26 augustus 2018, Leientocht 30 km te Werkhoven

De tocht van vandaag, de Leientocht in Werkhoven, brengt bij mij wel wat aparte herinneringen naar boven. Vorig jaar heb ik deze tocht ook gelopen, toen voor de 1e keer, en heb ik hier voor het eerst getraind met mijn grote rugtas met in totaal 13 kg aan gewicht. Dat was natuurlijk voor de training en voorbereiding van mijn 1000 km wandeltocht van Oostenrijk naar Nederland die ik inmiddels al weer 6 weken geleden in Nijmegen heb kunnen volbrengen. Vandaag heb ik gewoon weer mijn, inmiddels nieuwe, dagrugtas van ongeveer 4kg bij me. Michel vroeg een aantal weken geleden wanneer wij deze tocht vorig jaar hadden gelopen en na een korte zoektocht kwamen we dus al snel op deze tocht uit. We dachten dat we er wel goede herinneringen aan hadden en aangezien er niets anders op het programma stond zijn we dus vanochtend vroeg vertrokken naar Werkhoven.

Deze tocht heeft als doel geld in te zamelen om het leien dak van de plaatselijke kerk te vervangen, vandaar Leientocht. Inmiddels is er bijna € 300.000,- opgehaald maar er is € 420.000,- nodig. De komende jaren zal deze tocht dus nog wel georganiseerd blijven om het nodige geld op te halen. Iets voor 7.30u vertrekken wij bij de kerk voor ruim 30 km die wij vandaag gaan wandelen. We merken dat we bij de start niet links maar recht gaan en hopen dus op een andere route dan vorig jaar. We lopen om Werkhoven heen en volgen onze voorgangers. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Michel maakt nog een opmerking dat wij vorig jaar het tunneltje wat hij links zit liggen, onder door gingen. En plots zien we voor ons de mensen stoppen. En we kijken achterom en zien de rest linksaf het tunneltje ingaan. Wij lopen dus terug en vervolgen het juiste pad. Dit was gelukkig maar een ommetje van 200 meter.

We lopen nu weer dezelfde route als vorig jaar en lopen langs kasteel Beverweerd. (Klik hierop voor meer info) Ik probeer nu maar eens wat anders te fotograferen dus naast het kasteel maak ik nog maar wat andere mooie foto’s in de omgeving. Na 5,5 km staat er al een rust op het programma. Ik ha d de rustpunten al bij vertrek bekeken en die vind ik niet logisch op de route liggen, 5,5, 16,5 en 27 km. Dus we besluiten om nu maar door te lopen en straks bij 16,5 km hier dan maar te rusten. Want deze rust is meerdere keren opgenomen in het parcours. We lopen verder en gaan via de Sterkenburgerlaan richting Doorn. Ook vorig jaar liepen we die kant op maar via een andere route. Dan wijst Michel opeens naar links. Hij maakt zijn foto’s met zijn mobiele telefoon maar ik heb een compact camera bij me. Voor foto’s veraf is dat wel een stuk makkelijker. En die kan ik nu mooi gebruiken. Er staat namelijk een ree verderop in het land.

Als we in de omgeving van Doorn lopen merk ik op dat we in bekend gebied lopen. Michel heeft het nog niet direct in de gaten maar we lopen een stuk van mijn eigen pinkstertocht van dit jaar maar dan in tegengestelde richting. Hij maakt er nog een opmerking over of we de kat hier nog zullen zien. Want tot 2 maal toe lag hier dezelfde kat, 1 keer gewoon te luieren en 1 keer met een maaltje van de Mc Donalds!! We zien hem nu niet. Dan gaan we een nieuw stuk route op. En die is, in tegenstelling tot de afgelopen 12 km, verrassend. Het terrein van Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. Dat is speciaal voor ons opengesteld.

Naast de normale gebouwen die hier natuurlijk voor diverse doeleinden aanwezig zijn, is er een schitterende natuur. Je hebt totaal niet het idee dat je op een “bedrijfsterrein” wandelt. Als we het terrein verlaten lopen we weer terug naar de kruising waar we 3 km gelden ook waren. En dat is een van de zaken die deze tocht een stuk minder aantrekkelijk maakt. Je loopt namelijk veel kleine lussen en redelijk vaak wat heen-en-weertjes. En dan is er op veel stukken ook nog dat een andere route je tegemoet loopt wat verwarrend werkt. Als we over de Gooyerdijk richting onze 1e rust lopen op 16,5 km zie ik in het heldere water naast ons een school vissen. Eens kijken of ik er die ook mooi op kan krijgen!

Dan komen we aan bij de rust bij boerderij “de Veldhoeve”. Daar nemen we even lekker plaats in de zon en nemen we even een selfie in onze “nieuwe outfit”! De omstanders snappen het niet helemaal maar natuurlijk herkennen jullie de Buurman & Buurman look, toch?

Na de rust lopen we weer 1 km terug en gaan dan richting “landgoed Leewenburgh“en “landgoed Hardenbroek (foto hieronder). Mooie optrekjes. Na de landgoederen lopen we weer heel even op asfalt maar de route gaat weer snel over in onverhard. We lopen namelijk nog 2 maal over het terrein van boomgaarden die hier rijkelijk aanwezig zijn. Zo te zien zit er hier toch behoorlijk wat fruit aan maar ik heb er geen verstand van dus we zullen het wel merken als de prijzen omhoog gaan, dan was het toch een slechte oogst.

Nadat we onder de provinciale weg onderdoor zijn gegaan, waar je ongeveer 1,40m ruimt voor hebt, lopen we richting de laatste rust op 27 km waar wij even kort wat te drinken nemen om dan de laatste 3 km naar de finish te lopen. Ik heb besloten om volgend jaar deze tocht niet meer te gaan lopen ondanks dat de routes dan richting Houten gaan volgens de organisatie.

Volgende week staat weer een tocht van “formaat” op het programma, de Airborne wandeltocht in Oosterbeek. ‘s werelds grootste eendagswandeltocht met ruim 30.000 deelnemers !

 

Bekijk HIER de video.

Bekijk HIER alle foto’s

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.