Laatste training voor de 4-daagse 2017

Zaterdagochtend, 8 juli 2017, 7.00u, Wedren(Nijmegen).

Dat is de plek van de afspraak voor mijn laatste training voor de 4-daagse van 2017. Alhoewel het bericht een paar keer is aangestipt viel mij de opkomst toch wat tegen. 6 personen, inclusief mijzelf. Maar goed dat mag de pret niet drukken. Stipt 7.00u vertrekken we (Michel, Wilma, Patricia, Wendy, Pascal en ik) om de route van de 40km van de “dag van Elst” de gaan lopen. De organisatie heeft besloten om deze 1e dag van de 4-daagse dit jaar omgekeerd te gaan lopen. En daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat de wandelaars achterruit moeten gaan lopen maar dat de wandelaars de route in tegengestelde richting lopen dan men altijd gewend is. de belangrijkste reden daarvan is dat er op deze manier meer veiligheid geboden kan worden aan de wandelaars bij Calamiteiten. De laatste jaren, en met als absoluut dieptepunt de 4-daagse van 2006, is gebleken dat op het laatste stuk route, de Oosterhoutsedijk, zeer slecht bereikbaar is voor de (medische)hulpdiensten. Door het omdraaien van de route zit dit deel van de route nu in het begin en is de rest van de route met zijn brede wegen wel beter toegankelijk voor de hulpdiensten. Lees HIER verder voor de rest van het persbericht.

Maar goed, nu over de tocht van vandaag. We wandelen nog door een rustig Nijmegen richting de Waalbrug en gaan na de Waal aan de Oostkant van de brug naar beneden en onder de brug de Oosterhoutsedijk op. Toch raar om dit al na 2,5 km te wandelen. En raar of niet, na 6,5 km gaan we al weer af en lopen rechtsaf Oosterhout in. Tijdens de 4-daagse lijkt dit stuk vééééééééél langer. We hebben de pas er lekker in en komen na 10,5 km bij Slijk-Ewijk. En even voor diegene die de 4-daagse lopen, 2 km hierna dus op ruim 12,5 km zit hier de “Pannekoekenbakker Slijk-Ewijk”. Voor velen zal dit een mooi rustpunt zijn. Wij lopen echter door, maar niet voordat we een schoudertas oprapen die naast de weg op een parkeerplaats ligt. Wie weet kunnen we iemand nog blij maken met wat belangrijke documenten. Helaas, totaal leeggeroofd!! Dus er zit niets meer van waarde in wat we aan de rechthebbende eigenaar(esse) kunnen overhandigen. Het enige wat er nog in zit zijn wat veiligheidsspeldjes. En laat ik die nou net een paar nodig hebben om mijn medailles thuis goed op te hangen!! Maar als iemand zijn blauwe True Spirit schoudertas nog terug wil, die heb ik weer netjes op een bankje tegenover het pannenkoekenrestaurant neergelegd.

Na dit intermezzo lopen we lekker door richting Valburg. Hier viel mij bij binnenkomst direct iets op. Nou ja, eigenlijk ook niet. Het is maar ongeveer 1,5 km wat we hier doorbrengen en ik herken helemaal niets!!! Zelfs niet dat rare bord aan het begin van Valburg. Stond dat er vorig jaar ook??? Het zal wel. In eerste instantie dacht ik uit de verte wel dat er Chinese tekens op stonden maar bij nadere inspectie van de omgeving begrijp ik wat ze hiermee bedoelen. Maar hebben jullie enig idee??

Onderweg probeer ik toch nog even mijn meegenomen drone uit. Hij gaat prima omhoog, wordt dus niet opgepikt door een of ander Geofence, maar als ik wil dat hij mij volgt gaat dat tergend langzaam. Loop ik nou zo snel of is dat ding nou zo traag?? Ik laat hem maar weer snel naar beneden zakken en loop weer verder want inmiddels is de rest natuurlijk gewoon doorgelopen!! In Valburg zie ik nog wel een grappige sticker op een auto en daar moet ik echt een foto van maken omdat deze wel erg van toepassing is op mijzelf: “I love(hartje) asfalt”. Tja, als jezelf verkondigd dat je een asfaltvreter bent dan moet je deze wel in je collectie hebben. Ik ga ernaar opzoek.

