10 juni 2017, 42 km Kippenloop Katwijk(ZH)

Lang, lang geleden had ik een paar wandelvrienden belooft dat ik mee zou doen met de Kippenloop in Katwijk. Had was nog winter, ergens in februari, dat ik mij voor deze tocht had ingeschreven. Toen ik dus afgelopen week maar eens wat berichten ging rondsturen voor de planning, kwam ik erachter dat het een heel, heeeeeel, heeeeeeeeeel, lange dag ging worden. En nu niet omdat ik vaak samen loop met een wandelvriendin die heel goed is in het trainen op rusten zodat het automatisch wat langer duurt. Nee, nu was het gewoon vroeg beginnen en omdat Katwijk(ZH) niet om de hoek ligt is dat dus vroeg opstaan.

Even terugrekenen. Start om 6.45u. 15 minuten eerder aankomen. 5 kwartier rijden, 45 minuten vanaf opstaan tot wegrijden thuis, dat is dan opstaan om 4.30u!!!! Het begint al een beetje op de 4-daagse van Nijmegen te lijken! Maar goed ik had het beloofd, dus een weg terug is er niet meer. En eerlijk is eerlijk, wat was het een schitterende dag, zaterdag 10 juni.

Ik heb afgesproken op de carpoolplaats in Harmelen waar Hetty mij op staat te wachten. Zij heeft Anja al in de auto zitten en met z’n 3’en rijden we naar Katwijk. Iets voor half zeven arriveren we op het startterrein. We zien nog net de eerste vertrekken omdat je al om 6.30u mag starten. We lopen naar de starttafel en zien daar ook Ineke en Rob staan. Die lopen vandaag ook een stuk met ons mee maar zullen later op de dag de 25 km route gaan volgen.

Het is vandaag mijn 2e 40 km dit jaar en ben dus benieuwd na mijn tocht van vorige week of ik alles weer goed ga verteren. Het parcours van vandaag heeft normaal gesproken niet mijn voorkeur. We beginnen namelijk een flink aantal kilometers over het strand en gaan daarna de duinen in waar we pas weer na een kilometer of 20 weer uit komen. Maar gelukkig zijn de paden door de duiden wel semi-verhard. De meesten van jullie weten inmiddels wel dat ik het liefst op asfalt loop dus het strand geniet nou niet mijn voorkeur ( wel heerlijk om op het strand te liggen in het zonnetje trouwens hoor).

Na een korte koffiebreak na 5 kilometer lopen we weer verder over het strand. Zo vroeg verwacht je nog weinig andere mensen maar niets is minder waar. We zien een man op een Segway zijn hond uitlaten, iemand zwemt al in zee en heeft zijn kleren op een zandbank gelegd (zou hij geweten hebben dat er 6000 mensen langs zouden komen?), een groepje mensen heeft deze ochtend een zen/yoga oefening op het strand. Ook zij hadden waarschijnlijk een rustigere ochtend in gedachten.

Maar goed we lopen zo rustig de kilometers weg en voor we het weten zitten we al op de 1e rust na een kilometer of 9. Hier is van “rust” ook eigenlijk geen sprake want de DJ heeft de vrolijke muziek lekker aan staan. Na ongeveer 25 minuten vervolgen we weer onze route en gaan de duinen in. Onderweg komen we een aantal keren een paar rupsen tegen. Daar hebben ze ons bij de 1e koffierust al voor gewaarschuwd, de bastaardsatijnrups. Dit is familie van de processierups dus we lopen er met een mooi boogje omheen. Onderweg zie ik een aantal keer wat betonnen bouwsels en besluit bij een bord wat meer te weten te komen. Het is nog een overblijfsel van de Atlantikwall, die loopt van Zuid-Frankrijk tot aan het noordelijkste puntje van Noorwegen. Momenteel zijn de vleermuizen de belangrijkste bewoners.

Na ongeveer 20 kilometer is er de kippenpoten rust. We krijgen 3 heerlijke, maar wel kleine, kippenpoten. Omdat het dan ook 11 uur is kunnen we direct ook het bekende drankje gaan nuttigen. Een ideale combi!!! Na deze rust lopen we door een meer polderachtig landschap. Ik zie langs een watertje wat inmiddels behoorlijk grot geworden Bereklauw staan. Gelukkig staan die een eind van het pad af want de blaren die je daarvan krijgt zijn vele malen erger dan die kleine blaartjes die je soms van het wandelen overhoud.

Onderweg komen we ook nog een oud stoomlocomotiefje tegen. Bij de rust op ruim 34 kilometer worden we ook weer goed verwent. Een zakje chips, een stuk fruit en een verfrissend bruisend watertje. Dat is bij deze tocht prima verzorgd, we krijgen genoeg te eten en te drinken. 2 extra broodjes is bij deze tocht wel voldoende . De zon is nu er nu ook goed doorgekomen en brand inmiddels behoorlijk. Dus om geen blaren op mijn bolletje te krijgen smeer ik toch maar een beetje factor nogwat erop.

Na de rust merk ik dat ik een enorme energieboost heb gekregen en ga ik automatisch wat versnellen. Mijn 2 wandelmaatjes Hetty en Anja blijven daardoor wat achter maar helemaal los lopen die ik ze niet want ik zal straks toch terug mee moeten met de auto naar de carpool!! We lopen het laatste stuk weer door de duinen en via de boulevard van Katwijk terug . Op de boulevard scoor ik snel nog een ijsje omdat ik toch nog even om de dames moet wachten. Maar na een paar minuten zie ik ze al weer lopen en gaan we gezamenlijk verder om te finishen in het centrum van Katwijk. Daar is het eigenlijk veel te druk en we besluiten om een klein stukje terug te lopen en op een iets rustigere plek nog langs het parcours ons finishdrankje te nuttigen.

We blijven niet al te lang zitten want we moeten eerst nog terug naar het startterrein ruim 2 kilometer verderop om met de auto weer terug naar de carpool te gaan. Uiteindelijk ben ik 18.15u weer thuis. Bijna 14 uur later dan ik vanmorgen opstond! Het was een lange maar geslaagde dag. Volgende week loop ik de avondvierdaagse in mijn eigen dorp en het weekend van vaderdag heb ik geen tocht gepland (maar je weet maar nooit). Maar het weekend daarna haal ik dat weer in omdat ik dan op 23 en 24 juni de 2-daagse van Amersfoort loop. 2 dagen 40 km wandelen. Tot de volgende tocht.

Klik hier voor alle foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.