik bij Tienray waar mijn B&B is. In Swolgen zie ik toch wel weer iets heel grappigs. Twee tuinen gescheiden door een weg. Oordeel zelf!! Is dit een soort wedstrijd of zo?

Tuin 1
Tuin 2

Dan kom ik aan het eind nog een vriendelijke man tegen waar ik ook even kort mee aan de praat raak. En of ik een kopje koffie wil drinken. Nou, ehh, heel vriendelijk van u, maar ik loop nu toch echt die 1 km door naar mijn B&B. Ik heb het straks nog druk. Ik moet nog een wasje doen, boodschappen halen en nog een heel verhaal schrijven voor mijn trouwe lezers. Die worden ongeduldig als ze niet rond 21.00u iets zien verschijnen. Dan gaan ze berichten sturen of er wat aan de hand is. Hij begrijpt het en ik loop door. Na ruim 7 uur wandelen kom ik bij mijn B&B aan.

Ik ga eerst snel de sokken wassen, dan zelf even onder de douche en dan nog even snel 1 km heen en weer naar de plaatselijke supermarkt aan het eind van het dorp om voor morgen mijn benodigde etenswaren te halen. Eenmaal terug neem ik plaats op het terras rond een uur of 16.30. Ik begin met het selecteren van mijn foto’s en het maken van de video. Tijdens het verorberen van mijn heerlijke maaltijd ben ik het verhaal aan het schrijven. 4 uur later is alles klaar. En dat gaat zo elke dag! Nog 1 dag en dan ben ik al aan mijn laatste dag aanbeland. Wat is het toch snel gegaan. Tot morgen maar weer!

Bekijk HIER de video

Bekijk HIER alle foto’s

 

4 thoughts on “Dag 32, 12 juli 2018, Tegelen – Tienray”

 1. Fraaie foto’s, stuk voor stuk bekend…Jullie zijn in mijn woonomgeving geweest… omgeving Schuitwater.. elke dag vakantie hier…

 2. Hallo André,
  Ik heb je de hele tocht stiekem gevolgd, wat een reis heb je gemaakt, moet met jezelf toch ook wat doen.Ik loop zelf veel alleen, liefst met een tentje en kom dan ook de meest fantastische dingen en mensen tegen.Jij loopt nu een stukje pieterpad wat ik nog moet volbrengen, mooi daar hoor, heb er alweer zin in.Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op je.
  Ik vind je echt een topper en hoop dat je in Nijmegen goed wordt binnen gehaald, ik ben er ook 2e x loop ik, misschien tref ik je op de wedren,Nog veel succes, groetjes Gea Beunder

 3. Je hebt zeker geboft met het weer! Mooie foto’s weer en vooral die bij……echt prachtig! En een hoop ontmoetingen, erg leuk! Nog twee dagen dan kan je je avontuur afsluiten en terugkijken op een geslaagd project. Ik weet nog dat je er over begon, dat je met dit idee liep. Dat was volgens mij toen wij de Dam tot Dam liepen in 2015. En nu is het bijna voorbij!! Wat gaat de tijd snel……nog eventjes volhouden vandaag en morgen. Succes!!!

 4. Hoi André,

  Als we hadden geweten dat je door “ons” dorp zou lopen hadden we je even gedag kunnen komen zeggen. Een bekend terras bij clevers (volgende keer een ijscoupe pakken, erg lekker daar). Op de vlonder in het schuitwater is een bijzondere plek, mooi uitzicht, Ralf zijn werkgebied (en de plek van onze trouwfoto’s en zwangerschapsfoto’s).
  Succes nog eventjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.