6 januari 2019, 20 km Snerttocht Nijmegen


Mijn verhaal begint dit keer eens anders dan anders. En daar is een hele goede reden voor. Traditiegetrouw start ik mijn wandeljaar altijd met de Snerttocht in Nijmegen die door de WIOS81 wordt georganiseerd. Omdat deze tocht altijd op zondag is kon ik zaterdag nog wat klusjes doen. Ik moest daarvoor ook even op mijn kantoor zijn. Toen ik daar naartoe reed zag ik een wandelaarster met een wel héél grote rugtas! Daar moest ik natuurlijk het mijne van weten. Ik spreek haar aan en zij stelt zich voor, Frederike heet ze. Ik merk op dat het geen dagwandeling zal zijn met zo’n grote rugtas. En dat klopt. Frederike is onderweg naar Bretagne!!! Ze is uit Deventer vertrokken en nu een paar dagen onderweg.

Ik bied haar een lekkere warme kop koffie aan en die slaat zij niet af natuurlijk. Eenmaal binnen in het warme kantoor vertel ik uiteraard over mijn wandelavontuur van afgelopen zomer. Dat ik nu net haar tref en dat zij ongeveer dezelfde afstand, het is zelfs ietsje verder, gaat wandelen. Er zijn wel een paar verschillen. Frederike slaapt in een tentje. Zij heeft verder weinig vooraf gepland en zij loopt natuurlijk in een totaal ander jaargetijde!!

Na een minuut of 20 á 25 moet ook zij weer op pad. Ze wel nog in de buurt van Austerlitz/Zeist zien te komen. En dat is nog 15 á 20 km!! Aangezien het al 2 uur in de middag is komt ze met donker aan. En dan moet ze nog een slaapplek zien te vinden en haar tentje opzetten!!! Kijk, daar heb ik nou respect voor. Diverse personen vonden mijn tocht een hele uitdaging(wat het ook wel was), maar dit is, gezien het jaargetijde en het weer, ook een hele beproeving. Ik zeg haar gedag en wens haar veel succes met haar verdere voetreis!!! Wat heb ik een respect voor deze jongedame!

Frederike gaat weer op weg!

Met deze ontmoeting in gedachten ga ik opweg naar Nijmegen. Michel, mijn buurman, gaat ook mee zodat Buurman & Buurman weer samen op pad zijn. Deze tocht is dus voor mij de laatste jaren traditiegetrouw mijn eerste tocht van het jaar. En als je deze tocht elk jaar loopt, en de routes nauwelijks wijzigen, dan wordt het een hele opgave om niet elk jaar hetzelfde te schrijven en te fotograferen.

Na de start direct een steile klim.

Bij deze tocht is het bekend dat direct na de start je eerst iets maar beneden wandelt om daarna direct een steile klim te maken. Uiteraard krijg ja dan vanzelf mooie vergezichten. In dit geval over de Ooijpolder. Maar omdat het wat grijs weer is vandaag, is dat mooie uitzicht maar betrekkelijk.

Uitzicht over de Ooijpolder.

Als we deze klim hebben gehad gaat het weer naar beneden om vervolgens weer een klim over de “Duivelsberg” voor de kiezen te krijgen. Deze kan je van verschillende kanten “beklimmen”. De laatste 2 of 3 jaar is dat een andere klim dan daarvoor. Toen ging je via de Duitse kant, vanaf het Wylermeer, omhoog. Maar ik weet dat na deze klim de rustplek bij pannenkoekenhuis de Heksendans in Berg en Dal ons een heerlijke appeltaart zal opleveren. Natuurlijk wel voor eigen kosten.

Genoeg calorieën om weer verder te kunnen.

Na deze rust gaat het bergafwaarts. Niet wat betreft de prestatie maar wel wat de route betreft. Vlak na de rust lopen we langs een wijngaard en aan het einde daarvan is een parkeerplaats van Fletcher hotel Holthurnsche Hof. Dat is een mooie plek om mijn Drone weer eens te gebruiken. Helaas is het nog niet helemaal opgeklaard maar toch levert dit mooie beelden op. In de video onderaan mijn verhaal zie naast wat foto’s ook bewegende beelden van de omgeving, de moeite waard zou ik zeggen.

created by dji camera

De route gaat nu een klein stukje door Berg en Dal en via het bos van het Rijk van Nijmegen richting het Afrikamuseum. Op deze route passeren wij ook de Zevenheuvelenweg. Die ligt er nu behoorlijk verlaten bij. Hoe anders is dat op de donderdag van de 4-daagse van Nijmegen! Dan is er hier geen doorkomen aan maar wel oergezellig. En als je hier eenmaal boven bent dan weet je dat het met de heuvels is gedaan en je nog een maar een klein stukje hoeft. Maar dat is voor over ruim 6 maanden. Nu nog even de laatste kilometers van deze tocht volbrengen.

Maar voordat we bij het eindpunt aankomen, staat er nog een korte rust op het programma. En wel de “beroemde” wagenrust van de WIOS81! WIOS staat voor, Wandelen Is Ons Streven, maar er zijn er die het vertalen als Worst Is Ons Streven. Maar dat vind ik totaal niet erg. Want de worst en snert van deze organiserende wandelvereniging is om van te smullen!!! Voordat we daar zijn moet er eerst nog ruim 1 km valsplat omhoog gewandeld worden.

Na deze heerlijke rust is het nog 3 km tot de finish. Uiteindelijk blijkt deze tocht net geen 19 km te zijn. Maar ik vind het prima voor zo’n 1e keer in het nieuwe jaar. De volgende tocht heb ik nog niet gepland omdat ik het wat drukker op het werk heb. Maar binnenkort zal er vast wel weer eentje op het programma staan.

Bekijk HIER de video.

Bekijk HIER alle foto’s.

1 thoughts on “6 januari 2019, 20 km Snerttocht Nijmegen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.