Als we Valburg uitlopen hebben we er 15 km op zitten en lopen we richting Elst. De plaats waar deze dag naar vernoemd is. Het centrum van Elst zit op 19 á 19,5km vanaf de start. Een ideale plek om even te pauzeren. Voor sommigen zal dit dan al de tweede pauze zijn maar voor ons en de rest van het gezelschap nu een ideale 1e rustplek. We kiezen de café de Vereniging. Daar bestellen we een heerlijk drankje en de meesten nemen er ook iets lekkers bij. Ik heb de Latte Macchiato en een aardbeientaartje gekozen, die gaat er gemakkelijk in!! We hebben tot dit punt lekker kunnen doorlopen, gemiddeld  6 km/u. Ik ben benieuwd of dit tijdens de 4-daagse ook zo zal zijn. Het valt ons nu op dat het brede wegen zijn na Oosterhout. En omdat we tot hier alleen nog maar met de 50 km lopers zullen zijn omdat de 40 en de 30 km lopers pas later zullen starten en dus achter ons aanlopen, kunnen we over ruim een week hopelijk lekker doorstappen. Na Elst zullen de 30 km lopers eraf gaan en komen voor ons vlak voor Bemmel er weer bij.

Na een pauze van ruim 30 minuten gaan we weer verder en lopen richting de Rijkerswoerdse Plassen. Hier lopen de 50 km lopers rechtdoor richting De Laar, Elden en Huissen. Maar vandaag hebben we gekozen de 40 km route te lopen gezien de samenstelling van het gezelschap en gaan dus rechtsaf en lopen Pascal en ik een totaal nieuw gedeelte. “Kan ik vast wennen als ik ooit naar de 40 km overstap”, denk ik bij mijzelf. Overigens een prima stuk asfalt om te lopen en het is maar 2 km totdat we weer op de 50 km route zitten. We kiezen ervoor om een stukje door het nieuw aangelegde park “Lingezegen” te lopen. Een mooi stukje natuur maar nog erg kaal wat logisch is omdat het nog maar net is aangelegd. De komende jaren kunnen we dit zien groeien!!

We lopen nu richting Bemmel en daar aangekomen na een kilometer of 31 besluiten we op een bankje neer te ploffen. Nog even een kwartiertje wat eten, het laastst vocht wat we bij ons hebben naar binnen werken en dan de laatste 10 km naar Nijmegen. Maar nadat we weer zijn opgestaan en vertrokken blijken de spiertjes toch wat stijver dan we dachten en moeten we nog even op gang komen. Of dat de reden is of niet maar de twee “paardendames” die meelopen, Patricia en Wendy, hebben op een of andere manier nog wat wilde haren en gaan nog even uit hun bol op een knol!!

 

Na Bemmel gaan we richting Lent en  lopen we door een lege “Via Begonia”. Ik ben benieuwd of men hier nu een totaal ander feestje gaat bouwen dinsdagmiddag 18 juli!! Normaal gesproken komen we hier rond een uur of 5 ’s ochtends, maar dat zal nu een uur of 13.00u in de middag zijn!! We lopen nu via de andere kant, de westkant van de Waalbrug terug naar Nijmegen. Aan het eind van de brug wachten we even totdat we allemaal weer bij elkaar zijn en zo gezamenlijk Nijmegen inlopen. Hier kijken we even naar het kleine Waalstrand onder de brug. Daar is het een drukte van jewelste. Tevens hebben we hier een mooi uitzicht op de achterkant van het Valkhofpark, tijdens de Nijmeegse 4-daagse feesten de plek waar alle vertier plaatsvindt, en op de Belvedère. We nemen bij Café Faber ons welverdiende finischdrankje tot ons en praten hier nog even lekker na. Ik vond het weer een geslaagde laatste trainingstocht en ik denk dat ik volgend jaar dit ook weer ga doen maar dan natuurlijk een andere wandeletappe van de 4-daagse uitkies. Dat zal ook wat vroeger zijn omdat ik op dit tijdstip in 2018 bezig zal zijn met mijn 1000 km wandeltocht vanuit Oostenrijk naar Nederland om geld in te zamelen voor #SpierenvoorSpieren. Kijk maar eens op De Tocht en voor een financiële bijdrage op Sponsorpagina.

  

Voor alle foto’s klik HIER

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.