15 april 2018, 25 km Zevenheuvelen tocht te Berg en Dal

Vandaag is geen Buurman & Buurman die gezamenlijk op pad gaan. Nee, vandaag ga ik samen met Karin op pad. Karin heeft zich “heimelijk” opgegeven voor de 4-daagse met de gedachte, “Ik wordt toch de komende 2 edities uitgeloot en dan kan ik bij de derde keer meelopen”. Maar dat liep even anders!! Krijgt zij op de dag van de loting het bericht: “Gefeliciteerd, u bent ingeloot en mag deelnemen aan de 102e Nijmeegse 4-daagse”. Dus, buiten dat zij thuis wat uit te leggen had, moet er in allerijl ook nog getraind worden. Komt dat even goed uit. Michel, mijn buurman viert op deze wandeldag zijn “ouwe jaar” en is deze tocht op zaterdag gaan lopen. Maar aangezien ik op deze dag nog heel wat klussen had staan zou ik deze tocht op zondag gaan lopen. (lekkere planning!!) Dus toen ik hoorde dat Karin nog wat kilometers moest maken en deze tocht wel wilde gaan lopen heb ik maar aangeboden of we samen zouden gaan. En ik ben niet te beroerd om mij aan te passen. En trouwens, mijn tempo ligt met mijn rugzak van bijna 13 kg toch al lager dan normaal. Dus ik schatte in dat Karin dat makkelijk kan bijbenen aangezien ik al een paar keer met haar heb gelopen en ik weet wat zij kan.

Op deze twee foto’s is het mij trouwens nu pas opgevallen dat de betreffende persoon op de foto dezelfde is alleen de eerste foto is 2 uur eerder genomen dan de andere. Het is in die tussentijd een flink stuk warmer geworden zoals je kunt zien aan de kleding die uit gaat.

Zo gezegd, zo gedaan. Zondagmorgen sta ik iets voor 6.30u bij Karin voor de deur en rijdt zij met mij mee naar Berg en Dal waar de tocht vandaag begint en eindigt. Bij de start is het nog een beetje mistig maar al snel trekt de zon op en wordt het schitterend wandelweer. Vandaag lopen we zowel door het bos als over mooi zwart asfalt. Nou weten de meeste trouwe lezers wel dat ik het liefst op een goede verharde ondergrond loop maar de bospaden van vandaag zijn ook goed stevig en vlak dus dat vind ik ook geen probleem.  Onderweg komen we diverse leuke huisjes tegen die te koop staan. In een schitterende omgeving met uitzicht op het Duitse Reichswald. Hier zou ik graag willen wonen. Helaas is dat nu (nog) geen optie maar wie weet in de toekomst!!

Aangezien de eerste wagenrust heel vroeg, al na 3 km, in het parcours zat zijn we gewoon lekker doorgelopen maar neem ik wel even een lekkere gevulde koek mee bij de dames van de WIOS. De tweede rustpost is ook redelijk vroeg in het parcours, namelijk na bijna 6 km. Ook hier lopen we nog aan voorbij. Maar de 3e rust zit op 9 km en omdat de volgende rust pas bij 17,5 km is gaan we hier toch even naar binnen. We nemen een lekkere kop koffie en zien op de TV dat Max Verstappen op plek 4 ligt in de Formule 1 race. Toch wel leuk dat ze hier ook zo meeleven met deze sportman. Ik leg voor de liefhebbers nog wat folders neer voor mijn wandeltocht van 20 mei en hoop dat er nog wat meer inschrijvingen komen. Momenteel zijn er ongeveer 55 deelnemers. Ik hoop op een stuk of 80!! We zullen zien. Na deze korte koffiepauze lopen we weer verder en lopen nu richting het Duitse grensgebied met uitzicht dus op het Duitse Reichswald. En hier staan een paar huizen waar ik het eerder al over had die, als de tijd daar rijp voor zou zijn, best een bezoek waard waren. Maar de tijd is er momenteel niet rijp voor dus ik laat het maar bij een foto voor mijzelf en geniet van de schitterende omgeving!

Na een paar flinke rechte stukken weg en een camping met aparte onderkomens komen we in Horst, na ruim 17 km, bij onze tweede rust aan, bij de Schuttersvereniging St. Hubertus. Leuk om te zien dat hier totaal andere tradities heersen dan in mijn eigen omgeving. Dat maakt het juist zo leuk om tochten door het hele land te lopen en je eigen land eens van een andere kant te bekijken. En tijdens het wandelen zie je het meest omdat het niet zo snel aan je voorbij gaat! De temperatuur is al flink opgelopen en we besluiten om toch maar even binnen te gaan zitten. Ik neem een bitter lemon en een heerlijk stuk (fabrieks)appeltaart. Maar desondanks smaakt hij prima. Ook hier blijven we niet al te lang pauzeren en gaan na een minuut of 15 á 20 weer op pad. Maar het is al bijna 11.00u  en dus nemen we ook even de tijd voor het bekende 11-uurtje en stoppen daar even voor. Nadat we de liqor 43 ons heerlijk hebben laten smaken vervolgen we onze route en zie ik een tafereel dat in onze buurt volgens mij al is uitgestorven, een soort fietstreintje!! Er zitten Duitsers op en een Duitse herdershond, dat is een mooi plaatje en ze gaan gewillig op de foto!! Een stukje verderop lopen we door een mooi stukje weiland met een typisch “ouderwets” karrespoor.  Ook dit vind ik een mooie foto waard.

We komen nu al weer in de buurt van Groesbeek en Berg en Dal. Ik herken alweer een paar zaken zoals het Nationaal Bevrijdingsmuseum en weet dat we aan het eind van de weg op een stukje 4-daagse route zullen uitkomen. Dit volgen we maar voor een paar honderd meter en lopen dan een paadje in wat evenwijdig loopt aan de Zevenheuvelenweg, waar tijdens de 4-daagse  door velen zo naar wordt uitgekeken, en zo kan ik de route eens van een andere kant bekijken.

Na 1 km komen we toch nog op de Zevenheuvelenweg en bekruipt bij Karin toch enige angst. Ze vraagt namelijk of dit de hele route tijdens de 4-daagse zo is. Ik kan haar geruststellen dat het maar een paar klimmetjes zijn en dat de rest van de route van de derde dag alleen maar genieten is, net zoals de hele 4-daagse overigens. Maar ook dat moet je gewoon zelf meemaken, want je kan er zoveel over vertellen als je wil, zonder er zelf aan deel genomen te hebben is het met geen mogelijkheid te beschrijven wat de 4-daagse met je doet. Zo dit was het weer voor deze tocht. Op naar het volgende evenement, de Bloesemtocht van Geldermalsen!! Qua drukte een beetje te vergelijken, er lopen jaarlijks namelijk zo’n 30.000 wandelaars de tocht in Geldermalsen. Maar qua sfeer kan er niets wedijveren met de 4-daagse. Dat blijft toch iets aparts.

 

Kijk HIER voor alle foto’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.